24 feb. 2012

Inför republik nu

Det är lite häftigt med den folkliga yran kring den nya prinsessan. Men jag känner ingenting för kungahuset. Jag tycker det ska avskaffas och ersättas med republik.

Ibland kan jag känna mig lite halvt konservativ men inte alltså i detta fallet

Republikanska föreningen skriver om födseln.

10 kommentarer:

Lasse N sa...

Att Erik inte "känner något" för monarkin och alltså "tycker" den bör avskaffas är ett klent känslomässigt argument för att ta bort en mycket gammal tradition.
Erik, som annars är en klok karl, kanske kan tala om hur Sveriges statsskick istället skall utformas men det är förstås enklare och roligare att riva ner. Det vet vi alla sedan tiden i sandlådan.

Anonym sa...

Enligt republikanska föreningen kommer en majoritet att vilja avskaffa monarkin 2024. Detta grundar man på statistik som visar på en ökning för monarkins avskaffande år 2010. Den prognosen är knappast trovärdig eftersom Victoria har betydligt större förutsättningar att öka stödet för monarkin jämfört med nuvarande monark. Att avskaffa monarkin innebär också att vi avskaffar den svenska historien.

JohannaV sa...

Förändring för förändringen skull eller för rena principfrågans skull ser jag inget syfte i. Ja, monarkin är förlegad. Ja, det är fel att ärva sin ställning.

Men, so what! Monarkin idag är tandlös. Monarkin fungerar. Låt oss behålla den. Min grundinställning är denna: If something works, don't fix it!

För övrigt vill jag säga att Pophöger på senaste tid har skrivit ypperligt om de kristnas situation i Mellanöstern och om yttrandefrihetens vacklande ställning i Sverige, läs Lars Vilks.

JohannaV sa...

Jag ber att få ändra åsikt!

Har just tagit reda på vad det stackars oskyldiga barnet ska heta. Ingen rytmkänsla eller stilkänsla över huvud taget, vad tänkte Daniel och Victoria på? 4 namn som helt enkelt inte passar samman.

Och det värsta av allt, tilltalsnamnet!

Jag menar - "Estelle".

ESTELLE!

Jag tar tillbaka mitt tidigare inlägg. Har inte den blivande drottningen och hennes man bättre omdöme än så vill jag inte se henne på tronen. Avskaffa monarkin. Nu genast!

;-)

Lasse N sa...

Re: Anonym 24 februari 2012 10:52 (kan du inte hitta på en signatur?)

Nej, det är knappast troligt att republikanska föreningen och journalisterna skulle våga sig på t ex fejkade fotografier med Victoria på porrklubb.
Men de är säkert fullt kapabla att hitta på något annat, t ex att Victorias morfar var Hitlers arvtagare eller något sådant.
Allt för att upplysa de dumma medborgare om hur odemokratiska de är som vill ha kvar monarkin.

Erik S sa...

Lasse N: Jag har principiella argument också. Tycker att statschefen ska tillsättas genom val, inte genom födslorätt. Frihet gäller för alla människor, också för tronarvingar.

Anonym: Verkar inte helt troligt att monarkin kommer avskaffas. Kungahuset hänger med bra i tiden. Men principiellt är frågan enkel.

Johanna: Håller med om att namnet är hemskt. Kul att du gillar bloggandet.

Lasse N sa...

Antar att Erik med "statschef" menar statsöverhuvud.
Hur skall valet av denne gå till så att även liberaler som Erik kan erkänna det?

- Riksdagen utser statsöverhuvudet
- Presidentvalskampanj som bekostas av riksdagspartierna via skatter
- Presidentvalskampanj som finansieras av kandidater med egen god ekonomi plus kopplingar till diverse intresseorganisationer.

Vad anser republikanen Erik?

Bosse J sa...

Det syns mig att monarki som formellt statsskick är ett slags Skansenbetonat nostalgitrippat traditionskit som bara kan förstås ifall man tror att de valda makthavarna i grunden är osäkra på sin egen legitimitet och vill se en historisk kontinuitet. Nån formell makt finns ju inte hos kungahuset längre, bara kändismakt uppblåst och vidmakthållet av media.

Att i det läget byta kung mot valbar president blir bara absurt. Varför byta en mannekäng mot en annan?

Jag föreslår att man nöjer sig med att flytta hela hovstatens budget till kulturdepartement. Det är väl där det logiskt hör hemma. Dessutom får vi en välbehövlig motvikt till vänsterflummet inom området ;-)

Anonym sa...

Johanna

"Och det värsta av allt, tilltalsnamnet!
Jag menar - "Estelle"

Jag antar att du skojar, Johanna.
Man vänjer sig snart vid dessa gamla namn som kommit på modet igen och som man inte skulle ha drömt om att ge till sina barn för bara några årtionden sen.
Inget fel på Estelle, stjärna, som har fransk förknytning liksom familjen och som säkert kommer att få efterföljare.
EL

Erik S sa...

Lasse: Jo, något sådant som du beskriver låter bra.