20 nov. 2012

Raketattacker: Väldokumenterade krigsbrott från Hamas

Något som jag förvånats över under detta krig är hur väldokumenterat det är att Hamas skjuter raketer från befolkade områden.

Raket från Gaza city, från journalisten Anderson Cooper 
Israels svenska ambassad har sammanställt en mängd bilder, bland annat från AP. Fristående journalister har också rapporterat flitigt. Filmen nedan visar detta:Även svenska tidningar, som Aftonbladet, bekräftar att raketer skjuts från civila områden:
Medan Erik Wiman berättar om situationen i Gaza avfyras en kraftig raket alldeles i närheten av där han befinner sig.
– Det har varit lite lugnare idag, men i natt och framförallt tidigt i morse attackerades staden upprepade gånger, säger han.
Tidigare lät inte IDF journalisterna komma in i Gaza. Det kan man förstå, eftersom Gaza city är en krigszon.

Anledningen att journalisterna har lyckats dokumentera detta är att de är väldigt nära avskjutningsramperna. De utnyttjas också som civila sköldar av Hamas. En död journalist skulle ge Hamas en enorm propagandavinst.

Korrespondenterna som rapporterar från Gaza verkar acceptera raketbeskjutningen från tättbefolkade områden som något helt naturligt. Men att avlossa raketer på det sätt som Hamas gör är ett grovt krigsbrott. Det tickar av många punkter i Genevekomissionens sektion 51. (Elder of Ziyon har illustrerat detta.)

Det är mig veterligen den första gången när Hamas' bruk av civila sköldar dokumenterats så väl. Det borde väcka protester.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tragiken i Mellanösternkonflikten är mycket, mycket djup. Ingen frågar sig varför medier i Europa så sällan analyserar det judiska folkets historia psykologiskt, socialt och politiskt fram till 1945 och vad det har betytt för det israeliska samhället. Och vad den judiska statens extrema utsatta läge sedan den bildades 1948 har inneburit. På 1930-talet hette det "Judarna till Palestina!. Nu: "Judarna ut ur Palestina!"
Dränk hela landet Israel i kritik, skäll och skriv tusentals insändare om den judiska statens missgrepp. Det är väl helt i sin ordning, västvärlden består av demokratier. Så kan Pophöger och andra duktiga skribenter samtidigt fundera över varför andra traumatiserade konflikthärdar där ännu värre saker händer än i Israel-Palestinakonflikten ägnas otroligt mycket mindre uppmärksamhet i västmedier.