4 juli 2013

Almedalen: Migration i fokus

Migrationsdebatten har svalnat något men är alltid aktuell. Under Almedalsveckan har ämnet varit aktuellt. Fores höll i tisdags seminarium om stämningar inom migrationspolitiken i EU, med bland andra författaren Philippe Legrain (Migration and integration - where is Europe heading).

Fores seminarium med Legrain i mitten

Det var en dyster bild som målades upp, med främlingsfientliga stämningar inom många länder. Risken finns att de främlingsfientliga partierna blir en stark kraft inom Europaparlamentet. Något som framhölls som avgörande var hur de etablerade partierna förhöll sig till de främlingsfientliga partierna.

En metod är att ignorera partierna. Det fungerar inte, eftersom partierna kan spela på martyrskap och förakt mot eliter. Att legitimera partierna genom att ta deras perspektiv är inte heller rätt, eftersom partierna. Det som Legrain förespråkade var att ta debatten med partierna, men också att förstå orsakerna till främlingsfientligheten.

Idag tar många debatten med Sd, men i grund och botten är det isolering och utfrysning som är den dominerande strategin inför nästa år. Widar Andersson på Folkbladet skriver om hur Alliansen gett Sd en hel del bra vapen:
Fredrik Reinfeldt har själv bäddat som han får ligga. Genom uppgörelsen med Miljöpartiet om utökade välfärdsrättigheter för dem som olovligen befinner sig i landet har Alliansen skapat ett slagläge för SD; det åttonde partiet.

Överenskommelsen innehåller flera märkligheter som SD kan exploatera för att ställa invandrare mot pensionärer, kvinnor i vården, arbetare och alla andra grupper där missnöjesfiske kan tänkas löna sig för ett parti som Sverigedemokraterna. Det enda riktigt hållbara argumentet för uppgörelsen är att envetet och engagerat sätta humanitet före hat. Vilket Reinfeldt med kraft gjorde i går kväll.  [...]

Jag är övertygad om att vare sig Reinfeldt eller Löfven har några som helst planer på att göra sig beroende av SD på något sätt. Jag är däremot mindre övertygad om det kloka i att riksdagens två största partier försöker dunka varandra i huvudet med Sverigedemokraterna. De som gynnas mest av de två giganternas beröringsskräcknära ordkrig kan visa sig vara just SD. 

Reinfeldts starka avståndstagande från Sverigedemokraterna är oerhört viktigt för Sverige. Det kan mycket väl vara detta som gör Sverige till ett avvikande land i Europa när det kommer till migration. Det är principiellt rätt av Reinfeldt att ta avstånd, men visst är det en svår balansgång.

Legrain menade att motstånd mot migration ofta är ett uttryck för brist på förtroende för politiker. Brist på visioner och framtidstro kan ta sig uttryck i främlingsfientlighet och migrationsmotstånd. Misstro mot samhällseliten är en viktig faktor.

Det är inte alldeles enkelt att leva som man lär, vilket visades under de obligatoriska publikfrågorna. Legrain hamnade då i ordväxling med en lätt rättshaveristisk äldre herre som var kritisk till islam. Legrain valde då att på ett ganska arrogant sätt utmåla mannen som rasist och mer eller mindre avfärda honom.

Reinfeldt pratade om att han ville återvinna folkets förtroende. Det var ödmjukt och inspirerande. Min känsla är att regeringen har ett stort förtroendejobb att göra inom migration- och integrationspolitiken.

15 kommentarer:

Catarina sa...

Hade M tagit till sig sin egna utredning redan 2009 hade SD inte behövts motarbetas i Almedalen. Jag är övertygad om att de inte suttit i riksdagen om man hade kunnat diskutera både fördelarna och problemen. http://www.dn.se/debatt/ta-medborgarskapet-fran-kriminella-invandrare/

Lasse O sa...

Erik använder det bekväma begreppet främlingsfientlighet alldeles för lättvindigt. Är det främlingsfientlighet när jag protesterar mot att illegala invandrare i praktiken har fri tandvård medan min ålderspensionerade far inte har råd att gå till tandläkaren? Eller vad?

Lasse O sa...

Visst har regeringen ett stort arbete framför sig när det gäller att återvinna folkets förtroende men då är det inte rätt väg att gå genom att låta fattiga pensionärer betala dyrt för tandvård och sedan låta de som uppehåller sig illegalt i landet få samma vård gratis.
Det är så orättvist att man vill gråta men visst, allt för att uppfostra de inskränkta och främlingsfientliga svenskarna.

SD har i och med detta fått mycket gratis.
Vad sägs om parollen "Svenska pensionärer måste få samma rättigheter som illegala invandrare!"

Sverige är ett extremt land men ni som bor där märker det förmodligen inte.

Kenneth Karlsson sa...

Jag är förvånad över ditt slappa sätt att använda epitet "främlingsfientlig". Att man är emot eller kritisk mot förda invandringspolitik är inte samma sak som att vara främlingsfientlig.

Klartexten sa...

Du skriver annars väldigt bra om invandring. Men detta inlägget vara bara rappakalja, drypande av politisk korrekthet.

Din vanliga vettiga analys saknas helt. Jag vill tro att du skrev inlägget i förfriskat tillstånd. Ger dig "benefit of the doubt".

Att ge illegala invandrare fri sjuk- och tandvård medan arbetande svenskar får betala många tusen för densamma är vansinne förstås.

Och nej, SD är invandskritiska, inte främlingsfientliga. En avsevärd skillnad!

Klartexten sa...

Men visst har du rätt. Tar man debatten med oss invandringskritiker så förlorar man tveklöst debatten.

Så ni måste fly debatten. Men det övertygar knappast heller. Nej, ni har ändan där bak, oavsett hur ni vänder på Er.

Och hur man kan förespråka en massinvandring som man inte intellektuellt kan försvara, är ju förstås ett intellektuellt bottennapp. Hur kan man leva med sig själv?

För vems skulle har vi massinvandring? För svenskarnas eller utlänningarnas skull?

sven sa...

Det vore roligt om Pophöger kunde recensera tidningarna NEO och Axess.
Det gjorde Pophöger förr.

Anonym sa...

SD är så fullproppat av rasister att det knappast får plats fler. Jimmies "nolltolerans" är ju verkligen intressant. Har det gått en hel vecka sedan den infördes utan att någon sverigedemokrat yttrat sig rasistiskt? Tror inte det. En slump att just sverigedemokrater yttrar sig rasistikt hela tiden? Knappast. Ett riktigt rasistparti.

Lasse O sa...

Anonymen 07-08 pekar måhända oavsiktligt men ändå på de s k antirasisternas problem. De är sällan särskilt intresserade av att framhålla mångkulturens fördelar. Istället är de fokuserade på Sverigedemokraterna och älskar att gå till angrepp mot dem och på så sätt bekräfta sin självbild.
Ett råd i all välmening är att ni (ni i vid bemärkelse) bör framhålla det mångkulturella samhällets alla möjligheter. Endast på sätt kan SD motas i grind om man nu tycker det är viktigt.
Men visst är det roligare med en rejäl motståndare som man kan hata men det är inte vare sig särskilt moget eller speciellt seriöst. Snarast lite juvenilt.

Anonym sa...

"Min känsla är att regeringen har ett stort förtroendejobb att göra inom migration- och integrationspolitiken."

Min känsla är att det kommer att bli mycket snack och ingen som helst verkstad.

Arbete påstås vara viktigt för att invandrare ska integreras i Sverige. Men det är politiskt omöjligt att reformera arbetsmarknad och löner till den milda grad att även stora mängder lågutbildade och analfabeter blir anställningsbara. Det är dessutom politiskt omöjligt att sänka bidrag- och ersättningsnivåer så att även arbeten med extremt låga löner blir attraktiva. Ska man sedan kunna överleva på extremt låga löner måste den offentliga sektorn bantas hårt så att skattetrycket sjunker. Något som, förstås, är politiskt omöjligt. Osv osv.

Om man sedan ska välja en politik som alltid ligger så långt som möjligt från SD kommer man inte att kunna minska volymer med immigranter och/eller ställa hårdare krav på immigranterna.

Min gissning är att regeringen kommer att göra några halvhjärtade (och dyra) satsningar i de invandrartäta problemområdena. Satsningar kommer ofelbart att misslyckas. Därefter kommer man att skylla på svenskarna (den strukturella rasismen) och lansera ännu fler meningslösa åtgärdsprogram.

Jag tror inte att Reinfeldt kommer att kunna återställa ett förlorat förtroende för att han, och de andra politikerna i de etablerade partierna, driver en helt orealistisk politik.

Anonym sa...

Sen när blev det rasistiskt att vilja minska invandringen av medeltida analfabeter och lågutbildade från tredje världen?

Anonym sa...

@ Anonym inlägg 8 juli 2013 11:28

Mäkta imponerad över att du lyckas få in fyra stycken "rasistepitet" på endast fyra rader text...allt detta utan att ge ETT enda exempel!? Finns ingen trovärdighet alls och du bör behandlas som den nolla du är!

Hälsningar

Robert Axelsson

Anonym sa...

Fri sjukvård och skola till folk som är här olagligt är nog det mest ologiska och orättvisa beslut som tagits i detta land på senare tid. Det måste väl ALLA inse ?

Anonym sa...

Den politiska korrektheten har tagit över många människors tankar. Anonym inlägg 8 juli 2013 11:28 är ett exempel på detta. Det är inte rasism att vilja ha mindre invandring. Punkt och slut. Det har inte med sk "ras" att göra. Invandrare till Sverige är oftast numera, tyvärr, bidragstagare som inte borde vara här. I stället för att hårt arbetande svenskar skall betala för dessa människor så borde de arbeta för sitt uppehälle. Men här kommer facket in. Facket tillåter bara de anslutna att göra vissa arbeten. Jag är inte med i facket, och kommer aldrig att bli. Jag ser fram emot hårdare tag emot illegala invandrare. Det kommer inte att hända så i nästa val ligger SD bra till när jag kommer att rösta.

Nils Dacke sa...

Vad jag förstår torde jag vara den "äldre herre" som du skriver om. Jag har svårt att inse i vilket avseende den fråga jag ställde till Legrain skulle vara ett tecken på att jag är "lätt rättshaveristisk". Frågan var i själva verket högst relevant och det visade sig att den ynklige Legrain inte kunde hantera den sakligt utan tvingades tillgripa arrogans som enda tillgängliga vapen.
Beskyllningen om rasism var illa vald eftersom min fru sedan mer än tjugo år har indisk etnicitet.
Seminariet innehöll som vanligt invektiv mot invandringskritiska i stället för sakliga argument.