24 juli 2016

Vågar borgerligheten visa skatterna?

Den 20/7 hade Radio bubbla en sändning med gäst, Nima Sanandaji. Nima är bror till Tino Sanandaji och frihetlig.

Nima jobbar med policypåverkan och gör på uppdrag av olika organisationer förslag på hur man kan förbättra politiken. Det handlar alltså om små steg och genomförbara reformer.

Nima fick frågan om en reform som han skulle vilja genomföra som skulle ge mest effekt. Då nämner han ett förslag för att synliggöra skatterna.Nima förespråkar att all skatt man betalar ska gå in på medborgarnas lönekonto, för att direkt dras tillbaka. På så vis kan alla se hur mycket pengar man egentligen har tjänat.

Skatterna i Sverige är dolda för medborgarna. Utöver löneskatten betalar arbetsgivaren sociala avgifter och arbetsgivaravgifter. På så vis tror medborgarna att man betalar ungefär 30% i skatt. Det låter ganska rimligt, men den egentliga skattesatsen är 52% enligt Nima Sanandaji.

Nima är väldigt positiv och tror att borgerligheten skulle kunna tänka sig genomföra detta. Jag hoppas att Nima har rätt, men jag tror att partierna är alldeles för fästa vid staten.

Om du som borgerlig statsminister genomför detta tar du en stor risk. Folk kommer sannolikt tro att skatten har blivit höjd. Dessutom kommer pressen öka på dig att sänka skatterna - en himla massa besvär.

Borgerligheten idag är ihopväxt med staten. De är finansierade av skattemedel och egentligen en form av tjänstemän.

Jag hoppas att jag har fel och jag utmanar alla borgerliga politiker - visa skatterna. Driv och genomför Nima Sanandajis förslag. Det är den enda vägen mot ett friare Sverige.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Enda vägen är lite starkt men det är en väldigt bra början. Jag tänkte starta med att fråga två borgerliga som jag känner lite om de kan tänka sig att driva detta.

Anonym sa...

Hej.

Förslag:

Skattesatsen skall ner i nivå och andel av inkomsten, och träsket av avdrag borde dikas ut och torrläggas. Alla tjänar på lägre skattebörda, även om enskilda kanske i nuläget kan förtjäna på avdrag; avskaffa alla former av skatteavdrag och alla former av via skatten subventionerad verksamhet av typen föreningsbidrag, starta eget-bidrag och liknande. skrota statliga och kommunala projekt som 'gratis' kommunala cyklar och liknande.

Låt sedan deklarationen innehålla möjlighet för den enskilde att betala extra, och ange vilken budgetpost de pengarna skall användas till. På så vis blir det fritt fram att vara solidarisk på riktigt.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Ännu mer spännande vore att låta hela pengen gå in på lönekontot och därefter låta mottagaren ALLDELES SJÄLV ombesörja inbetalningen av de 52% i sin solidariska hänförelse. Det handlar ju ändå om välfärd.

Tumult.