3 okt. 2012

Wager: Hur ska analfabetiska invandrare integreras?

Merit Wager skriver om Ekots lördagsintervju med Erik Ullenhag, och om situationen med de många somaliska invandrarna som kommer till Sverige:

Så här säger Erik Ullenhag, på sitt typiska sätt:
Vi får inte hamna i bilden av de somalier som nu kommer att de aldrig kan få jobb för har vi den bilden då kommer vi heller inte att lyckas.
Wager kommenterar:
Analfabeter med stora familjer – hur lång tid tror Ullenhag att det tar för dem att först bli litterata på sitt eget språk (och var finns alla de lärarna?) och sedan bli det på ett helt annat språk med ett helt annat alfabet och en helt annan uppbyggnad (och var finns alla de lärarna?)? Och när tror Ullenhag att de som kommer till Sverige nu och är analfabeter, har lärt sig ett yrke efter att vid det laget ha vant sig vid att leva på ganska generösa bidrag i kanske 12, 15 år eller längre? 
Viktiga frågor, som ingen klarar av att svara på. Det enda sannolika är att de somalier som kommer till Sverige kommer hamna i ett massivt utanförskap, och det troliga är att det även förs över till deras efterkommande. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hon skrev om bostadsbristen också. Det enda som saknas i den artikeln är arbetsbristen och den ökade brottsligheten för att perfekt beskriva min oro över vad våra politiker håller på med.

Floskellistan hon har sammanställt är träffsäker som få (ryser av obehag). Ordbajseri kallades det då förr.

Anonym sa...

Erik Ullenhag säger saker som förväntas av honom. Han har inga egna ideér som tur är. Politisk korrekthet och floskler är vad vad som fyller vardagen för honom.