21 feb. 2012

Religiösa saboterar Vilks-föreläsning

Expressen skriver om hur Lars Vilks blev attackerad på en föreläsning i Karlstad:

Tumultet uppstod cirka 20 minuter in i föreläsningen "Yttrandefrihet och dess gränser", som var arrangerad av utrikespolitiska föreningen, i universitetets aula.

Äggkastningen startade då Vilks visade upp ett av sina konstverk för åhörarna.

– När han visade en bild av profeten Muhammed tillsammans med HC Andersson utanför en krog med en Tuborgskylt i bakgrunden reste sig ett tiotal killar i publiken och kastade ett tiotal ägg. Då tog Vilks livvakter med sig honom ut ur lokalen, säger universitetets kommunikationschef Joachim Gustafsson.

Personerna skrek även slagord mot konstnären – som dock klarade sig helt oskadd.

Vilka slagord var der som skreks? Bland annat "Allahu akbar" och inte bara en gång. På Avpixlat kan man hitta en film som visar vad som hände:

 

 

Av någon anledning väljer Expressen att inte berätta att aktionen var religiöst motiverad. Jag tycker det är en viktig del av nyheten.

Vill man ha mer fullständig information om den här typen av händelser måste man idag vända sig till sajter som Avpixlat.

Värmlands Folkblad skriver om att muslimska föreningar uppmanat till bojkott av föreläsningen.

Inte heller Dn skriver om att aktionen var religiöst motiverad.

 

14 kommentarer:

Anonym sa...

Kollade på både Svenskan och DN nu när jag vaknade och väntade mig att få se stora rubriker. Men inte en notis. VF har däremot en artikel som faktiskt tar upp det du eftersöker. Från artikeln:

"Ett dussin män i publiken reste sig, började kasta ägg och isklumpar och skrika muslimska slagord.
– Vilks försöker säga samma visa varje gång. Han skadar vår religion, säger Daro Talat, en av de arga männen, strax efteråt.
Han bor i Karlstad och förklarar att de inte tillhör någon gruppering eller förening.
– Vi är bara vanliga muslimer."

1: Att kasta isklumpar, borde inte det klassas som mordförsök?
2: Vanliga muslimer? Är han islamofob?

"VF pratar även med en muslimsk kvinna som kom till universitetet tillsammans med männen. Hon deltog inte aktivt i protesterna men tar tydligt avstånd från Vilks.
– Vi tar det här som hets mot folkgrupp. Varför väljer han Muhammed?"

Här har vi någon som har tagit Mariam Osman Sherifay på orden. Som om det är upp till enskilda personer att avgöra vad som är hets mot folkgrupp.


http://www.vf.se/nyheter/allman/muslimska-foreningar-uppmanar-till-vilksbojkott

Johan sa...

Om någon händelsevis tvivlade på vilka invektiv de konstintresserade muslimerna ropade, så hittade jag denna kommentar på evenemangets Facebook-sida:

"Tack för kvällens föredrag! Mycket intressant att lyssna på Vilks, trots att det fanns några mindre trevliga personer där. Kredd vill jag ist ge till dem som var kritiska men ist för att ägga och skrika judejävel, ifrågasatte och ville höra hans argument."

Och jag tycker nog att det som skriks 12 sekunder in i filmen låter som "jävla jude", eller möjligen "jävla judehora".

För övrigt instämmer jag i mediekritiken. Det är bedrövligt, men på inget sätt förvånande, att TT väljer att inte redovisa vilka som störde mötet eller vad som ropades. Istället talar man om "15 åhörare" som "ropade en del slagord". Det påminner om när terrorn mot kristna kopter i Egypten beskrivs som "spänningar mellan religiösa grupper", för att bara ta ett exempel på de många eufemismer som används för att undvika att islam framställs i mindre fördelaktig dager.

Ingenjören sa...

Hej Erik,
detta är inte kopplat till posten, men jag tänker att du kan tycka det är intressant om du inte sett det än. Norman Finklestein blev intervjuad av någon BDS-kille och lackade ur totalt. Han förklarade i tydligast möjliga ordalag att BDS-rörelsens egentliga mål är att Israel skall upphöra existera och att det är hycklande av dem att låtsas som att de bryr sig om internationell lag.

Detta är, kanske inte direkt någon nyhet för dig, men att Norman Finklestein det kommer från Norman Finklestein kändes ganska otippat. Den finns på lite olika storlek på olika platser, detta är den längsta jag hittat hitills. http://jacobinmag.com/blog/2012/02/finkelstein-on-bds-and-palestinian-strategy/

Anonym sa...

Finkelstein kanske har gjort en omvändelse under galgen efter att han blivit en akademisk paria i USA pga sin, närmast antisemitiska tes om en "förintelseindustri"?
F. Har ju tidigare varit arketypen för en självhatande jude.

Anonym sa...

Det kanske var representanter för den arabiska våren som störde Vilks och kastade isklumpar?

Anonym sa...

Det kanske var representanter för den arabiska våren som störde Vilks och kastade isklumpar?

Ingenjören sa...

@Anonym 07:52: Du verkar inte kollat speciellt noga eftersom det stod både i Svenska Dagbladet och DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/agg-motte-vilks-vid-mote-i-karlstad

och http://www.svd.se/nyheter/inrikes/agg-motte-vilks-vid-mote-i-karlstad_6869729.svd

Det är kanske inte politiskt inkorrekt att påpeka det?

Notera även att båda nyheterna publicerades innan du skrev din kommentar.

Ingenjören sa...

@Anonym 19:10: Med tanke på att mötet ägde rum i Karlstad låter det ganska osannolikt. Men eftersom ditt syfte var att göra någonslags lam koppling antar jag att jag inte ska ta ditt påsåtende på fullt allvar. Du kan ju åtminstone trösta dig med att du fortfarande kan åka och mysa med Assad i Syrien om du inte gillar den arabiska våren.

Ingenjören sa...

@Anonym 18:03: Nu tror jag tyvärr inte att Finkelstein har gjort någon djupare omvändelse. Att han senare bad dem ta ner videon indikerar att det inte handlar om ett spel för gallerierna för att få 'komma in i värmen' heller. Det handlar nog mest om att DBS antisemitism är för uppenbar för honom. Det är verkligen skrämmande vilken naivitet många visar upp inför DBS rörelsen.

Anonym sa...

Visst kan det ha varit representanter för den glädjerika arabiska våren som störde Vilks och kastade farliga saker.
Många från MENA som får PUT i Sverige reser ju som skottspolar fram och tillbaks till de länder de uppger sig ha varit förföljda .
När man pratar om Syrien så kan man också åka ner och mysa med fundamentalisterna i den syriska oppositionen.
Är man ingenjör kan man tom hjälpa till att konstruera självmordsbomber.

Anonym sa...

Här är några i den syriska oppositionen som ingenjören kan mysa med och hjälpa göra bomber.
http://ojihad.wordpress.com/2012/02/17/syrian-insurgents-announce-martyrdom-brigade/

Anonym sa...

Ingenjören: du har rätt, det var notiser. Jag hade däremot väntat mig att få se rubriker högt uppe på nätversionerna av tidningarna, eftersom det handlar om ett överfall på en konstnär. Men det var bara små notiser som var svåra att hitta. Det är alldeles för lite för en så pass stor händelse.

Vad som är politiskt inkorrekt eller inte vet jag faktiskt inte - hör med dom på på flashback.

/Anonym 07:52

Erik S sa...

Ingenjören, skicka gärna tips via mail och håll kommentarerna på inläggen relaterade till inläggen.

Kände till Finkelstein sedan tidigare. Reagerade inte på det faktiskt, men det kanske är värt att skriva om.

Ingenjören sa...

Bra, då vet jag det och skickar ett mail nästa gång.