11 apr. 2013

Konsekvent antirasism manar till eftertanke

Som aktivist mot antisemitism har jag funderat på vad konsekvent antirasism innebär. För många  innebär detta att likställa antisemitism och islamofobi. Både Expo och Svenska Kommittén mot antisemitism använder detta likställande i olika utsträckning. 

Sam Harris är en amerikansk ateist som är en stark kritiker av islam. Han får ofta anklagelsen av islamofobi riktad emot sig, och har nu skrivit en text till svar mot dessa anklagelser: Response to Controversy.

Så här skriver Harris om islamofobi:
The meaning of “Islamophobia” is not at all like the meanings of those other terms. It is simply not easy to differentiate prejudice against Muslims from ordinary racism and xenophobia directed at Arabs, Pakistanis, Somalis, and other people who happen to be Muslim.  
[…] the only way that Muslims can reasonably be said to exist as a group is in terms of their adherence to the doctrine of Islam. There is no race of Muslims. They are not united by any physical traits or a diaspora. Unlike Judaism, Islam is a vast, missionary faith. 
The only thing that defines the class of All Muslims […] is their adherence to a set of beliefs and the behaviors that these beliefs inspire. And, unlike a person’s racial characteristics or gender, beliefs can be argued for, tested, criticized, and changed. 
Harris pratar också om antisemitism:
[…] we have a 2000-year-old tradition of religiously inspired hatred against Jews, conceived as a distinct race of people, both by those who hate them and by Jews themselves. Anti-Semitism is, therefore, a specific form of racism that, as everyone knows, has taken many terrible turns over the years […]. 
“Sexism,” generally speaking, is a bias against women, not because of any doctrines they might espouse, but because they were born without a Y chromosome. 
The meanings of these terms are clear, and each names a form of hatred and exclusion directed at people, as people, not because of their behavior or beliefs, but because of the mere circumstances of their birth.
Rasism är bland de grövsta formerna av fördomar som vi har. Den som är konsekvent antirasist måste vara noga med vad som benämns som rasism.

Fördomar mot muslimer och kristna ska bekämpas men kallas för rätt saker. Muslimer och kristna kan inte utsättas för rasism, eftersom de inte förenas av etnicitet.

Jag respekterar antirasisterna på Expo, men antirasism är ett luddigt begrepp. Själv föredrar jag att ta min utgångspunkt i tron på människans lika värde och på förnuftet.

Humanism kan vara det ord jag letar efter.

12 kommentarer:

Klartexten sa...

Återigen ett klockrent inlägg! Och väl underbyggt.

Anonym sa...

Men jag respekterar däremot inte de s.k. antirasisterna på Expo. Kopplingen mellan ett antal medlemmar i Expo och den antidemokratiska och våldsbejakande rörelsen AFA är alldeles för tydlig .
Expo sätter också, helt oegentligt, likhetstecken mellan islamofobi, varvid inbegrips helt adekvat kritik av antidemokratiska uttryck inom Islam och antisemitism.
Expo är i själva verket en mycket ytterkantsextrem och islamistbejakande organisation.

sven sa...

Felet med mediadebbatten i Sverige är att den är så svensk gammelmediafixerad.
Sveriges invandrare får i stor utsträckning sin information INTE via svensk gammelmedia.
Sveriges invandrare från mellan-östern får sin information om Israel genom sina hemländers TV-kanaler och internetmedia.
Den informationen om Israel är sådan att Aftonbladet framstår som en propagandatidning för Israel.
Då blir det ju som det blir med synen på judar och Israel.

Anonym sa...

Skälet till att Sam Harris kallas islamofob är att han inte står till vänster. Om Mr Harris varit del av de många MSM outlets i USA så hade ropen låtit annorlunda. Eller inte låtit alls.

Organisationer som Expo kan inte tas på allvar då de kidnappar termen "rasism" som sin egen och kan utifrån det göra vad de vill. Expo har en egen agenda som står låååångt till vänster. Det är naivt att tro att Expo står för något bra eller frihet. Expo står för något helt annat.

/Benke

Erik sa...

Anonym 18:25: Om Expo bejakar islamism har de gjort ett ganska stort misstag nu när de slagit undan benen för islamismen inom (s) och kanske även m och mp.

Benke: Jag tycker Expo har för vid defintion av rasism men man måste ge dem att de är konsekventa och att de gör ett gott arbete.

sven sa...

Expo följer en tradition som har funnits i Sverige sedan 1970-talet
där mediaeliten buntar samman allt möjligt med rasism och där det bara är "svenskar"som är rasister.
Men den 1970-tals traditionen verkar man nu se slutet av.

Gunnar sa...

Benke:

"Skälet till att Sam Harris kallas islamofob är att han inte står till vänster."

Sam Harris står till vänster. Han betraktar sig själv som "liberal". I "The Four Horsemen" talar han, med Dawkins, Hitchens och Dennet, om problemet med att ateism förknippas med vänster eftersom de själva står till vänster.

Anonym sa...

Expo har inte alls slagit undan benen för islamism i svensk politik.
Expo har påtalat Omar Mustafas inbjudningar av antisemiter men har inte nämnt Moderaternas och Miljöpartiets Waberi resp. Kaplan.
För att inte nämna att Expo inte har berört Palmecentrets, ABF's och det tidigare Broderskaps inbjudningar av lika framträdande antisemiter och homofober som någonsin Omar Mustafas gäster.
Så Erik 23:30, du har fel och Expo är en vänsterextremistisk och delvis. Våldsbejakande organisation.

Anonym sa...

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/heidi-fried-ersatt-ordet-rasism-med-fordom

Anonym sa...

Islamiska föreningen där Omar Mustafa är ordförande är det muslimska brödraskapets svenska gren. Den mannen valdes in i Socialdemoktsternas verkställande utskott. Det säger mycket.
Men det finns fler islamister i svensk toppolitik att sätta blåslampan på; moderaternas Waberi som var islamiska föreningens ordförande innan Mustafa och Miljöpartiets Mehmet Kaplan som är en hängiven Hamassupporter.
Sprid infon om dessa islamister.

Anonym sa...

Erik; Vi kan ha olika uppfattningar om Expo. Expo är en vänsterorganisation som har få goda värderingar. Värdegrunden som Expo står för tror jag är främmande för både dig och mig. Rätta mig om jag har fel.

Gunnar; Problemet för vänstern är att handskas med en person som Mr Harris. Att nämna Hitchens i sammanhanget spär bara på problematiken för vänstern. Så vitt jag vet så har Hitchens varit en varnagel i ögat på vänstern då han stod positiv till George W. Bush's utrikespolitik.

/Benke

Anonym sa...

EXPO och SKMA har gjort mycket bra i kampen mot rasismen när den kommer från nazistiska kretsar.
Däremot saknar de kunskaper om islam och jämför därför antisemitism med islamofobi. Inget kunde vara mer felaktigt.

Jag är jude och hängiven islammotståndare och det beror inte på att jag har en sjukdom som heter "islamofobi", vad nu det är för sjukdom, utan för att jag vet vad islam är, hur den ser på judar, vad den historiskt gjort mot judar och andra ickemuslimer, är den största spridaren av anitsemitism och judehat i dagens Sverige och Europa. Är oförsonliga i Israel-palestinakonflikten. Skulle jag blunda för dessa fakta vore jag en dåraktig jude.

EXPO och SKMA har mycket att lära om de vill påstå sig vara konsekventa i kampen mot rasism och antisemitism. Det kommer de aldrig att kunna vara så länge de blundar för islams rasistiska budskap om att judar och kristna är apor och svin, dvs. lägre stående varelser.