24 okt. 2015

Migration och Margret Thatcher

Igår hade jag en kolumn publicerad i Corren.
Människor som bor i fattiga länder har en möjlighet till ett dramatiskt mycket bättre liv i Sverige. Här har de möjlighet till livslång försörjning, sjukvård och kanske även att kunna ta hit sin familj. Skulle de få avslag på sin asylansökan finns ändå möjligheten att leva gömda i Sverige. De kan få vård och deras barn får gå i svensk skola.
Systemet skapar incitament att ta enorma risker, som att åka över ett stormigt medelhav eller smuggla sig på en lastbil genom Europa. 
Kriget i Syrien spelar roll, men inte så stor som framkommit i media. Miljoner och åter miljoner människor världen över uppfyller våra kriterier för asyl. De har nu fått bättre möjligheter att ta sig till Sverige, sedan EU:s gränskontroller luckrats upp. När fler och fler tar chansen att komma till Sverige så ökar följaktligen kostnaderna. 
Alla svenska partier från vänster till höger vill se ett oerhört högt skattetryck. Man kan kalla detta för socialdemokrati, socialliberalism eller konservatism men det är i grunden inget annat än socialism. Lägg därtill att enigheten varit närmast fullständig om att invandringen ska vara nästintill fri. Problemet med en välfärdsstat och asylrätten är dock att man inte kan ha fri invandring.

2 kommentarer:

Anders sa...


Bra kolumn! Fast den lämnar en del frågor ... t.ex. när du citerar "Allt åt alla". Du skriver:

”Allt åt alla” är en revolutionär förening i Malmö som har engagerat sig för de flyktingar som nu kommer till Sverige. Den 16:e september uttalade sig deras talesperson Kalle Jonzon i Sydsvenskan: "Våra resurser är slut, både vad gäller aktivister och ekonomiskt”.

Margaret Thatcher sa en gång något mycket vist: “The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money”. Sällan har väl detta blivit mer konkret illustrerat."

När Kalle Jonzon uttalar sig och säger: "Våra resurser är slut", så uttalar han sig INTE om Sverige, utan om föreningen "Allt åt alla". "Våra" i formuleringen "våra resurser" syftar INTE på Sverige.

Och, som Kalle Jonzon och likasinnade ser det, så kan resurserna ALDRIG ta slut i Sverige. Detta är en slags axiomatisk utgångspunkt för Kalle Jonzon och likasinnade. Kalle Jonzon och likasinnade anser därför inte, att resursbristen i föreningen illustrerar något alls - utöver resursbristen i föreningen.

Kalle Jonzon och likasinnade drar kort sagt inte några övergripande slutsatser av att resurserna kan ta slut i hans förening.

Har du insett det?

Maria sa...

Margaret Thatcher har också sagt (såg det i ett klipp nyligen) att liten invandring är ok, men att stor invandring är ett problem. Jag kunde bara hålla med.