17 apr. 2016

Otydlig Borgerlig Framtid

Ett nytt parti rör sig på den svenska politiska scenen. De borgerliga partierna har för många förbrukat sitt förtroende, framför allt genom ansvarslös migrationspolitik. Det har jag förstått som en av de viktigaste anledningarna till att det nya partiet Borgerlig Framtid bildades.

Borgerlig Framtid betecknar sig som ett "blågrönt" parti, och när man skrapar lite på ytan, ett borgerlig parti. De är bland annat emot decemberöverenskommelsen och är beredda att göra upp med sd. De vill ha ett starkt försvar och har fokus på rättssamhället.

I stort sympatiska åsikter, och partiledningen innehåller flera personer som verkar vettiga, till exempel Josefin Utas.

Det är dock ett väldigt fokus på saker som inte är rent politiska frågor. Partiledaren Anders Königsson menar att partiet står för en "ny" politik, trots att det är märkligt svårt att få fram var partiet står i sakfrågor.

Königsson framhåller i sin presentationsfilm att han uppskattar att träffa nya människor och ta del av deras åsikter. Själv föredrar jag politiker som berättar vad de vill, eller ännu hellre vad de inte vill.En politisk vision är bra, och det säger sig också Borgerlig Framtid ha. Hur den ser ut är inget de presenterar i första hand, utan snarare att Anders Königsson är en oerhört bra person. Det betvivlar jag inte att han är.

Nu är det nämligen så att politikersverige är fullt av bra människor. Jag tycker att Annie Lööf är en bra person, och innan hon blev toppolitiker hade hon många sympatiska åsikter. Hon framhöll till exempel att hon läst Ayn Rand. De tankarna är dock som bortblåsta idag.

När partier får makt påverkas de av den politiska vardagen. De sätts under press av journalister, administration och av vad väljarna verkar vilja ha för dagen. I Sverige har vi en hundraårig tradition av socialdemokratisk politik, så i alla lägen kommer det politiska hantverket röra sig mot socialdemokrati. Så även för Borgerlig Framtid.

Tidigare fanns i Königssons text en formulering om att Alliansen bedrivit en "nyliberal" politik. Det kritiserade jag på twitter, men nu verkar den formuleringen ha försvunnit. Det är bra, eftersom den typen av halmgubbar är oerhört vanligt bland vänsterfolk i Sverige.

Om man i första läget försöker ta billiga poänger mot alliansen från vänsterhåll kommer man sannolikt försöka göra det igen. Inte bara i retorik, men även i praktisk politik.

Min bedömning är att Borgerlig Framtid försöker ta sig mot en mer modest variant av gamla moderaterna. Det är också den väg moderaterna under Anna Kinberg Batra tar.

För mig är det viktigaste idag synen på staten. Den stora, socialdemokratiska staten har visat med önskvärd tydlighet dess brister. Jag vill se en politisk rörelse som gör upp med denna idé, och presenterar ett alternativ. Det är vad Sverige behöver idag.

Jag kan inte se att Borgerlig Framtid är en sådan rörelse.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Pophöger,
Och stort tack för din presentation av Borgerlig Framtid. Mitt intryck är detsamma som din. Håller verkligen med om att det är den stora hydran staten, som i grunden är Sveriges (och det övriga Västerlandets) allt överskuggande problem och med var där följer: majoritetens obönhörliga förtryck av minoriteten.

stefankarlsson sa...

Vad tycker du då om Liberala partiet (Klassiskt liberala partiet i valsammanhang)?

http://www.liberalapartiet.se/

Anonym sa...

"För mig är det viktigaste idag synen på staten. Den stora, socialdemokratiska staten har visat med önskvärd tydlighet dess brister. Jag vill se en politisk rörelse som gör upp med denna idé, och presenterar ett alternativ. Det är vad Sverige behöver idag.

Jag kan inte se att Borgerlig Framtid är en sådan rörelse."

Det är värre än så. Sverige har numera tre sossepartier med varsin fjärdedel av väljarna bakom sig. Och hälften av den resterande fjärdedelen står till vänster om dessa sossepartier. Vilket underlag finns det egentligen för ett borgerligt parti i Sverige idag?

Anonym sa...

Skillnaden mot de etablerade borgerliga partierna är dock att de hittills inte haft möjlighet att svika sina väljare genom att i alla lägen släppa fram idiotiska budgetar och idiotiska förslag. Som SvD skrev idag, ansvar ska utdelas även mot oppositionen i valet och de har hittills svikit. Så ett alternativ kommer att få proteströster. Kanske så pass många att de borgerliga förlorar nästa val. Då är det dags för samtliga nuvarande borgerliga partiledare att avgå och sedan börja bedriva riktig opposition. Tyvärr sker detta framåt 2020...

Arthur sa...

Efter Reinfeldts härjningar finns det inget pålitligt borgerligt parti. Vad värre är, det finns inget seriöst regeringsalternativ. Seriös som: gillar lag, ordning, tillväxt, välstånd, bilar, motorvägar, kanoner, kärnkraftverk och fabriker med bolmande skorstenar. Socialdemokraterna måste dras med miljöpartiet och moderaterna med centerpartiet och ett folkparti som bara vill tränga sig in i familjers privata sfär och lägga sig i deras köksbordsfrågor.


Före valet talade Löfven om en återindustrialisering av Sverige och nu mister vi snart våra sista kärnkraftverk utan någon plan för den miljon människor som direkt eller indirekt är beroende av basindustrin. Svensk politik har blivit en cirkus med tre maneger. En för Socialdemokraterna, en för Moderaterna och en för Sverigedemokraterna. Skall man ha hopp om att föra en seriös politik måste man ha med sig två av dessa. Annars kommer man bara kunna förvalta fortsatt sönderfall av allt det våra förfäder kämpade för i generationer.


Medan vårt dyrbara arv bara får rinna iväg så förfaller Batra och Löfven till skolgårdsbarnsligheter om vem som får leka med vem och stör ut det konstruktiva demokratiska samtalet med tomma fraser, vilseledande poserande och tölpaktiga pejorativ.


Borgerlig framtid är en fråga om trovärdighet. Kan de etablera att de, till skillnad från det havererade alliansprojektet, är på folket sida och står för och kommer att göra det de säger så har de en chans.

Anonym sa...

Har funderat en del på ett slags frihetligt parti. Ett parti vars partiprogram utgörs av ett principprogram utan en massa detaljer som alla medlemmar måste ställa upp bakom och där partimedlemmarna istället själva, var och en, är fria att ha sina egna uppfattningar om hur de olika principerna bäst ska förverkligas/utföras. Partiledningen ska alltså inte bestämma hur medlemmen ska tycka och tänka i detaljfrågor. Däremot ska ett utskott finnas som ska kunna granska om medlem verkar mot partiets principer och då kunna lämna varning eller utesluta medlem.
Principer att enas kring skulle kunna vara: Fri företagsamhet, Jämlikhet, Antirasism, Starkt nationellt försvar, Mot ett federalt EU, För utökad lokal demokrati, etc.

Anders Königsson sa...

Hej Pophöger!
Det verkar inte som om du har klickat dig vidare på vår hemsida. Om du går in på sidan Vår politik kan du se att vi presenterar ett stort antal åtgärder inom en rad olika politiska områden: http://www.borgerligframtid.se/var-politik/
I texten om bakgrunden till vår politik pekar vi också på många brister i samhällsstrukturerna och kommer med konkreta förslag på hur detta kan förändras och förbättras.
Det är därför svårt att se grunden till det du verkar sakna. Snarare handlar det om att du nog behöver sätta dig in mer i det vi presenterar på hemsidan. Då kommer säkerligen många av dina frågetecken rätas ut.

Anders Königsson
Ordförande
Borgerlig Framtid