23 juli 2014

Israel som barnamördare i svensk media

För en vecka sedan hände en tragedi - fyra palestinska pojkar dödades av en israelisk flygattack på en strand i Gaza. Att det händer olyckor i ett krig är ofrånkomligt. Men i svensk media antyds mer eller mindre öppet att attacken var medveten.

Journalisten Kasem Hamadé skriver om händelsen i ett krönikeliknande reportage: Raket dödade fyra pojkar. Här får barnens pappa lägga ut anklagelserna: "Varför döda små barn? […] Israel vill krossa oss genom att döda våra barn." Och målande beskrivningar hur raketerna "slets i bitar" av de israeliska raketerna.

Svenska debattörer skildrar olyckan som ett medvetet drag.

Att Aftonbladet Ledare gör detta är kanske inte förvånande. Under rubriken "Att döda barn är inte självförsvar" omskrivs olyckan.

Isobel Hadley-Kamptz skriver en krönika om händelsen: "Vad finns kvar när elden upphört?"
Vad tänker soldaterna som avfyrade raketerna mot stranden nu? En israelisk minister förklarade attacken med att barnen lekte i närheten av ett raketgevär. Det gör dem alltså till rättfärdiga mål, eller åtminstone till "collateral damage" man inte behöver bry sig om.
Carolin Dahlman i Kristianstads-bladet skriver också om händelsen:
I förra veckan mördades fyra barn som lekte i Gaza i en flygräd från Israel. Målet var inte små pojkar, utan soldater, men likväl sprängdes 2-11-åringar mitt i sitt sökande efter krabbor på stranden. Vad säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu? ”Ojdå”?
I båda texterna utmålas de israeliska soldaterna som känslokalla inför dödsfallen. Eller rakt ut som barnamördare.

Är det verkligen rimligt att anta att israeliska soldater känslokallt och närmast av nöje skjuter palestinska barn? Vilka signaler sänder man som skribent när man utmålar israel och dess innevånare på detta sätt?

Den som känner till något om antisemitism vet att ett bärande tema är juden som barnamördare. Därför borde varje debattör som skriver om kriget i mellanöstern vara mån om att vakta sina ord.

Det är ingen slump att antisemitismen blommar upp i mellanösternkonfliktens spår.

Bloggaren Svart på Vitt skriver på samma tema.

2 kommentarer:

Arthur sa...

Journalister verkar tappa huvudet så fort israel kommer på tal. Den amerikanske underhållaren Jon Stewart kommenterar det på sitt eget vis här:

http://www.youtube.com/watch?v=z0DPcmDsCQ4

benke sa...

Okunnigheten visavi hatet emot Israel har inga gränser bland många inom media. Begriper inte dessa personer med Carolin Dahlman i spetsen att de är nyttiga idioter? Hamas sätter sina raketramper vid skolor, sjukhus och bostadsområden för att få maximal utdelning bland media med förhoppningen att många civila dör. Detta medan Israel ringer till bostadshus på Gazaremsan och släpper flygblad att de måste lämna sina hem för att vi (Israel) kommer att attackera.

Israel gör allt för att minska civila förluster medan Hamas gör allt för att öka civila förluster. Hamas gör detta då de vet att det finns Carolin Dahlmans i världen som ser till att rapportera hur dåliga Israel är.

Gränsen mellan opportunist och fanatiker kan vara hårfin ibland. Dahlman dinglar där emellan då hon nog vill göra sin arbetsgivare till lags, samtidigt som hon vill köra sitt eget race som en antisemit. Eller Judehatare som det oftast kallas.

Begriper inte Isobel Hadley-Kamptz m.fl att Israel måste försvara sig? En fråga som borde besvaras av Isobel Hadley-Kamptz och alla Dahlmans i världen är: Vad skall Israel göra???

Hoppas att Israel plöjer ned Gazaremsan till en åker och låter inneborna föda upp ett nytt land utan terrorister.