3 juni 2016

TT: Palestinsk politiker eller terroraktivist, eller både och?

Ett TT-telegram har idag gått ut om att palestinsk politiker blivit frigiven
Den palestinska parlamentsledamoten Khalida Jarrar släpptes i dag efter att ha tillbringat 14 månader i israeliskt fängelse. Hon lovade att fortsätta sin kamp för fångars rättigheter. 
53-åriga Jarrar greps i april 2015 och dömdes senare till 15 månaders fängelse for att ha uppviglat till attacker mot Israel, enligt den israeliska armén.
Khalida Jarrar är medlem i PFLP och sitter i det palestinska parlamentet. Det palestinska parlamentet har inte sammanträtt sedan 2007. De palestinska områdena är ingen demokrati, och parlamentet saknar följaktligen legitimitet.

PFLP klassas som en terrorgrupp av Israel, och gruppen har många terrordåd bakom sig. Gruppen vill att hela Palestina ska frigöras, det vill säga att Israel ska förstöras.

Jarrar har agiterat för kidnappning av israeliska soldater och arresterades för 14 månader sedan. Arabiska partier i Israel emotsatte sig hennes arrestering.

Enligt TT-telegrammet lyfta Jarrar andra fångar situation:
- Det finns fortfarande många fångar, över 7 000 - däribland domare, parlamentariker, barn och sjuka, sade Jarrar till reportrar vid sitt hem i Ramallah.
Israel National News ger bakgrund till vilka fångar hon tidigare har argumenterat för att frige:
Among the terrorists she sought to free was Ahmad Sa'adat, the leader of PFLP, who was sentenced to 30 years in jail in 2008 for heading the terrorist group. 
Sa'adat was accused of planning the 2001 assassination of Tourism Minister Rehavam "Gandhi" Ze'evi, which was committed by four PFLP terrorists in Jerusalem; the Palestinian Authority (PA) has lauded Sa'adat on numerous occasions for the murder.
Nyheten om Khalida Jarrars frigivning har gått ut på arabiska sajter och Haaretz. Och på TT. Alla svenska lokaltidningar får denna korta notis, där det är omöjligt att förstå kontexten.

Att PFLP är en terrorgrupp är stärkt utom rimligt tvivel.

Att en aktivist i en terrorgrupp fängslas av Israel är inte helt orimligt, med tanke på att landet är utsatt för krigföring från palestinska grupper.

Att denna grupp för ett medialt krig är också helt naturligt. Vad som inte är naturligt är att svenska tidningar spelar med i detta spel och framställer en terroraktivist som en politiker vilken som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar