25 nov. 2012

Har verkligen Hamas vunnit, Uddén?

I dagens Godmorgon, världen rapporterar Cecilia Uddén från Gaza.


I almedalen i somras fick jag möjligheten att kritisera Cecilia Uddén i hennes radioprogram. Jag sa då till Cecilia Uddén att från henne får man mest personporträtt och ögonblicksbilder, väldigt lite analys.

Så är det också i Cecilia Uddéns reportage. Det mesta är intervjuer med Gazabor som berättar om sin situation. Inga fördjupande frågor, endast rapportering om de svaga.

En del ropar efter att det borde komma mer reportage av liknande karaktär från Israel. Men jag tycker den här typen av känslorapportering borde tas bort helt.


Mot slutet av reportaget kommer en smula analys från Uddén. Hon menar att de senaste stridigheterna är en framgång för Hamas, eftersom de har fått starkare stöd.

Elder of Ziyon skrev igår om detta påstående:
The terrorists and their sympathizers:
* lost a large percentage of their most advanced and long-range weapons
* lost experienced senior terrorist commanders from Hamas and PIJ
* only squeaked a small percentage of rockets past Iron Dome
* only received "moral support" from Islamists, Arab regimes, communist hold-overs and the Russians, who mostly did it because they are trying desperately to distract attention away from Syria.
* exposed their use of hospitals and press facilities as military command posts
* highlighted in front of the international media the extent to which Israelis are under fire, and the extraordinary efforts that Israelis have taken to protect civilians, in contrast to Hamas' attacks on civilians
* came whining to the Egyptians for help in stopping an escalation that they started themselves, basically forcing the Egyptian government to underwrite an agreement with Israel
* executed some "collaborators" in public and had a nice little motorcycle parade for the cameras, embarrassing the Hamas leadership

Ett starkare stöd i Gaza är väl knappast avgörande för Hamas. Även innan den senaste konflikten hade de remsan i ett järngrepp.

Det som jag ser som riktigt avgörande är att västvärlden faktiskt fått bevisat att Hamas använder civila som mänskliga sköldar. Trots att västerländska journalister inte förstår att detta är ett grovt krigsbrott har de skildrat att detta har hänt.

Det kan vara början på en ändrad förståelse för Israels situation.

UPPDATERING: Barry Rubin håller också med om att Israel vann detta slag.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan tillägga att Israel fått stopp på raketbeskjutningen och att Hamas tvingas utstå smäleken att behöva bevaka gränsen mot Israel för att förhindra brott mot eldupphör-avtalet.
Cecilia Udde'n är mycket okunnig och i själ och hjärta muslimkramare.

Anonym sa...

Tror inte det är så enkelt att förändra bilden av Israel i väst. Det är en bild cementerad av media och vänsterpolitiker sedan årtionden.
Dessutom har det israeliska ledarskapet många års försyndelser av att enbart koncentrera sitt försvar till den militära sidan och i stort sett ignorerar den diplomatiska.

T.ex. anser Israel med rätta de inte ockuperar Västbanken eller Gaza. Trots det upprepas denna lögn som det vore ett mantra, och det utan att Israel förklarar sin avtalde rätt i enlighet med Osloavtalet att de genom ensidiga beslut inom area C har rätt besluta om det ska byggas, vem som får bygga och hur mycket som ska bygggas.
Palestinierna bygger själva så det knakar inom sina administrativa områden utan att någon invänder mot detta.Till det ska tilläggas de bygger illegalt inom area C. Men när dessa illegla byggnader ska rivas protesteras det hejvilt från EU politiker m.fl.

Sanningen är den att vad som ska tillhöra vem ska avgöras genom bilaterala förhandlingar och så länge de inte genomförs har varje part rätt att själv besluta om byggnation inom sina respektive administrativa områden.
Dessutom är det helt fel att anamma palestiniernas retorik om ockupation eftersom de tycker sig ha anspråk på hela Västbanken. Verkligheten är dock den att Israel också har anspråk vilket är ett skäl varför områdets status ska avgöras genom förhandlingar.

Palestinerna borde därför sluta försöka få igenom ett erkännande genom FN utan att förhandla enligt Osloavtalet. Svenska regeringen borde peka på att överenskommelsen mellan Israel och PA ska hållas, en överenskommelse som gav Arafat, Peres och Rabin Nobels fredpris, och därför inte ge palestinierna sitt bifall i FN när frågan kommer upp.

Anonym sa...

Tror parterna vunnit olika saker, t.ex:
Israel ett tillfälligt lugn.
Hamas ett ökad stöd av Gazas befolkning och sina muslimska bröder i arabvärlden.
Morsi ett erkännande för sin insats av Obama.

Vad de förlorat, t.ex:
Israel har visat sig eftergivet inför islamisterna vilket inte kommer avskräcka dem för nya angrepp.
Hamas har förlorat infrastruktur, ledarpersoner och vapenarsenaler. Allt detta går dock att återuppbygga.
Morsi tvingas agera polis för Israels räkning och verka mot vapensmuggling till Hamas och terroraktioner från Sinai mot Israel.

sven sa...

Var kommer Anonym sjukan ifrån?
Skall det vara så svårt att ha ert namn eller en signatur.

Anonym sa...

SR och Uddéns partiskhet var flagrant i tisdagens P1 Morgon, där en palestinier obemött fick vräka ur sig vad han ansåg var Israels illdåd. Han hade redan bestämt sig för att Arafat hade mördats av Israel och ville lägga detta "faktum" till raden av israeliska oförrätter mot de förtryckta palestinierna. Uddéns rapporterande från Ramallah genomlystes av den spänning hon uppenbarligen kände över att få se sin idol grävas upp att hon helt glömde bort att det över huvud taget inte har fastställts vad som hände med Arafat, men enligt Uddén var det säkert Israels fel. Tragiskt. Dina skattepengar i arbete.