11 okt. 2012

Dilsa: Var det så här innan förintelsen?

Dilsa Demirbag-Sten skriver i DN: Var det så här det gick till före Förintelsen?
Judar i Malmö känner sig inte säkra. Vi vet detta. Vi har vetat det i flera år. Ändå har de flesta av oss vänt bort blicken eller valt att passivt betrakta förskjutningen mitt ibland oss. Situationen för de judar som trots trakasserier och hot väljer att stanna i staden har förvärrats markant. Det är i slutändan allas vårt ansvar att agera och kräva åtgärder av dem som har makten och resurserna att stå det onda emot. 
Ilmar Reepalu har kritiserats för sina uttalanden och sin sammanblandning av judar som folkgrupp med Israel som stat. Men han är inte ensam. Judar i Malmö skuldbeläggs för den israeliska regeringens politik. Varför låter vi det ske? 
Var det så här det började för 80 år sedan?
Det är inte bara judar i Malmö som måste skydda sig - även Stockholms judar har vakter utanför synagogan. Världen över måste judar skydda sig.

Attackerna mot judar ökar i Europa och blindheten är total för det existensiella hot judar utsätts för i Israel. De terrorbombas regelbundet för att de är judar. Någon som hört om Hamas' senaste raketregn? Uppåt hundra raketer och granater har skickats mot Israel från Gaza de senaste dagarna.

Antisemitismen lever och frodas. På ett eller annat sätt kan historien upprepa sig.

2 kommentarer:

Lasse N sa...

Därför blir det extra tragiskt när vissa vänsterdebattörer påstår att muslimer numera är "de nya judarna" och att de som "svag grupp" förföljs på samma sätt som judarna på 30-talet.
Det är inte sant. Dagens muslimer har stöd av en så gott som enig riksdag och journalistkår och ingen skulle ens tänka tanken att bojkotta muslimska länder och deras exportprodukter.
Jag önskar att jag kunde säga att Israel och judarna hade samma stöd men tyvärr. I Sverige har bojkott av Israel blivit synonymt med att tänka rätt.
Ibland när jag läser svenska tidningar och deras utfall mot den judiska nationalstaten blir jag väldigt rädd. Dessbättre tillhör Sverige de västländer som är tämligen ensamt om sin extremt negativa hållning mot Israel.

Anonym sa...

Tack och lov för Israel och Judarna. Vad annat kan jag säga?

Israel är en fyrbåk av frihet i världen. Jämte USA. Båda dessa länder får ständig kritik från hela världen. Det som är stötande är den kritik kommer ifrån väst. USA är garanten för vår frihet.

Det verkar som att vi närmar oss en farlig punkt i världen. USA vacklar under vänsteridelogen som besitter Vita Huset. Iran skaffar sig kärnvapen. USA's ekonomi vacklar och dess militär dras ned. Det maktvakuum som uppstår fylls snabbt av Kina och Ryssland.

Det som kan bryta trenden är en Romney-seger i nästa val.

/Benke