24 feb. 2013

Välfärd till papperslösa en bakgrund till REVA?

Mattias Svensson på Neo skriver: Reva handlar inte om att upprätthålla lagen

De gömda i vårt land står utanför möjligheten till rättvisa, liksom de står utanför våra välfärdssystem (min fetstil), våra möjligheter att resa i världen och de flesta karriärmöjligheter. Ändå kan den situationen vara att föredra framför att interneras eller misshandlas på gatan grund av sin hudfärg, vilket är det vanliga mottagandet i många andra europeiska länder, liksom diktaturen och misären i deras vanliga hemländer, vilket är anledningen till att de ändå håller sig kvar. Många utan att ha fått sina asylskäl seriöst prövade och i gott hopp om att få stanna när/om så sker.

Men Svensson glömmer en viktig detalj i sin artikel: välfärdstjänster till papperslösa. Sedan en tid tillbaka har människor som utan tillstånd uppehåller sig på svensk mark rätt till vård och skolgång.

Att tillhandahålla tjänster kostar pengar, och samhället måste förstås ha något sätt att upprätthålla kostnaderna. Jag gissar att detta är en faktor i tillkomsten av REVA.

 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Såg du den här?
http://www.newsmill.se/artikel/2013/02/23/polisens-inre-utl-nningskontroller-en-del-av-schengensamarbetet

Nyttig påminnelse om vad Schengenavtalet säger. Interna kontroller SKA göras.

Lasse O sa...

Mattias Svensson skriver: "De som uppehåller sig illegalt i vårt land står utanför möjligheten till rättvisa, liksom de står utanför våra välfärdssystem, våra möjligheter att resa i världen och de flesta karriärmöjligheter."

Förlåt, han använde uttrycket "gömda" istället för illegala och då kommer förstås saken i ett annat läge. Åtminstone för de svenska politiker som entusiastiskt är i full färd med att skapa två typer av medborgare i Sverige, ett A- och ett B-lag. Klass A har möjlighet att rösta i allmänna val men där vill man tydligen att skillnaden skall upphöra.

Hur tänker dessa människor?

anton sa...

"Moderater" klagar på att "papperslösa" inte får bidrag:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article16285010.ab

anton sa...

Förresten, appropå A- och B-lag, rätt många VILL nog faktiskt att "papperslösa" ska kunna rösta.

http://politikerbloggen.tv4.se/2013/02/05/medborgarskap-borde-inte-vara-krav-for-att-rosta/

Det man vill är att ta bort "gränser mellan människor" = nationsgränser. Vem som helst i hela världen ska kunna få svenska bidrag och rösta i svenska val.

Lasse O sa...

Anton, snarare borde rösträttsåldern höjas till 30 år. Är man yngre lockas man lätt av känslomässig propaganda från ytterlighetsgrupperingar på både vänster- och högerkanten.
Sedan borde svenska yrkespolitiker ha minst tio års erfarenhet av vanligt hederligt lönearbete innan de tillåts sitta i riksdagen och stifta lagar som berör vanliga människors vardag.

Anonym sa...

De illegalas rätt att uppehålla sig i Sverige har prövats i ofta två immigrationsoinstanser där de har förnekats uppehållstillstånd.
Polisen upprätthåller enbart lagen. Invandringslibertarianer, Miljöpartister och Vänstern i.ö. Vill bryta mot invandringslagarna. That's it