3 juni 2012

Östgötarna rycker på axlarna åt höjd skatt

I Östergötland har landstinget höjt skatten, vilket kommer kosta oss medborgare tusentals kronor per år. Ett vanligt hushåll får höjda kostnader med cirka sex tusen kronor per år.

Alliansen i Landstinget drev igenom beslutet utan att ens tydligt förklara vad pengarna skulle gå till. De gick från att emotsätta sig skattehöjningar till att överträffa oppositionen.

Det har skrivits ett fåtal artiklar i lokaltidningen. Det har gjorts webbomröstningar, och då är en ganska stor andel positiva till skattehöjningar.

Det är inte särskilt sexigt att betala skatt. Jag tycker det är ganska osexigt att bli avtvingad pengar som jag själv skulle kunna förfogat över. Det känns också riktigt surt att det är alliansen som röstat igenom skattehöjningarna.

Hur ska man kunna lita på alliansen i fortsättningen? Vi har en svår demografisk utmaning framför oss, allt fler äldre människor i samhället. De kostnaderna kommer slå mot landstinget, och landstingspolitikerna höjer gladeligen skatten. Med media och medborgarnas goda minne dessutom.


Jag tycker det är skrämmande hur en skattehöjning kan gå så obemärkt förbi. Ingen verkar bry sig. Personligen bryr jag mig å det starkaste.

Frågan är var man som väljare ska lägga sin röst i nästa val för att stoppa skattehöjningarna. Det finns inget bra svar på detta. 

5 kommentarer:

stefankarlsson sa...

Vad säger oppositionspartierna om det här? Är de alla också för eller förespråkar de ännu större skattehöjningar? Om inte är alliansen i Östergötlands landsting värre än värdelös då de alltså står för ett relativt socialistiskt alternativ.

Erik S sa...

Såvitt jag vet har pppositionen hämtat sig och vill nu höja skatten ännu mer än alliansen.

NT frågade sig nyligen varför man ska rösta borgerligt:
http://nt.se/ledare/default.aspx?articleid=7669138

Anonym sa...

Tyvärr är det nog så att det har blivit svårt att skilja höger från vänster i Sverige. Alliansen har blivit ängslig medan vänstern forcerar. De börjar likna varandra.

Friheten är på ett minimum i Sverige idag. Även med Alliansen vid rodret tydligen. Bedrövligt. Friheten att ha makt över mina egna pengar som jag har tjänat ihop blir allt svagare. Även med en Allians vid makten. Tänk då hur fort den egna friheten att bestämma över egna tillgångar försvinner med socialister vid makten.

Vad mer problematiskt är om vad Erik säger är sant: "Det har skrivits ett fåtal artiklar i lokaltidningen. Det har gjorts webbomröstningar, och då är en ganska stor andel positiva till skattehöjningar."

Människor tycks ha slutat tänka själva. De lägger sina liv i politikers händer och vill att politiker skall ha mer makt över dem själva. Avundsjuka är en stor kraft och vänstern förkroppsligar den.

Som den gode Dennis Prager säger: "The Bigger the Government, The Smaller the citizen."

Anonym sa...

Erik skriver "Frågan är var man som väljare ska lägga sin röst i nästa val för att stoppa skattehöjningarna. Det finns inget bra svar på detta." Jag håller med.

Jag har kämpat med denna fråga sedan länge. Nya Moderaterna är för mycket till vänster. Vilket var strategiskt av Reinfeldt och de vann valet. Men vänstermoderater är inte för mig.

Moral är viktigt för mig och (kd) kan möjligen vara något.

Svaret är att det inte finns ett parti att rösta på för att driva skattesänkningar. Frågan är vilket parti som gör minst skada.

Benjamin sa...

Skattenivån är inte lika allvarlig som skattetypen...

OECD har sedan länge rekommenderat att vi gör om vår skattepolicy till en som är tillväxtgynnande. Dagens skatter är de mest tillväxthämmande som går att ta till enligt dagens makroekonomiska teorier. Det är därför inga jobbreformer fungerar, vi gör helt enkelt tvärt emot vad vetenskapen säger... svårare än så är det inte... :)

Det går inte att förvänta sig tillväxt när man har skatter som motverkar tillväxt.

http://www.oecd.org/document/11/0,3746,en_2649_34533_46591435_1_1_1_1,00.html

Eller förklarat med animeringar:
http://youtu.be/rWA8NGb5OgI
http://www.youtube.com/watch?v=itO7OoKtNUc

Den bästa, den tar upp allt man behöver veta om våra tillväxthämmande skatter:
http://vimeo.com/38500767

Högerpolitik = Vänsterpolitik, så har det varit de senaste 100+ åren... Riktiga liberaler kallar sig för Georgister.