29 aug. 2013

En ljusnande framtid är vår?

Efter Almedalen i år twittrade Johan Norberg något intressant:
Jag har gått och tänkt på Norbergs tweet och jag kan inte säga annat än att jag håller med. Det finns, såvitt jag vet, ingen tongivande vänsterliberal bland ungdomsförbundarna. De drivande inom ungdomsförbunden är libertarianer. Till och med KDU har en frihetlig prägel.

Kanske är det så att vi går en liberalare framtid till mötes?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Erik, problemet är när Johan Norberg förväntar sig en omskakning i övermorgon. Det tar för lång tid innan det händer. Innan dess så kommer socialismen att stärka sin grund medan vi frihetsälskande individer väntar på att något skall hända. Jag håller inte med Norberg då jag tycker att han är alldeles för defensiv. Vi har att driva friheten idag utan att vänta på framtida generationer.

Vi är skyldiga det för våra barns skull.

Sven sa...

Om Norberg har sett det, så är det med säkerhet en temporär och flyktig företeelse begränsad till hans händelsehorisont och umgängeskrets.

Under ett par decennier har istället förutsättningarna för liberalismen (ett samhälle tillräckligt rikt, jämlikt och stabilt för att invånarna ska lita hyfsat på varandra, och inte behöva kämpa om överlevnaden för sig och sin familj) urholkats utan återvändo.

Med krakelerande välfärdssystem, minskande förtroende människor emellan, och snabbt växande klass, kulturella och religiösa motsättningar i hela Västeuropa så är liberalismen i slutet av sin livscykel för denna gången i historien.

Konservatism och socialism i olika varianter håller på att formeras igen, de som vill bevara vad dom har lutar åt konservatismen, de som vill erövra det dom behöver lutar åt socialism. Det puttrar överallt i dessa riktningar.

Trenden är helt naturlig, förutsägbar, och går inte att stoppa längre. Processen är igång och startade för decennier sedan.

Norberg får nog finna sig i att bli allt ensammare i sin övertygelse, övervintra, och arbeta för att återskapa förutsättnignar för liberalismen i en framtid.

Jag kan bara hoppas att en liten kritisk massa av fritänkande liberaler finns kvar efter den storm som håller på att bryta loss under dom närmaste generationerna.

Just my two cents. Tack för alltid tänkvärda inlägg förresten.

/Sven

sven sa...

Jag har märkt att unga nyliberaler blir mindre nyliberala när de får barn.
De utnytjar de skattefinansierade fårmånerna som betald föräldraledighet,barnbidrag barnsjukvård,daghem,skola och börjar tycka att det ändå inte är så dåligt att vi har välfärdsstat i Sverige.
Storstädernas medelklassbarnfamiljer är storkonsumenter av skattepengar.