1 nov. 2012

Sanandaji: Falsk bild av lyckad somalisk integration

Tino Sanandaji skriver om somaliers globala problem på arbetsmarknaden. Open-Border Daydreams
The OECD reports the employment rate of working age Somali immigrants in Sweden, the U.K, the United States and Canada. To provide context, typical employment rate for natives in those countries is around 70-80%. 
Here is the employment rate for Somali immigrants aged 16-65:
Sweden 24%.
U.K: 15%
Canada: 36%
United States: 52%

America does best but still poorly. Not only do half of Somali-immigrants not work and those who do are often low-income (earning around half the U.S average wage).
Han skriver också om den falska bild som spris av lyckad somalisk integration i andra länder:
Relying on anecdotal evidence and wishful thinking, Swedish libertarians have convinced themselves that Somali immigration in Anglo-Saxon countries is a great success-story. This Utopia is undermined if we instead look at statistics from official sources. The countries which Erik Ullenhag and Fores paint as role-model for Sweden to be inspired by have 50-60% poverty rates among Somali immigrants.
Somalierna kommer från ett land som saknar fungerande regering och struktur. De har ett klansamhälle som rimligtvis har en del i problematiken.

Expressen skrev nyligen att vi har råd med en förlorad invandrargeneration, men att vi måste lyckas med nästa (fritt ur minnet, bidra gärna med länk). Sanandajis siffror visar att denna utmaning är mycket stor. Och den berör Sverige i högsta grad med tanke på de många somalier som vistas här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur stor får den generationen vara? Det kommer ju fler.

Jo det verkar som om man har gett upp på många i föräldragenerationen och sätter sitt hopp till deras barn. Då har vi fenomenet med många skolor, de lyckas inte särskilt bra med barnen heller och med låg utbildning och just ingen tradition av skolning, kan föräldrarna hjälpa sina barn genom att lära själva?

Jag vet vad jag har inom mig, tron att man kan bara man vill tillräckligt mycket. Det finns begränsningar förstås, jag t.ex kan knappast på rimlig tid bli en stor musiker (och vill inte heller). Den tron fick sig en törn då SFIlärare tog bladet från munnen och berättade på vilken nivå de startar utbildningen och att det kan vara svårt för vuxna människor.

Lasse Nurmela sa...

Skulle vara intressant att veta när en person i Sverige räknas som anställd, d v s får lön utan stödåtgärder från samhället.
Inte kan det väl vara så att den som går på subventionerad arbetsträning eller SFI räknas som anställd?

Anonym sa...

Detta är fritt ur minnet, men för ca 12 år sedan så åkte jag taxi hem till hotellet i Minneapolis. Chauffören var en somalier och jag började prata med honom och det visade sig att han ville flytta hem igen, ty där fanns pengar att få utan att arbeta. Han berättade om bröder som var kvar och de arbetade mindre än han själv. Eftersom han fortfarande var kvar som taxichaffis i USA så var det nog bättre än att flytta hem förmodar jag.

Läxan av detta är att när människor når upp till graden av anställbarhet så faller de genast ur den när de tänker "tribal", "släkt", "blod". När stammen bestämmer din framtid, eller när bidragssystem gör det, så är det förödande för individen.

Här kommer Ullenhag in. En mer korkad och oinformerad politruk får man leta efter. Jag har skrivit till hans kontor och fått svar från hantlangare som undviker kärnfrågan, och spinner runt den, då de inte har ett svar. Väldigt slippriga typer, och då är jag snäll.

Stiernhielm sa...

Enligt artikeln i HD säger Reinfeldt att den migrationspolitiska uppgörelsen med MP var ett sätt att hindra SD från politiskt inflytande. Är det att arbeta för Sveriges bästa?

http://hd.se/inrikes/2012/11/06/reinfeldt-jobben-storsta/