4 dec. 2012

Jämför reaktioner: terror, avtalsbrott och husbygge

Den svenska fokuseringen på vissa aspekter av mellanösternkonflikten upphör aldrig att förvåna mig. Igår slogs det på stort igen, angående israeliska byggplaner på de omtvistade områdena. Carl Bildt uttalade sig för Ekot:
– Från den europeiska unionen har vi i går reagerat mycket starkt. I Stockholm är israels ambassadör just nu uppkallad till UD för att ytterligare understryka vår uppfattning i denna fråga, sa Carl Bildt från riksdagens talarstol vid en debatt om Gazakonflikten i dag. [...]
Vad var budskapet till den israeliska ambassadören?
– Att vi är utomordentligt, extremt, oroade (min fetstil) av de besked som kommit och de uttalanden som har gjorts. Vi ville ha ett klarläggande framförallt när det gäller det område som heter E1, som är speciellt känsligt i Jerusalem. Vi begär att man ska ta tillbaka de här beskeden och skapa klarhet på den punkten.
Som jag skrev i helgen, att Israel har rätt till delar av Västbanken och Jerusalem är helt oomtvistat. Palestinierna blockerar nu fredsprocessen genom att vägra förhandla. Varför ska då Israel belöna deras vägran och sitta snällt och vänta tills palestinierna ändrar sig?

Att det bor judar i de omtvistade områden borde heller inte vara några problem - det bor 20% araber i Israel och det går utmärkt.

När palestinierna besköt civila med raketer kom endast pliktskyldiga fördömanden. Det som palestinierna gjorde i FN var ett brott mot Osloprocessen - vilket Fatah stolt erkänner. Men det stöttade Carl Bildt och stora delar av det europeiska etablissemanget.

Men när israelerna reagerar mot allt detta, och bygger i de områden som med all sannolikhet kommer tillhöra en israelisk stat, då blir det reaktioner.

Carl Bildt upprepade också på sin blogg sin uppfattning: Extremt oroväckande. Studio ett hade en hel programpunkt om detta igår.

Till syvende och sist är det samma sak som upprör palestinierna som Carl Bildt och etablissemanget: israelerna hävdar sin legitima rätt till de "ockuperade" områdena.

Det är skrämmande att se hur etablissemanget piskar på de redan extremt negativa känslorna mot Israel.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kommer hända nu? Låt mig gissa:

Steg 1, blir väl att PA inlämnar en ansökan om medlemskap i ICJ Haag.
Steg 2, kommer en plan eller förslag på fredsuppgörelse från PA till Israel lämnas.
Steg 3, förhandlingar som inte innehåller några kompromisser från PA:s sida.
Steg 4, Israel går inte med på förslaget och med resolutionen om godkänd statsbildning i ryggen kommer då PA anmäla Israel till ICJ för så många brott de kan komma på.
Steg 5, ICJ lägger fram sina rekommendationer för UNSC.
Steg 6, USA lägger in veto mot ICJ rekommendationer med hänvisning till tidigare resolutioner och avtal att frågorna ska lösas genom direkta bilaterala förhandlingar och inte via ICJ.

Anonym sa...

Anonymen blandar nog ihop ICJ med ICC. Annars tror jag att han/hon har rätt i sin förutspåelse.

Anonym sa...

Husbygge? Jag tror att orden du söker är landstöld och kolonisering.