7 nov. 2011

DN om antisemitismens Malmö

I dagens DN intervjuas Malmös rabbin Shneur Kesselman om det hat han drabbas av på grund av att han är jude:För sju år sedan flyttade den judiske rabbinen Shneur Kesselman och hans hustru till Malmö. Han är uppväxt i bilstaden Detroit i norra USA.

– Vi hade många muslimer som grannar och råkade aldrig ut för något obehagligt. Men i Malmö ... när unga killar ropar ”support Hitler” efter mig har det gått väldigt långt. Jag var oförberedd på det hat som skulle möta mig som jude här. [...]

Människor har spottat på honom, kastat tomma läskedrycksburkar mot honom och kallat honom ”judejävel”. Shneur Kesselman har många gånger de senaste åren insett vad hat kan driva människor till och hur det känns att vara hatad.
Kesselman får också frågan om vilka de är som hatar:
– För det mesta är det unga muslimer och det borde ingen blunda för. Det är tragiskt att det ska vara så, att hat ska frodas i religiösa kretsar.

Men mitt i detta viktiga reportage ställer DNs reporter Thomas Lerner en mycket olämplig fråga:
Vilken skuld har Israels politik mot palestinier för hatet mot judar?

–  Jag vill inte uttala mig i politiska frågor och om vad som sker i Israel. Men varför ska jag bli hotad och trakasserad för det som sker i Mellanöstern?

Israels regering har ingen skuld överhuvudtaget i hatet mot judar. Att fråga något sådant är att göra Israel ansvarigt för antisemitismen. En variant av kollektiv skulbeläggning och mycket allvarligt.

Lerner borde skämmas som ställer en sådan fråga.

5 kommentarer:

Bosse J sa...

Det är skrämmande om reportern anser att frågan är befogad. Med frågor avslöjar man sina tankar och det borde vara tillräckligt för DN att ifrågasätta omdöme och värderingsgrund hos vissa anställda.
Men det kanske är tidningens linje reportern ger uttryck för?

Bosse J sa...

Kanske en bättre fråga hade varit ifall rabbin ansåg att judehatet var ett utslag av medveten politik riktad mot Israel eller ifall det var sprunget ur konkurrens mellan religioner?

Pelle sa...

En orsak till att antesemitismen frodas är att det finns politiker i riksdagen. Framförallt behöver Mp rensa ut i sitt parti.

lena sa...

''...Israels regering har ingen skuld överhuvudtaget i hatet mot judar. Att fråga något sådant är att göra Israel ansvarigt för antisemitismen. En variant av kollektiv skulbeläggning och mycket allvarligt.

Lerner borde skämmas som ställer en sådan fråga..''

Håller med..Lerners fråga var kränkande och diskriminerande gentemot judar som minoritesgrupp.
Han skulle ALDRIG våga fråga tex ryssarna som bor i Sverige - ''Vilken skuld har Rysslands ockupationspolitik mot Georgia,Tjetjenia, Kurila öarna,Karelia osv. för hatet mot ryssar.''
Eller ställa kineser som bor i Sverige till kollektivt ansvar för ockupationen av Tibet.

Karlskronabloggen sa...

Ja, det var en olämplig fråga som inte har någon som helst relevans i sammanhanget!

Annars tycker jag det viktigaste var att det kom fram vilka som står bakom judehatet i Malmö.

Innan valet förra året satt de i morgonsofforna och fabulerade om att det berodde på att Sverigedemokraterna var så starka i Malmö!