29 feb. 2012

Reepalus mörka föreställningar

Anna Ekström skriver i Expressen om Ilmar Reepalus senaste utspel om antisemitism och Israel:
SWC nämnde även förekomsten av antiziganism, samt ökningen av anti­semitiska hatbrott. Sett till den judiska minoritetens litenhet är hatbrottsfrekvensen mycket hög. 
Av detta brev får Reepalu "intrycket att centrets syfte är att människor ska glömma bort vad som sker i staten Israel, kränkningar mot mänskliga rättigheter som alla människor borde ta avstånd från" (Sydsvenskan 25/2). 
Hur kan Reepalu göra en så absurd tolkning av påpekandet att minoriteter angrips? Få skulle väl anklaga någon som uppmärksammar afrosvenskars utsatthet för att vilja tysta kritik av afrikanska stater? 
Det är enbart inom den antijudiska föreställningsvärlden som Reepalus resonemang ter sig logiskt.
Ekström skriver vidare:
Förföljelsen har gått så långt att några malmöiter sett sig nödgade att hävda sin rätt att röra sig i det offentliga rummet igenkännbara som judar. Den stillsamma aktionen kallas kippapromenader. Man går i grupp. En ensam person iförd kippa eller davidsstjärna är ju en vandrande måltavla. Rabbinen Shneur Kesselman, som på grund av sin klädsel är lätt identifierbar, kan som bekant inte gå och handla utan att räkna med att bli angripen, och området kring synagogan på Föreningsgatan är en riskzon. 
För kommunstyrelsens ordförande borde det vara självklart att delta i promenaderna. Det gör inte Reepalu. 
Han förnekar verkligheten och sitt ämbetsansvar: "Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö", sa han till Sunday Telegraph i februari förra året. 
Reepalu undrar varför människor beskyller honom för antisemitism. Frågan är snarare vilka av hans fantasier om judar som inte tillhör en anti­semitisk världsbild?
Utmärkt skrivet av Anna Ekström.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Fast nu är det ju så att en överväldigande majoritet av dom medlemmar i judiska församlingen som intervjuats i media vittnar om att dom ej utsatts för attacker, så vad yrar Ekström om? Antisemitismen i Malmö är ett ickeproblem.

Anonym sa...

Så antisemitismen i Malmö är ett ickeproblem för att de flesta judarna i staden inte har utsatts för attacker. ROTFL!!
Verkligt lysande logik.

Catarina sa...

Vet du varför Anna släckt sin blogg? Följde den och undrar om hon blivit hotad?

Anonym sa...

Självklart är det så. Om man som jude kan röra sig fritt utan att bli attackerad är antisemitismen i Malmö ett överdrivet ickeproblem. Åter till Ekströms artikel. Hon skriver att om man ifrågasätter Wiesenthalcentrets agenda misstänkliggör man judar. Man får alltså enligt Ekström ej kritiskt granska den obskyra lobbyorganisationen Wiesenthalcentret för då misstänkliggör man judar...Ett rent dåraktigt resonemang.

Anonym sa...

Anonym 01:53: det var inte ifrågasättandet av centret i sig, som var problemet; det var att Reepalu - igen - blandar bort de anti-semitiska hat-brotten i Malmö med att anklga Israel för Brott mot mänskliga rättigheter - för att dölja problem han själv är ansvarig för. Kanske läge att läsa vad Ekström skrev? Bara en tanke...

Anonym sa...

Varför skulle Reepalu vara ansvarig för ett problem som i princip är ett ickeproblem? Om någon attackerar någon är det dennes ansvar, inte Reepalus..

Anonym sa...

Anonym..Visst kan man läsa vad Ekström skriver, och då gärna den första meningen. Där skriver hon att om man ifrågasätter Wiesenthalcentret misstänkliggör man judar. Går knappast att missförstås.

A-K Roth sa...

Nej, Anonym 22:53 och 18:11:

"...Där skriver hon att om man ifrågasätter Wiesenthalcentret misstänkliggör man judar..."

Detta skriver hon ju inte. Hon skriver att Reepalu återigen misstänklggör judar för att ha ohederliga avsikter. Hon belägger detta med vad Reepalu själv har sagt om Wiesenthalcentret, en judisk organisation, att han får

"intrycket att centrets syfte är att människor ska glömma bort vad som sker i staten Israel, kränkningar mot mänskliga rättigheter som alla människor borde ta avstånd från" (Sydsvenskan 25/2).

Visst kan man missförstå text. Anonym. Du gjorde ju det. Artikeln handlar om Reepalus diverse uttalanden, inte om dig eller mig, alltså "man".

Du anser kanske liksom Reepalu att syftet med Wiesenthalcentret är att folk ska "glömma bort" ageranden i Mellanöstern. Vi som varit med ett tag vet att syftet med centret inte var eller är detta.

Reepalu kan inte komma ifrån sina tvångstankar om judar och Israel. Men han är inte ensam i detta.

Anonym sa...

Alltås, om man anser att Wiesenthalcentret är en ohederlig organisation med en skum agenda misstänkliggör man alltså judar? Är tveksam till Reepalus analys, själv tror jag helt enkelt att dom är irriterade på att Reepalu inte lägger sig plakat för dom. Fakta kvarstår, att konstatera att Wiesenthalcentret är en obskyr, skum lobbyorganisation (vilket det är) är helt legitimt och syftar inte till att misstänkliggöra judar generellt utan organisationen i sig.

Anonym sa...

Reepalu följer samma mönster som alla socialister, de har lärt sig att vara antisemiter. Det går igen hela tiden. Inget konstigt med det. De flesta i någon sånär offentlig position har lärt sig att hålla igen dock. Så icke Reepalu, och jag tycker att det är bra. Dessa åsikter skall vädras ut och skall offentliggöras. Det tragiska är att inte media ställer ut honom som den okunniga och känslomässiga person han är. Skälet till detta är förstås att media har investerat i samma åsikter. Politiseringen av svensk media har pågått sedan 60-talet och det är få avvikande röster.

Vänstern ogillar, och för det mesta hatar, judar och Israel. Irrationellt och känslomässigt såklart, men så är det mesta som vänstern säger och gör.

Catarina sa...

Till Anonym 17:09
Om man anser att EXPO är en ohederlig organisation med en skum agenda är man rasist, främlingsfientlig och islamofob.

Ja, så långt har det gått i landet dag, man får inte ha en åsikt om vare sig islam eller invandringspolitiken utan att man "stämplas".

Anonym sa...

Catarina..Det är i så fall lika fel det..Man ska kunna kritiskt granska även expo...

A-K Roth sa...

Anonym 17:09,

Detta är det DU anser att organisationen är, men vad du TYCKER gör den inte så. Alltså ska du inte tala i ord som fakta eller konstatera, när du vill diskreditera den judiska organisation Simon Wiesenthal startade för att bekämpa antisemitism och annan rasism. Kom med vettig och balanserad kritik av specifika ageranden organisationen i stället för att generellt smutskasta.

Anonym sa...

Vad jag menar är förstås att man precis som Reepalu kan vara kritisk till den organisationen, utan att man som Ekström försöker påskina misstänkliggöra judar. Wiesenthalcentret kan klassificeras som en judisk organisation, trots detta är det legitimt att kritisera den. Visst ska kritiken vara saklig och balanserad. Lite saklig kritik. Wiesenthalcentret påstod direkt efter Utöyamassakern att det var muslimer som låg bakom dådet. Dom har också försökt hindra utredningar av krigsförbrytelser. Man kritiserar vad man kallar antisemitism men man kritiserar inte rasism där judar är involverade. Slutligen, det är ju bara att titta på deras agerande vad gäller resevarningar til Malmö för att inse vad dom är för några..

benke sa...

Reepalu är en nonsens-person. Det enda skäl att han har en mikrofon där han kan sprida sin dynga är svensk vänstermedia. I nästan vilket annat land som helst, särskilt USA, så hade han, och hans hat gentemot judar inte hörts alls. Inte nog med att media sprider hans hatbudskap, de har inte en aning om hur man går emot en sådan människa verbalt sett. En del av detta beror såklart på att de håller med på hatet. Journalister och media är väldigt vänstervridna. Och det märks.

Robsten sa...

"antiziganism," Man va fan det här är kränkande, det heter "antiromanism".

Anonym sa...

Anonym 17:09

"Alltås, om man anser att Wiesenthalcentret är en ohederlig organisation med en skum agenda misstänkliggör man alltså judar?"

Jag misstänker att "man" är dåligt informerad. Eller har en agenda. Ditt resonemang låter enkelspårigt.
EL

Bulten i Bo sa...

Det är väl inga problem att ifrågasätta Wiesenthalcenret för deras agerande i frågan om resevarning för Malmö, de har ju inte ens den judiska församingen i Malmö med sig i denna fråga. Detta borde väl gälla såväl Reepalu som alla andra mäniskor, eller?

Anonym sa...

Wiesenthalcentret varnar för muslimsk antisemitism i Malmö.
Uppsatta medlemmar i Malmös judiska församling säger att det är muslimerna som står för antisemitismen.
Bara anhängare av antisemitism som håller på och kriticerar
Wiesenthalcentret.

Bulten i Bo sa...

Uppsatta medlemmar säger att det är vissa muslimer (inte "muslimerna" som ett kollektiv) som man har konflikterna med. Samt att man har stöd i kampen mot antisemitismen hos Islamic center.

Anonym sa...

Det finns ingen konflikt mellan judar och muslimer i Malmö bara muslimsk antisemitism.