3 juli 2012

Intervju med Dror Feiler, Ship to Gaza

Igår besökte jag internationella torget vid hamnen och lyssnade på Ship to Gaza. De hade ett seminarium som presenterade deras nya expedition mot Gaza samt deras program för Almedalsveckan. Programmet fungerade som ett slags utfrågning där Dror Feiler intervjuade sina kollegor Ann Ighe, Victoria Strand och Mattias Gardell.

Ship to Gaza
Jag hoppades få någon insikt i vad som driver Ship to Gaza. Är de naiva, eller ideologiskt förblindade? När det kommer till Mattias Gardell är jag övertygad om att han är en extremist. Med de andra är jag mer osäker.

Jag fick möjlighet att intervjua Dror Feiler och fråga honom lite om hur han tänker. Eftersom jag ville förstå lät jag honom lägga ut texten fritt.

 

  • Jag frågade Dror vad han trodde skulle hända om blockaden mot Gaza bröts och alla invånare i Gaza fick röra sig fritt. Dror trodde då att människorna skulle få det bättre och mer eller mindre lägga ned sina vapen.
  • Han fördömde raketattacker mot civila.
  • Han menade att Israel har rätt att försvara sig, men att de gör det på ett kontraproduktivt sätt.
  • Jag frågade hur han såg på att dom hade brukat våld på Mavi Marmara. Han beklagade att de gjort det, men menade att det berodde på att de blivit anfallna av de israeliska soldaterna. Han uteslöt dock inte att de kunde samarbeta med de turkiska organisationerna igen.
Det är intressant att höra hur aktivisterna tänker. Jag skulle gärna vilja sätta mig ned och ha en ärlig diskussion och se hur de ser på rena fundamenta. Deras hållning idag kan knappast anses vara intellektuellt hederlig.

Hamas är en krigförande part. Om blockaden avskaffades skulle deras krigföring mot Israel trappas upp. Att det inte berörs på något sätt gör att deras humanistiska hållning förlorar sin trovärdighet.

Jag fick ingen klarhet i vad det är som driver Dror Feiler, men han var i alla fall ganska trevlig.

PS: Ship to Gaza deltog igår i SVT debatt. Dror Feiler och Victoria Strand debatterade mot Fredrik Federley och Lars Adaktusson. Då hände något som jag aldrig varit med om - de "pro-palestinska" förlorade så det small. Dror Feiler och Victoria Strand föll in i långa ramsor, samma som de körde under seminariet. Dror Feiler blev dessutom väldigt arg.

Lars Adaktusson lyfte till och med vinklingen av nyheter från mellanöstern. Oerhört imponerande framträdande av honom och Federley.

 

9 kommentarer:

A-K Roth sa...

Hur kan man se debatten mellan Adaktusson/Federley och Feiler/ Strand? Har inte hittat.

micke sa...

Eeeh du drömde nog, för när jag såg programmet så var det Adaktusson och Federley som gjorde bort sig totalt!

Ässet sa...

Förlorade? Federley såg ovanligt blek ut i gårdagens debatt, som om han visste att han försvarade en sjuk sak. Strand informerade lugnt och sansat om den israeliska blockaden mot att t ex föra in cytostatika och smärtstillande medicin i Gaza, samt blockaden mot export av frukt och grönsaker från Gaza. Feiler var exalterad med plockade ett per poänger genom att lova hjälpa Federley om han drog igång ett "ship to syria" och jämföra svamlet om provokation med Rosa Parks aktion...Låt oss säga att någon hade dragit igång ett 2ship to Syria" Hade då Federley och hans meddebattör kritiserat det och kallat det en provokation? Knappast!

Anonym sa...

Islamistsympatisörerna förlorade debatten mycket stort.
Ganska naturligt eftersom dom, i praktiken, kräver fri vapenimport till Hamas och låter Dror Feiler vara med i debatten och honom kan man inte ha i möblerade rum.

Lasse N sa...

Ässet, ingen har något intresse av att dra igång något Ship to Syria. För det första är varken USA eller Israel direkt inblandade i den konflikten (bara där försvinner intresset hos 99% av vänstern och extremhögern) och för det andra stöds de syriska härskarna av Iran och Ryssland, inte precis kända för att låta någon rota i deras affärer utomlands.

Erik S sa...

A-k: jag vet inte, kunde inte hitta!

sjostrandsverklighet sa...

Programmet finns här: http://www.svtplay.se/video/168041/2-7-20-00-textat

Jag tycker att Dror Feiler och Viktoria Strand klarade debatten bra. Ser inget problem med att Lars och Fredrik drar igång ett Ship to Syria-projekt. Jag skulle stödja dom också. Att hävda att hävandet av blockaden skulle innebära fri vapenimport till Hamas är löjligt.
Dessutom vill jag påpeka att jag inte stödjer Hamas, men de är demokratiskt valda och det måste respekteras. Precis som jag inte stödjer alliansen, men respekterar att de styr fram till 2014. Hamas behöver också påverkas, men inte genom blockad. Öppna gränserna så finns möjlighet till en arabisk vår även i Gaza.

Ässet sa...

Lasse N..Dom som anser att ett "Ship to Syria" är mer angeläget än ett "Ship to Gaza" bör förstås starta ett sådant projekt hellre än gnälla på andra, nu är det tydligen så att vapen från t ex Qatar och Saudiarabien smugglats in till Syrien för att bekämpa regimen, så uppenbarligen är det några som vågar "rota i affärerna"...

A-K Roth sa...

Finns här nu, på slutet:

http://www.svtplay.se/video/168041/2-7-20-00-textat

Adaktusson och Federley skötte sig bra.