7 apr. 2012

Reepalu hade ingen aaning...

Nu har Reepalu gjort en pudel:
Han har kallats antisemit. Fått kritik av S-ledarna Stefan Löfven och Mona Sahlin samt utrikesminister Carl Bildt (M).
Nu ångrar sig Malmös starke man Ilmar Reepalu (S):
- Situationen för judarna i Malmö är långt, långt värre än jag hade förstått, säger han till Kvällsposten.
Det är förstås helt orimligt att Ilmar Reepalu inte förstått judarnas allvarliga situation. Någon har tagit Reepalu i örat och nu måste han ut och kräla i stoftet.

Socialdemokraterna räddar inte sin trovärdighet genom att säga att Reepalu kan missuppfattas. Att han får sitta kvar visar att socialdemokraterna inte prioriterar kampen mot antisemitismen. Det är OK för en hög socialdemokrat att agera som Reepalu.

Det har varit reaktioner mot Reepalu och det är positivt. Ledarskribenter över hela det politiska spektrat har reagerat. Carl Bildt har kritiserat Reepalu. Det får ändå anses vara starka reaktioner - men de kunde gott vara starkare.

Dessutom är det beklämmande att få vågar vara öppna med vad det handlar om - att Reepalu faktiskt förtjänar kallas antisemit. Det handlar inte om misstolkningar.

Det finns olika grader av antisemitism precis som annan rasism. Reepalu är inte nynazist men han är likafullt antisemit. Det blir språkligt omöjligt att beskriva Ilmar Reepalu om man inte kan gradera antisemitism.

Ulrika Knutson i Fokus är ännu en kritiker som ryckt ut till Reepalus försvar
Jag påstår inte att den gamle arkitekten Ilmar Reeplau skulle vara antisemit – långt därifrån! Men varför envisas han med att fälla nedsättande eller okunniga kommentarer om Malmös judar?
Paulina Neuding har blivit publicerad i flera internationella medier med sina oerhört välskrivna reportage om Ilmar Reepalu. Amerikanska Tablet Magazine: Malmö's Mayor Blames Jews for Wave of Anti-Semitism.

Hennes text "Dark Continent" har också publicerats i Turkish Weekly, Project Syndicate, Japan Times

Ilmar Reepalu fortsätter att skapa rubriker - och anledningen är att situationen i Malmö är extrem. Judar förföljs öppet och den politiska ledningen ger sitt tysta stöd.

Se även Ulf Bjereld: Reepalu får en sista chans.

 

4 kommentarer:

A-K Roth sa...

Erik, din länk som skulle ha gått till Bjereld går till Knutson. I Bjerelds artikel finns detta:

"...Sverige är ett av de västländer som skarpast kritiserat den israeliska ockupations- och bosättningspolitiken samt den israeliska regeringens ovilja att bidra till framsteg i arbetet för en rättvis och varaktig fred mellan israeler och Palestinier. Det är bra. För att Sverige skall kunna fortsätta det arbetet med bibehållen trovärdighet är det nödvändigt att snabbt och kraftfullt ta avstånd från den typen av felaktiga uttalanden som Reepalu gjort sig skyldig till..."

Alltså: för att Bjereld och kompani ska kunna fortsätta med sitt "arbete" med "bibehållen trovärdighet" att kritisera (enbart) Israel är det viktigt att Reepalu inte dummar sig mot judar. Jag får inte intrycket att Bjereld i första hans värnar om minoriteten judar i Sverige. Han säger också att han "tidigare" protesterat mot Reepalus uttalanden vs judar. Detta är grov överdrift. Protesten från Bjereld kom i sista timmen, nån vecka innan men alltid något.

Bibehållen trovärdighet?

Erik S sa...

A-K, Attans! Har ändrat.

JohannaV sa...

"Reepalu har ingen aaning..."

Jodå, både judiska församlingen i Malmö och enskilda personer, judar som icke-judar, har i många år uppvaktat Reepalu och förklarat situationens allvar.

Bland de partier som finns i Malmö kommunfullmäktige har bl.a. Sverigedemokraterna på ett positivt sätt utmärkt sig genom att försöka inpränta situationens allvar - dock utan att få gehör - åtminstone inte hos partierna på vänsterkanten.

Anonym sa...

Bra text,
En intressant artikel på samma tema finns i Ystads Allehanda:
www.ystadsallehanda.se/opinion/gastkronikor/article1619347/Ar-Reepalu-en-gata.html

hälsn.
Fjodor