18 feb. 2012

Är Jan Hjärpe islamofob?

Gudmundson bloggar om att en kvinna med libanesisk bakgrund dömts för att ha skrikit "död åt alla judar". Som en del av sitt försvar uppgav kvinnan att hon inte kan rå för att hon hatar judar. Gudmundson:
I Sveriges mest famösa rättegång gällande hets mot folkgrupp, som utspelades 1989-90, ställdes svenskmarockanen Ahmed Rami inför rätta, med anledning av vad som måste betraktas som den mest envetna och systematiska kampanj mot judar detta land någonsin erfarit. Åtalet gällde en rad uttalanden, såväl i eter (i Ramis närradiokanal Radio Islam) som i tryckt skrift (Ramis bokVad är Israel?). 
Debatten om rättegången kom till stor del att handla om yttrandefrihetens gränser och den eventuella nyttan av en lagparagraf om just hets mot folkgrupp. Det är frågor som är väl värda att diskutera, men när jag bläddrar i Ramis bok om saken, Judisk häxprocess i Sverige, är det en annan sak jag noterar. Och den påminner om kvinnans försvarslinje om att hon inte "kan rå för att hon hatar judar".
Gudmundson citerar Hjärpes uttalanden från rättegången i sin bloggpost. Det är ganska intressanta saker han säger. Det är faktiskt ganska likt det som islamkritikern/islamofoben Robert Spencer brukar säga. Läs de fullständiga citaten på Gudmundsons blogg eller Radio Islams hemsida. Här är Gudmundsons sammanfattning:
Får man tro Radio Islam-rättegångens Jan Hjärpe och Jan Bergman, två tunga religionsprofessorer specialiserade på islam och Mellanöstern, så var hennes ramsa "Död åt alla judar" helt naturlig. Enligt deras vittnesmål till försvar för Ahmed Rami är antisemitismen ingrodd i hennes kultur, ärftligt överförbar och förstärkt av muslimers utanförskap. Muslimer lider dessutom, enligt vittnesmålen, av bristande vana att skilja mellan tro och politik, ett koncept som sägs vara främmande för Mellanöstern. Parat med den påstått utbredda fundamentalismen leder detta naturligen till svårigheter att anpassa sig till ett demokratiskt regelverk – då ju guds lag står över människans.
Men som Gudmundson säger - hade någon från Timbro eller Axess sagt detta hade vänstern och Expo attackerat med full kraft.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jan Hjärpe är ett typexemåel på en forskare som blivit så involverad med sin forskning att han tappat vetenskapsmannens objektiva perspektiv.
Han är numer mer islamist med dessas judehat än iakttagare av islamismen.

Anonym sa...

Jag slutar aldrig förvånas över att Gudmundson och andra aldrig fattar att ett helt ensidigt engagemang i en specifik folkgrupps inbillade eller faktiska tillkortakommanden är ett yttryck för hat mot denna specifika grupp människor.

Om man är intresserad av att sprida iden om vikten av t.ex tolerans så måste man angripa detta ur ALLA perspektiv .

Gör man inte det så personifierar man man själv det man hävdar sig bekämpa.

Anonym sa...

Anonym gör ett påstående fritt ur luften baserat på föreställninten att hans egen missvilja mot det muslimska kollketivet skulle utgöra en objektiv grund för en beskrivning av alla muslimer.

Det är så det fungerar.Hatets mekanik och det fungerar likdanat oavsett om den som hatar är kristen jude eller muslim.

Anonym sa...

Jag trodde inte att islamister var en specifik folkgrupp.
Det är nämligen islamister som Gudmundson skriver om