30 aug. 2012

Ullenhags kamp mot verkligheten

Erik Ullenhag lanserade idag en miljardsatsning för de somaliska anhöriginvandrarna. Han kommenterade den på följande sätt:
– Målsättningen är att människor som kommer till Sverige vill och kan arbeta och lära sig det svenska språket. Jag tror att vi ska akta oss för att hamna i en situation där vi förutsätter att exempelvis somalier inte ska kunna komma i arbete.
Många av somalierna som kommer till Sverige har ingen utbildning alls. Den svenska arbetsmarknaden är rigid med höga ingångslöner och utbyggt anställningsskydd. Det finns ingen låglönemarknad, och somalierna har följaktligen mycket svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Utöver det finns det goda möjligheter att leva på bidrag i Sverige.

Det mest sannolika är att de många somalierna som anlänt till Sverige kommer hamna i ett långt utanförskap.

Problemet är inte att människor inte tror på somaliernas chanser på arbetsmarknaden. Problemet är att verkligheten visar att de har rätt.

Se vänsterpartisten Gun Holmerz: Näst intill obefintlig integration av somalier5 kommentarer:

Ässet sa...

Svansbo sår för en gångs skull huvudet på spiken..

Anonym sa...

Personligen tror jag att man kan bra man vill, även om man får starta från låg nivå. Dock är striden om jobben knivskarp ändå.

Som du säger så har vi inte många sk enkla jobb och av någon anledning så är det påfallande många städjobb som tillsätts genom arbetskraftsimport från baltstater eller typ Thailand. Man kan fråga sig varför det inte plockas på närmare håll då vi har så många arbetslösa, varav visst hälften är invandrare. Och nya bara kommer och kommer.

Jag är rädd för att vi står inför en garanterad social och trolig ekonomisk katastrof i Sverige.


Catarina sa...

Oj, det var klarspråk!!! Nu blir du snart uthängd i media.

Läs gärna
1. "Nomad" av Ayaan Hirsi Ali om man vill få lite inblick i den somaliska kulturen och deras integrationssvårigheter. Finns i pocket.

2. den gamla artikelserien i GP från 2007 som troligtvis inte skulle gå att publicera idag:
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.115816-28-10-07-goteborgs-somalier-ett-folk-i-kris

Anonym sa...

Ullenhag är en ung och oerfaren minister som få känner till. Han gör sitt bästa för att få ett erkännande.

Att slösa bort miljarder på somalier tycks lite överhävdan, men han tycks inte förstå det.

Ullenhag försöker göra en affär av sin position. Somalier likt alla andra har en chans att arbeta i detta land. De behöver inte Ullenhags hjälp.

Men om de tar hand om sig själva så förlorar Ullenhag sitt existensberättigande. Det är därför han går ut med absurda förslag likt detta.

/benke

Anonym sa...

Politikerna borde verkligen besöka verkligheten. De tror att problemet med somalierna är över så fort de får jobb, men ack så fel. Har erfarenhet av ett antal somalier som lyckats komma i arbete. Inte ens en sådan enkel uppgift som städning fungerar tillfredställande. Efter 10-15 år i Sverige är ordförrådet fortfarande väldigt begränsat och arbetet måste hela tiden övervakas och rättas till pga deras okunskap. Det behövs alltså fler anställda för kontroll och som kan själva jobbet. Hur lönsamt är det med sådant dubbelarbete för företag och samhälle? Inte mycket.