12 sep. 2015

Back to Basics: Sänk skatten

I går var jag med i Corren med min andra krönika. Där skriver jag om hur det plötsligt är så tyst om högskattesamhället vi lever i. Den ansiktslöse lever ditt liv
Någon tar dina pengar varje månad. En tredjedel sker helt öppet. Men nästan lika mycket tas från din arbetsgivare utan att du märker det. När du går till affären och ska handla, är det någon där igen som tvingar handlaren att ta extra betalt. Och vill du göra något särskilt roligt kan du räkna med att en extra peng tas in av den ansiktslöse inkasseraren. 
För länge sedan insåg politikerna att folket skulle bli arga om de märkte hur mycket pengar de tog in i skatt. Därför dolde de "arbetsgivaravgifter" och "sociala avgifter" för de anställda och tog pengarna direkt från arbetsgivaren. Smidigt för politikerna, som har höjt skatterna kontinuerligt sedan dess.
Jag var i min krönika inspirerad av en rapport från svenskt näringsliv: Underskattade skatter

Jag skriver också att sossarna, likt zombies, höjer skatten bara för att det ska vara så. Sossezombies, helt enkelt:


Grunderna får inte gå förlorade i den politiska debatten. Att sänka skatten har ett egenvärde.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur har Du tänkt att staten, landstingen och kommunerna skall få det att gå ihop nu när befolkningen ökar så drastiskt?
Civilingenjör Bo Adolfsson

Arthur sa...Statsbudgeten är på 860 miljarder. Uppenbara sparobjekt är utgifter som get utomordentligt ringa utbyte för det svenska folket. Bland dem skulle vi kunna finna EU-avgiften på 40 miljarder, migration och integration 30 miljarder och bistånd på 30 miljarder. Att ur en budget på 860 miljarder direkt kunna spara 100 miljarder utan några olägenheter för folket är inte så pjåkigt. I detta ingår ingen värdering av hur omfattande migrationen skall vara. Dem USA erbjuder skydd får hjälp i två veckor och förväntas därefter klara sig på egen hand. Huruvida detta skulle påverka numerärerna kan vi bara sia om. Biståndsbudgeten försörjer helt eller delvis cirka tio tusen svenskar i Sverige men deras arbete kanske skulle bära mera frukt om de inte försörjde sig som bidragsentrepenörer. En mindre del av EU-pengarna kommer tillbaka men på kommissionens villkor, inte på hans som skapade värdet från början.