14 sep. 2013

Sanandaji om multikulturalismens död

Ett sevärt klipp från Axess seminarium från 2011 finns också på Galne Gunnar TV: Tino Sanandajis anförande Multikulturalismen är en lögn!Min uppfattning är att Tino Sanandaji har rätt - multikulturalismen i Sverige är död. Men årtionden av multikulturalism har självklart satt spår. Sananadaji beskriver hur kritiker av multikulturalism möts av "vrede och hot om social isolering". Denna tendens lever kvar mycket starkt kring diskussion av de problem som migrationen för med sig i Sverige.

En bra illustration är det som drabbade Neuding och Lundberg efter deras DN Debatt-artikel från 2010. Eller de attacker som Sanandaji själv fick utstå efter sin debatt mot Johan Norberg.

Tino gör en tillbakablick över invandringen i Sverige, och pratar om hur nazisterna uppkom som en reaktion på invandringen under 80-talet. Det multikulturella etablissemanget uppstod som en motrörelse till nazismen, och krossade den.

Men är nazismen död? Invandringen i Sverige har fortsatt att öka sedan 90-talet, i medial och politisk konsensus. Trycket för att tysta debatt om detta har varit mycket starkt, men i grunden kontraproduktivt. Detta ledde till sist till att Sd kom in i riksdagen. Linjen är fortfarande att tysta Sd med "vrede och hot om social isolering", trots att partiet växer sig starkare och starkare.

I deras spår kryper nazisterna fram igen. För några år sedan vände etablissemanget ryggen åt Sd i Almedalen. I år vände de ryggen åt Svenskarnas parti.

Sanadajis viktiga ord väcker saknad. Vad hände med debatten om integration, invandring och multikulturalism? Sedan vredesutbrottet mot Neuding och Lundberg har det varit dödstyst. Men Sd fortsätter att öka, och ser sannolikt ut att bli tredje största parti i nästa val.

Jag ser ingen rasism i Sd:s politik. Att minska invandringen, till exempel, är en legitim politisk ståndpunkt. Men i deras led ryms rasister, och de bereder vägen för mer extrema partier.

Det antirasistiska etablissemanget är framgångsrikt när det agerar för att tysta debatt. Men det är handfallet när det gäller att stoppa främlingsfientliga partier. Det enda som kan stoppa främlingsfientligheten är en öppen debatt, och i förlängningen en långsiktig och rättssäker invandringspolitik.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det behövs verkligen debatt över invandring och integration, i termer av fakta, siffror och tillbakablickar över vad man har för resultat efter de senaste åren. Det är för mycken hurtighet över troliga behov i framtiden och just alla dessa hurtiga glömmer att idag var framtiden för tio år sedan.

Jag tror Sverige kommer att ha riktigt riktigt storartade problem om ytterligare tio år, då jag ser absolut noll sannolikhet att Mellan Östern och Afrika går och blir fredliga på den tiden. Sannolikheten att tillräckligt många politiker inser OCH tar bladet från munnen, att Sverige inte klarar en så stor invandring i tider av arbetslöshet.

Apropå OM det skulle bli fredligt. MP har visst lösningen på att se till att tillförseln kan hållas uppe. Klimatflyktingar :)

Lasse O sa...

Jag är betydligt äldre än både Erik och Tino Sanandaji och har alltså lite andra historiska erfarenheter av nazismen i Sverige och enligt min mening dog den rörelsen ut med Nordiska Rikspartiet någon gång på 70-talet.
Visst finns det nazister i dag men de är få fast samtidigt väl belästa och insatta i nazismens ideologi sådan den nu är i all sin torftighet. Emellertid är de en mycket liten grupp som främst får draghjälp och uppmärksammas av media.
Det stora flertalet av de som väsnas på gator och torg med pilkors och annat har förmodligen ingen aning om ideologin nationalsocialism. För dem är symbolerna och retoriken ett sätt att provocera och markera avstånd mot det borgerliga demokratiska samhället. Det är förmodligen samma mekanismer som gör att extremvänstern viftar med hammaren och skäran på fanor och sjunger revolutionssånger om blod och död.
Extremisterna har faktiskt många gemensamma drag. De hatar USA, Israel, judar, borgerliga värderingar, EU och kapitalismen men sympatiserar med islamister och Rysslands utrikespolitik.

Vi bör tolerera dem så länge de inte tillgriper våld men att diskutera med dem är lika lönlöst som att diskutera migrationspolitik med en miljöpartist. Det är en vägg av oförstående man möter.

Anonym sa...

Det är viktigt att förstå att multikulturalim inte är fel i sig. För det ligger så mycket i själva begreppet. Bättre då att gå rakt på sak och prata om värdegrund.
För det gäller att inse att vissa kulturella värderingar inte går att förena.
Människor som håller fast vid värderingar från kulturer som saknar demokrati och individuella fri och rättigheter ska inte tillåtas invandra. Endast de som verkat för demokrati och frihet och i stort delar vår värdegrund och kan klassas som politiska flyktingar borde tillåtas fly hit.
Men den massemigration vi ser idag består av individer som inte delar vår värdegrund, och de som håller fast vid islams värdegrund gör det definitivt inte.

Vi måste lära oss att vara toleranta mot de toleranta och intoleranta mot de intoleranta. Applicerat på invandringspolitiken betyder det att acceptera invandring av förföljda individer som delar vår värdegrund men avvisa de som vill motarbeta och undergräva den.