6 apr. 2015

Socialliberalism och tiggeri

Tiggande EU-migranter är numer varda för svenskar. I varje stad finns tiggarna, och hur frågan ska hanteras är något många bär på.

Många i den politiska och mediala världen är kritiska till förbud mot tiggeri. Det finns en viss tyngd i  att en medborgare inte ska förbjudas att tigga om de är i nöd. Jag har förståelse för det argumentet.

Men det vi ser idag är utländska medborgare som försörjer sig långsiktigt på tiggeri i Sverige. De upplever tiggande i Sverige som ett bättre alternativ än deras livschanser i Rumänien eller Bulgarien.

Tiggeriet ökar och det finns inga utsikter att det kommer minska, helt enkelt på grund av misären i romernas hemländer. Situation Stockholm skriver om hur konkurrensen på gatorna hårdnar, och hur det blir svårare att få respons.

Som Johan Westerholm skriver händer det något med empatin när man möte så bottenlös misär i den omfattning som vi ser idag. Människor stänger av.

Staffan Danielsson skriver om tiggeri på sin blogg:
Mitt åtgärdsprogram är att fattiga människor i Sverige ska ges ett grundskydd genom vår socialtjänstlag […] jag tolkar inte EUs fria rörlighet som avsedd för att vara långa tider i andra länder utan resurser för sin försörjning (och i syfte att tigga), regelverken för tiggeri bör skärpas, Sverige (och EU) ska sätta press på Rumänien och öka sitt stöd till romerna
Anna Dahlberg skrev igår om tiggeriet:
I grunden finns det bara tre positioner att välja mellan: 1) att genom systematiska avhysningar och/eller ett förbud se till att färre väljer att söka sig hit för att tigga, 2) att acceptera framväxten av kåkstäder och öppen misär eller 3) att ta ett försörjningsansvar för fattiga EU-migranter som vill bo i Sverige.
För mig framstår det som uppenbart att alternativ ett är det självklara. Rumänien och Bulgarien borde inte ha släppts in i EU när de behandlar sina medborgare som de gör. Men de måste tvingas att ta sitt ansvar - EU-migranterna ska få sitt stöd där.

Det verkar idag som det är självklart för de flesta att tiggeriet som det ser ut idag bör vara tillåtet. Men jag förstår inte den argumentationen. Rumänien och Bulgariens misär löses inte på Sveriges gator. Tiggeri i den omfattning vi ser idag skapar inte en rimlig stadsmiljö.

Att vara liberal är för mig inte synonymt med att göra gott med andras pengar. Ibland kan det kännas så, särskilt från människor som betecknar sig som socialliberaler. Men liberalism ställer krav på förnuft. Särskilt som Europavänner har vi ett ansvar att dra gränser.

Som Per Gudmundson för en tid sedan skrev om var det tidigare förbjudet för utlänningar att uppehålla sig i Sverige om deras syfte var att försörja sig på tiggeri. Det bör vara enkelt att återinföra den lagtolkningen. (Rättelse från Gudmundson här.)

PS. Filosofiska rummet diskuterade nyligen tiggeri och hur man förhåller sig till det. Per Bauhn drev där en vettig linje.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, nu vill folkpartisten förbjuda tiggeri...

Finns det verkligen ingen gräns för det skenheliga hyckleriet?

Jag lämnade Sverige för 20 år sen, mycket pga. Bengt Westerbergs härjningar, och sen dess har jag noga följt Fp. Inte för att jag vill, utan för att det inte går att låta bli, ungefär som för de tyska judarna som lyckade fly men inte kunde sluta läsa om NSAP.

Givet detta kan jag berätta för dig att det finns inget parti i Sverige som kommer i närheten av Fp vad gäller ansvar för tiggeriet i dagens Sverige. Man kan utan tvekan hävda att import av Romer har varit folkpartiets absoluta fokus under den senaste mandatperioden. Du kan ju googla t.ex Ullenhag och romer om du inte tror mig.

Vidare har Fp, via sin utsända översteprästinna i EU, läxat upp i stort sätt samtliga andra EU länder för att de införde ungefär de regler du nu förespråkar.

Att en aktiv folkpartist sen kan gå ut och vilja förbjuda tiggeri 6 månader senare är så groteskt så att det inte ens finns ord för det.

Som att en officer i den amerikanska militären förvånat skulle ha tittat ut över prärien år 1900 och utbrustit att det var ju fruktansvärt att alla indianer var borta! Eller att en hårdförd kommunist i Ryssland på 30-talet utbrast att nu måste vi få fler självägande bönder.

Makalöst! Otroligt! SJUKT!!!!!!!

Utlandssvensk


Inge sa...

Jag är personligen mot ett tiggeriförbud då jag inte ser den kriminella handlingen. Vem skadas?

Däremot så är jag tveksam till när människor har tiggeri som jobb och skickar hem överskottet.

Jag är mer inne på linjen att man ska behöva registrera sig hos polisen/sociala förvaltningen för att få tigga. Då kan man samtidigt hålla koll på tremånadersregeln.

Erik sa...

Utlandssvensk: Tack för ditt inlägg. Jag är aktiv i Folkpartiet på lokal nivå i Linköping. Jag skriver främst blogginlägg som engagerad samhällsmedborgare, företräder inte fp på något sätt på denna blogg.

I ett parti finns många olika åsikter, jag är inte överens med Erik Ullenhag i allt eller med Cecilia Wikström för den skull heller.

Jag tycker det är viktigt att partiaktiva uttrycker sin åsikt och jag gör det jag kan för att påverka folkpartiet.

Inge: Tack för ditt inlägg. Jag menar att stadsmiljön skadas av tiggeri i den omfattning som finns idag. Det är inte möjligt att njuta av en tur på stan som det var förr. EUs fria rörlighet var inte tänkt att fungera på det här sättet.