2 apr. 2013

Khaled Mashal: Kan en extremist vara moderat?

På Ekot idag sändes ett inslag av Cecilia Uddén om Khaled Mashal: Hamas återvalde pragmatikern Mashaal till ledare
Mashaal betraktas som en relativt pragmatisk och moderat kraft inom Hamas - det var han som indirekt förhandlade om vapenvila med Israel efter det senaste Gazakriget i november och Mashaal har också med stöd av Egypten och Qatar arbetat för försoning mellan Hamas och Fatah och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. 
TT skriver också om Mashsal: Hamas exilledare omvald
Tidigare har han svartmålats som extremist men ses numera som moderat i arabvärlden och av en del i väst.
Båda verkar bygga sin rapportering på denna längre text från Reuters: Palestinian Hamas Islamists re-elect Meshaal as a leader.

Skillnaden är att både Uddén/Ekot och TT utelämnar delen där Meshal benämns som islamist. Istället kallar Ekot honom rätt av för "pragmatiker", och TT menar att han "svartmålats som extremist".

Så här sa Meshal när han talade i Gaza: (Khaled Meshaal, Hamas leader, vows to never recognize Israel)
"Palestine is ours from the river to the sea and from the south to the north. There will be no concession on an inch of the land," […]
"We will never recognise the legitimacy of the Israeli occupation and therefore there is no legitimacy for Israel, no matter how long it will take."
Hamas covenant (lag) säger följande om judar i artikel sju:
"The Day of Judgement will not come about until Moslems fight the Jews (killing the Jews), when the Jew will hide behind stones and trees. The stones and trees will say O Moslems, O Abdulla, there is a Jew behind me, come and kill him.
Hamas har upprättat en religiös extremiststat i Gaza och vill, som alla islamister, upprätta ett globalt kalifat. De är svurna antisemiter som säger sig vilja förstöra Israel, och som omsätter sina ord i handling.

Det framstår som absurt att utmåla en ledare för Hamas som moderat, eftersom organisationens grundinställning är extrem. Det är dessutom rent vilseledande att utelämna att Hamas är islamister.

Ett beklagansvärt misstag från Ekot och TT, tyvärr inte första gången.

Länkarna kom via Mats Skogkär på twitter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inte mycket att uppröras över, Erik.
Svenska media är som dom är. Ryck på axlarna och inse att dominansen av vänsterjournalister i tidningar, radio och TV är det som styr rapporteringen.
De svenska medierna är som en flugprick i världen, så dra upp mungiporna och fortsätt följa ynetnews och jpost när det gäller Mellanöstern.

Gläds åt att Israel nu blir både självförsörjande och exportör av naturgas och att Turkiet nu kryper för att få del i transiten av exportgasen.

Anonym sa...

Abbas har nekat fred med Israel. Han har haft chansen men vill inte. Abbas förnekar Israels rätt att existera. Uddén/Ekot/TT är nyttiga idioter som har svårt att se verkligheten.

Jag vet att de (Uddén/Ekot/TT) inte förstår att de står på tyrannernas sida. Att de gör det är en sak, men att andra lyssnar på dem är otroligt tragiskt.