31 aug. 2015

Därför lämnade jag Folkpartiet

Idag publicerade Expressen debatt min debattartikel som de gav rubriken: "Därför lämnar jag nu ett blödande Folkpartiet". En sammanfattning:
Under Lars Leijonborg var partiet framgångsrikt, men mådde inte bra. De interna slitningarna var stora. Under Jan Björklund har partiet mått bra, och gått stadigt bakåt. 
Under förra valet var Erik Ullenhag integrationsminister. Han sändes ut upprepade gånger att läxa upp förtvivlade kommunalråd som inte kunde hantera de ökande flyktingvolymerna. 
Han publicerade en statlig sida med tvivelaktig information om invandring. Han vilseledde kring utanförskapet i Sverige. Han var också hjärnan bakom det fullständiga haveriet kring etableringslotsar.

Ullenhags haveri har inte fått följder internt. Istället fick Ullenhag hoppa upp ett pinnhål och bli ekonomisk-politisk talesperson. […] Jan Björklund har belönat Erik Ullenhag, och Folkpartiet har slutit upp kring Jan Björklund.
Artikeln har fått stor spridning. I skrivande stund har den delats på facebook 812 gånger och på twitter 105 gånger. Det är dagens mest lästa text på Expressen debatt.

Efter att artikeln publicerats ringde Corren. Det gav upphov till en artikel och en intervju:
Vem vill du se som ledare för partiet?
– Så här är det, jag har inget förtroende för någon ledande folkpartist och det är därför jag går ur partiet. Jag har inte något hopp om en förbättring. Jag är liberal, men inte naiv. Jag tycker att statsmannaskap är viktigt, det saknas i partiet.
Sen ringde Radio Östergötland där det blev ett inslag.

Det är roligt att det blir uppmärksamhet kring mitt utspel. Men det är mest spel för gallerierna. Det som är viktigt för Ullenhag och Björklund är det interna maktspelet, och där har de rejält fast mark under fötterna. Jag har ingen plattform på riksplanet, så mitt ord väger mycket lätt.

Corren har intervjuat Erik Ullenhag om min kritik, och han bekräftar den bild jag hade. Både kritiken och mitt avhopp viftas mer eller mindre bort. För Folkpartiets skull är jag ledsen att en person som lagt ned så mycket tid som jag avspisas så arrogant av en hög företrädare som Erik Ullenhag.

Många har gett mig beröm och det tackar jag å det varmaste för.

7 kommentarer:

Catarina sa...

Jag förstår dig till fullo, angående FP känner jag likadant.
Jag har gjort min politiska resa från M till FP och känt mig fullkomligt partilös de sista åren.
Jag kallar mig liberalkonservativ idag och saknar de konservativa dragen i allianspartierna idag. Många med mig tycker så och i mitt umgänge är missnöjet öppet och många lutar åt SD som missnöjesröst och en konservativare politik.
Jag har hittat till Borgerlig Framtid och känner igen lite av "gammelmoderaterna" där. Följer partiet noga och hoppas de växer i lagom takt.
Lycka till och fortsätt i debatten!

Anonym sa...

Ja herregud! Har röstat på FP i många val, men aldrig mer. De vägrar ta tag i de svåra frågorna, de vägrar ta ställning.
Känner mig helt vilsen, INGET borgerligt parti står längre för en liberal politik som är förankrad innan slags,verklighet. Sorgligt är det.
Pella

Carl-Fredrik sa...

Har aldrig varit aktiv inom politeken men under hela mitt yrkesverksama liv arbetet inom Svensk exportindustri. Skulle jag eller någon i min närhet visat en så fundamental inkompetens som Ullenhag för sitt uppdrag skulle vi sedan länge varit avskedade och vara tvungna att försöka hitta sin försörjning någon helt annan stans.

Erik sa...

@Catarina: Tack!
@anonym: Förstår dig.
@carl-fredrik: Håller med. Har själv dragit parallellerna till mitt yrkesliv.

Anonym sa...

Jag förstår dig helt och fullt, jag har själv gjort en liknande resa. DÖ var spiken i kistan för mig. Ullenhag är en vandrande katastrof som inte förtjänar något som helst förtroende. Hur han överhuvudtaget får vara kvar i någon ledande befattning i FP är obegripligt och säger mycket om det usla tillståndet i det numera fejkliberala partiet.
Lycka till som fri borgerlig debattör, du behövs!

JohannaV sa...

Jag lämnade det självgoda Folkpartiet 99. 2006 röstade jag för första gången på SD.

Oavsett vilket parti (om något) du väljer att engagera dig för önskar jag dig lycka till!

Anonym sa...

Jag har också röstat fp under en tid, men känner att där inte finns något borgligt alternativ. Så i nästa val blir det en röst på något som inte finns i riksdagen idag. Det är märkligt hur långt ifrån partierna verkar stå verkligheten. Mycket snack och ingen verkstad, våga ta tag i svåra frågor, det är därför ni är där. Vänster kommer alltid ändå bara kasta skit och anklagelser, det är de enda de kan

Lycka till