3 feb. 2013

Moderaterna ändrar den migrationspolitiska spelplanen

I lördags morse vaknade jag till en stor nyhet. Från DN Migrationsministern: Dagens asylinvandring inte hållbar.

Ända sedan Sd kom in i riksdagen har det legat en våt filt över migrationsdebatten, och det har funnits en tyst överenskommelse om att inte säga något som kan liknas vid medhåll åt Sd. Jag skrev om detta i mitt inlägg Ta debatten med Sd och förlora.

Nu är denna spärr överträdd. Det är en oerhört stor nyhet som moderaterna smög ut strategiskt en fredag eftermiddag.

Det finns mycket att göra inom den svenska migrationspolitiken utan att ändra asylrätten. Migrationsverkets bedömningar kan bli stramare och högre krav kan ställas på de asylsökande.

Som bland annat Gunnar Sandelin har påpekat är de flesta asylsökande inte flyktingar. Enligt Sandelin har så många som åtta av tio asylsökande som beviljas uppehållstillstånd inte flyktingskäl.

Per-Åke Fredriksson (fp) har pekat på att beviskrav kan behöva ökas i asylärenden.

Det som Billström säger är ganska självklart. En ekonomi som Sverige kan bara ta emot en viss mängd migranter som inte arbetar. Moderaterna verkar införa arbetslinjen även inom migrationspolitiken.

Moderaterna har nu tagit ett kliv som ger dem en oerhörd styrka inför de kommande valen. Småpartierna inom alliansen borde vara riktigt oroliga.

4 kommentarer:

Arthur sa...

Jag undrar om fulmedia kommer att utsätta moderatera för samma övergrepp som andra har behövt utstå på sista tiden. Kanske etablissemanget plötsligt skiftar i vilka åsikter de kräver och vilka som nedkallar deras vrede. I så fall är det väl klargjort en gång för alla att fulmedia snarare än värnar om omistliga värden kämpar för att avskräcka allmänheten från att vara en del av den demokratiska processen.


Anonym sa...

Bra analys Erik. Instämmer till 100%.

Anonym sa...

Det är ju självklart och har varit det länge, lilla Sverige har inte råd med så många icke-arbetande med den levnadsstandard som satts och är för kallt för att ett antal åkrar ens i Skåne kan rekvireras för större tältläger a la Turkiet.

Dock tror jag det är för sent att stämma i vare sig bäckar eller åar. För många har sin levnadsutkomst i att propagera för stora invandrarströmmar och att Sverige ska vara öppet och generöst.

Vidare, det är nu snart två år sedan Ullenhag ville titta på varför våra grannländer får så mycket färre ensamkommande "barn", inget där än enligt R&D. Åtgärder mot något så simpelt som bilmålvakter tog två år och nu när det tillsätts arbetsgrupper för att titta på att minska invandring ... jaha. Klart 2018?

Martin Gustavsson - Olivgröna partiet sa...

http://olivgronapartiet.wordpress.com/2013/02/04/sverigedemokraterna-strax-sveriges-storsta-parti/