25 aug. 2012

Lästips för liberaler

När jag träffade Erik Lidström för några veckor sedan diskuterade vi litteratur en hel del. Jag bad honom sätta ihop en läslista till mig, och det har han nu gjort: Böcker borgare bör läsa - och varför
Ett oerhört stort problem är att detta fält dels är fyllt av förvirring, ofta medveten sådan, dels att vi i dagens samhälle är så pass okunniga som vi är. Detta gäller inte bara oss vanliga dödliga, men också kända intellektuella och disputerade statsvetare. Ett exempel på litmustest för att veta om en författare vet vad han eller hon talar om är ifall personen kallar den liberale Edmund Burke för ”konservativ”. Detta är i och för sig ”normalt” beteende men samtidigt gör denna etikett på Burke att man gjort det i stort sett omöjligt att förstå honom. 
Var man börjar är därför ett exempel på ett ”boot strapping”-problem. Denna datorterm betyder att man måste lyfta sig själv i stövelskaften. I detta fall är det så mycket nytt och okänt, samt så många okända perspektiv att man först inte vet vad man ska tro eller var man ska börja. Allt beror av allt annat. Nedan kommer mitt försök till introduktion i politiskt tänkande. Om någon borgerlig politiker blir intresserad kanske jag bidragit med något.
Rekommenderas varmt!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan aldrig gå fel med Thomas Sowell och Paul Johnson. Jag kan rekommendera Sowells "Intellectuals and Society" och "Black Rednecks and White Liberals."

Vill även lägga till militärhistorikern Victor Davis Hanson.

Detta är riktat till dig Erik, inte att publicera på din blogg, men du får ju såklart göra det om du vill. Se igenom dessa intervjuer och fundera på huruvida det finns svenska motsvarigheter i den intellektuella arenan.

Thomas Sowell:
http://www.hoover.org/multimedia/uncommon-knowledge/116706

http://www.hoover.org/multimedia/uncommon-knowledge/79146

http://www.hoover.org/multimedia/uncommon-knowledge/26789

Victor Davis Hanson:
http://www.hoover.org/multimedia/uncommon-knowledge/51931 (måste ses)

http://www.hoover.org/multimedia/uncommon-knowledge/26683

FYI: Victor Davis Hanson är en svenskättling, intervjuaren Peter Robinson var bl.a talskrivare till Ronald Reagan.

Mvh
/benke

Anonym sa...

Hej Erik,

Här kommer en intervju med Paul Johnson. Jag skickade ju länkar till Thomas Sowell och Victor Davis Hanson i min förra kommentar, som du inte behöver posta.

Här kommer en intervju med Paul Johnson. En av de som var rekommenderade av Lidström.

http://www.prageruniversity.com/Wisdom-of-the-Masters/Interview-with-Paul-Johnson.html

mvh
/Benke

Erik sa...

Benke: Tack för länkarna! Jag postar dem så fler kan få se.

Anonym sa...

Konservatismens fader - liberal? Jo tjena... Edmund Burke ligger säkert och vrider sig i graven för den där typen av lögner.

En bok som borgare borde läsa förresten är Conservative Mind av Russell Kirk. Ett monument bland 1900-talets stora tänkare.

/Borgar Alex