1 aug. 2014

Vid osäkerhet - skyll på Israel

David Lindén som är ledarskribent på BT.se skrev nyligen så här på Facebook: Det smärtar en vän av Israel att skriva detta - Så här får Israel inte göra
Oavsett om FN-skolan i Beit Hanoun i norra Gaza innehöll Hamasraketer var det fel att attackera den.
Samma sak kom från Johannes Forsberg idag, även om han inte uppgav sig vara israelvän: Israels flykt från ansvar
De flesta låg fortfarande och sov när den första pansargranaten träffade FN-skolan i flyktinglägret Jabaliya tidigt i går morse. 
Några minuter senare smällde det igen och snart var 19 döda och fler än 100 skadade, de allra flesta kvinnor och barn. Tusentals palestinier hade trängt ihop sig i skolan sedan den israeliska armén uppmanat dem att lämna sina hem. Men när ett så tätbebyggt område beskjuts med så kraftfullt artilleri finns ingen trygghet att fly till.
Det är bara ett problem med båda dessa händelser: Det är inte fastslagit att det var Israel som sköt på skolorna. I båda fallen har Hamas skjutit i området.

Israeliska premiärministerns talesperson, Mark Regev, intervjuades efter händelsen i Beit Hanoun:Själv skriver jag inte om mellanösternkonflikten för att jag har någon form av vänskapsband till Israel. Jag skriver för att jag är intresserad av principer och av intellektuell stringens.

Och det är inte intellektuellt stringent att ge sig ut i långa argument om en händelses natur innan det ens är fastslagit att den har ägt rum.

Det kan mycket väl vara så att den har ägt rum. Misstag sker. Det vore konstigt om inte misstag skedde mot en fiende som Hamas, som gör allt de kan för att sätta sina bröder och systrar i vägen för israeliska kulor.

Att sitta i Sverige och recensera israeliska arméns agerande och antyda att de är omoraliska är magstarkt. IDF sätter sina egna soldater i större fara än vad andra länders arméer gör. Den brittiska generalen Richard Kemp kallar IDF för den mest moraliska armén i världen.
“No other army in the world has ever done more than Israel is doing now to save the lives of innocent civilians in a combat zone,” Kemp said in an interview with Channel 2 News, adding that when world leaders demand Israel do more, “perhaps Israel should ask what more it can do.”
Att journalisterna lastar alla civila dödsoffer i Gaza på Israel är häpnadsväckande. Och att liberala debattörer gör samma misstag är inget annat än tragiskt.

5 kommentarer:

Hans Odeberg sa...

Det verkar som gängse sätt för svenska journalister att rapportera om någonting i utlandet är att först förhöra sig i fikarummet om vad man bör tycka i frågan, för att sedan åka ned och hitta de vinklar som stödjer denna åsikt.

Går man till utlandet hittar man genast ett mer varierat utbud av rapporter. Kräver ju iofs att man lärt sig att analysera och sovra material i skolan, inte bara vilken värdegrund man bör ha. Och på bloggar kan man hitta sådana här guldägg: http://hopisen.com/2014/gaza-avoiding-victory/

benke sa...

Enligt min mening skall IDF gå från norr till söder på Gazaremsan och döda alla Hamasterrorister. När de kommer till Gazas södra gräns där Egypten ligger så skall de vända norrut och göra samma sak igen tills Hamas är inte mer.

Jag hoppas att Netanyahu står fast vid att det kommer att bli ett långt krig. Kommer det att bli civila offer? Ja, såklart kommer det att bli det. Funderade de allierade under WW2 om det kommer att bli civila förluster? Förmodligen inte och om de hade gjort det så hade det inte spelat någon roll i alla fall. Precis som det inte borde göra nu.

Anonym sa...

Benke sa, funderade de allierade över civila förluster,informerade de civila och nazister att nu bombar vi Dresten till grus och eld.Israel har chansen att nu när Egypten är med krossa Hamas,sedan lär Is islamisterna stå på tur medan Sveriges välkommnar islamister med orden tack för att ni valde Sverige!

A-K Roth sa...

Vilken presumptiv utfrågare på klippet! Reporter med förutfattade meningar, dåligt informerad.

A-K Roth sa...

Benke, nu är det så att Israel vill skona civila liv. Något annat är inte moraliskt möjligt. Det lyckas inte helt med en fiende som utnyttjar sjukhus, skolor, moskéer, civil bebyggelse, men de försöker.

Varje gång man hör att "de flesta" offer är civila måste man komma ihåg att detta är vad Hamas föreskriver. Det uppskattas av andra än Hamas att 70% av offren är män i stridbar ålder. Bara något hundratal har öppet sagts vara hamasstridare. Knappast troligt med facit från kriget 2009 när antiisraelisk statistik adopterades av media.

Hur många svenska media har rapporterat om de hamasraketer som dödat palestinier? En som kom iväg från Gaza och kunde rapportera är italienaren Gabriele Barbati. Googla på namnet, Gaza, Shati camp så kommer information om hur Hamas raketer dödade 9 barn i lägret. Att rapportera om detta från Gaza går inte. Flygbilder visar Hamas missiler som går till Shati och Shifa-sjukhuset. Hur svårt kan det vara att rapportera mer balanserat?

Nästen kriminellt naivt av journalister att gå efter Hamas propaganda.