2 feb. 2012

Hur ska polisen göra?

Det skrivs fortfarande om rättsrötan, mycket tack vare att situationen i Malmö fortsätter att vara mycket allvarlig. SvDs Daniel Persson skriver både på ledarsidan och ledarbloggen.

Från ledarsidan: Malmö bör lära av erfarenheterna från New York:
New York var på 1980-talet med rätta känt som en kriminalitetens högborg. Men under de senaste två årtiondena har staden upplevt den största och mest varaktiga nedgången av gatubrott som någonsin setts i en utvecklad storstad. Franklin E Zimring, professor i juridik vid University of California, beskrev i artikeln How New York Beat Crime i augustinumret av Scientific American hur staden genom sättet att använda polisen och innovativa metoder kan fungera som en modell för att förhindra mord, rån och andra illdåd.
Antalet poliser är viktigt, slår Zimring fast. Trots att New York gjorde sig av med 4000 uniformerade poliser efter år 2000 var antalet poliser fortfarande markant högre efteråt än 1990.
Det viktigaste som gjordes var dock att utöver polisens numerära ökning ändra hur polisen arbetade. Den viktigaste förändringen var fokuseringen på så kallade hot spots, en strategi som använts med framgång även på andra håll.
bloggen skriver Persson om rikspolischefens framträdande på Folk och Försvar:
En hållpunkt är IT-systemen, de över 800 olika som förhindrar varje form av effektiv polisiär verksamhet, men det är välkänt sedan tidigare. Klart mer intressant då när Svensson talar om det kritiska behovet av att tydliggöra mandaten i organisationen. Flera nivåer hanterar samma frågor, det går inte att driva en effektiv verksamhet på det viset. Det går nog att hitta frågor som ingen har mandat att hantera också, säger Svensson sen. Det är svidande kritik som riktas från rikspolischefen.
Svensson konstaterar sedan att han ju inte får lägga sig i den operativa driften i de olika länsmyndigheterna och att det kan kännas väldigt frustrerande inte minst gällande situationen i Malmö. Han refererar till vad DN:s Peter Wolodarski sagt tidigare om Malmö om ”vissa gator som man inte hanterar… Jag tycker det är skit! Det är bara att se till att vi tar makten över de gatorna. Det är inte så himla svårt. Men det är inte mitt uppdrag…” Det är inte utan viss uppgivenhet det sista slinker ut.
Moderatorn passar på att fråga om han vill centralisera verksamheten, men det vill Svensson inte. Polisen SKA vara lokalt förankrad, säger han, det är oerhört viktigt. Och han har rätt. Men polisen måste också fungera och utföra det uppdrag den är ålagd. När den inte gör det måste ansvar utkrävas. Riktigt så är det inte idag.
Polisen har aldrig haft så stora resurser som idag, men ligger ändå och tröskar runt 15 % uppklarningsprocent. Med sådana resultat är det inte konstigt att städer ballar ur på det sätt som Malmö gör. Det som är anmärkningsvärt är väl att andra städer fungerar så bra som dom gör.

Det finns mycket mer att skriva om polisens sammanbrott.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är alarmerande det som händer just nu i Sverige. Att New York började fungera är ju enbart Giulianis arbete. Som en gammal åklagare som blev borgmästare så drev han kriminaliteten på defensiven.

New York har lägre kriminalitet än Sverige per capita. Svårt att ta in för många på vänsterkanten, men detta är ett faktum.

Svenska polisen sitter i ett svårt läge. Inte nog med att förre polismästaren i Stockholm (en tjej, kommer inte ihåg hennes namn, Lotta någonting...) slösade skattepengar genom att köpa Al Gores klimathysterifilm till alla poliser i Stockholm, dessutom verkar inte rikspolischefen ha en uns av kraft vad gäller att kunna avskeda och anställa. (Dessutom undrar jag var alla poliser var som borde skälla Lottas tilltag. De fanns inte att höra i samtalet. Fanns de? Var de får få? Väldigt skämmigt för polisen att de inte levde djävulen för detta nonsens de tvingades att lyssna på pga Lotta.)

Det verkar som att svenska polisen är politiserad så till den milda grad att de inte kan agera som de borde.

Nästa steg är att laglydiga medborgare får bära vapen. Vilket nog är det bästa nästa steg vi kan ta. Det kommer förstås aldrig att hända då vi lever i ett land där rikspolischefen yttrar ord i uppgivenhet utan respons bland politiker. När rikspolischefen är uppgiven, vart går vi då?

Anonym sa...

Tja man har klarat ut dom minst 15 politiska mord som nazister utfört mot oskyldiga.

Det är ganska bra.

Att man hitills misslyckats med morden i Linköping får man nog ta.

Slutligen så kommer man att med all säkerhet att lösa dom mord som begåtts mellan kriminella i Malmö.Dom kan knappast vara svårare att lösa än den serie av mord och mordförsök som utfördes av en ensam rasist för inte så långe sedan.