3 sep. 2011

Värnamo könssegregerar badhus

Via Johan Ingerö och Andreas Ericson kommer nyheten att Värnamo kommun nu väljer att införa kvinnotimmar på badhuset, då inga män är välkomna:

För att på sikt öka simkunnigheten samt ge möjlighet till att fler kvinnor blir återkommande besökare i Värnamo Simhall kommer från och med lördagen den 3 september det att vara möjligt att på en särskild tid besöka vår Simhall. […]De inventarieinköp vi gör för att möjliggöra denna verksamhet är insynskydd av olika slag till en kostnad av 55-70 000 kr. Dessa kommer att sättas upp som rullgardiner på ytterfönstren i stora bassänghallen.


Glenn Lund (m), ordförande i tekniska nämnden kommenterar:
När denna fråga kom till oss på tekniska så tänkte vi ur ett medborgarperspektiv, där en grupp ville ha möjlighet att lära sig simma, under lite andra omständigheter. […]
Vi fick frågan om vi kunde medverka till att kvinnor kunde få bada själva, av en kommunal samarbetspartner. Vi tyckte då och tycker fortfarande att speciella badtider för kvinnor inte är något konstigt […]

Önskemålet om en gardin, tyckte vi inte var märkligt även om vi tvekade om kostnaden. […]

Vi har fått kritik för att det här beslutet slår tillbaka mot jämställdheten. Vad gäller jämställdhet så måste man fråga sig om man inte måste ge vissa grupper lite längre tid. […]

Slutligen så anser jag tolerans och acceptans för våra olikheter viktigt i vårt samhälle och att ge alla lite utrymme är en del av vår demokrati.

Vi måste ha tolerans mot "vissa gruppers" intolerans. "Vissa grupper" måste ges lite längre tid.

Tolerans mot intolerans är alltså viktigare än jämställdhet i Värnamo, och tyvärr också på andra platser i Sverige.

UPPDATERING: Upptäckte nu att nyheten omskrivits på sd-anknutna Politiskt Inkorrekt.

11 kommentarer:

JohannaV sa...

Roligt att det numera inte bara är sd:are som uppmärksammar könsapartheid!

Men jag tvekar att skriva detta eftersom Erik kanske får problem om jag kommenterar här? "De goda" kan hänvisa till att en ful sd:sympatisör skriver och tackar honom...

Erik Svansbo sa...

Johanna: Jag tror inte det blir några problem på grund av dina kommentarer.

lasse sa...

Erik, jag hoppas du har rätt men i dessa tider är det lätt att pådyvlas "kopplingar till" och "anknytningar till" bl a Sverigedemokraterna.
I brist på bättre kan någon hävda att dina inlägg "påminner om" eller "för tankarna till Sverigedemokraterna".
Om sådana antydningar blir för många så blir stämpeln som rasist och främlingsfientlig svår att tvätta bort.
Lycka till i alla fall. Din blogg läser jag en gång om dagen, inte minst p g a ditt ställningstagande för demokratin Israel.

Erik Svansbo sa...

lasse: I min roll som debattör och bloggare har jag inte märkt av några störningar alls. Tycker pariastämpeln kring Sverigedemokraterna har minskat märkbart under den senaste tiden.

sven sa...

Badar ortodoxa judar kvinnor och män tillsammans i Israel?

Erik Svansbo sa...

Sven, ingen aning.

ארתור sa...

Jag undrar vad som skulle hända om många andra godtyckliga grupper (sverigedemokrater till exempel :-) krävde separat badande för sig själva. Jag har för mig att det går under tider då badet annars vore stängt och att det normala är att man betalar för att få exklusiv tillgång till kommunala bad.

Ingenjören sa...

@Sven och Erik:
Det finns goda möjligheter att bada separat för de som vill i Israel, många stränder har inte bara separata tider utan faktiskt separata dagar för män och kvinnor:
http://www.avifine.com/sepbeach.htm
I den frågan kan man alltså konstatera att Israel har tillåtit en mycket mer radikal linje, eftersom detta inte bara är en punktinsats för att förbättra simkunnigheten utan ett permanent arrangemang.

lubbe ferrysson sa...

I den frågan kan man alltså konstatera att Israel har tillåtit en mycket mer radikal linje, eftersom detta inte bara är en punktinsats för att förbättra simkunnigheten utan ett permanent arrangemang.

Dock det inte betalas med svenska skattepengar.

Liberal sa...

Det är "kul" att se att Sverige börjar få samma regler som här nere i onämnt Gulfland. Poolen i huset har också speciella man och kvinno dagar, precis om gymmet. Lite tråkigt att utvecklingen går bakåt i Sverige, när den faktiskt går framåt härnere i mellanöstern, långsamt, men endå.

Ingenjören sa...

@lubbe ferryson: Ehm, nej, det är med sannolikhet gränsande till visshet Israels skattebetalare som bekostar stränderna i Israel, vore det inte konstigt annars?

@Liberal: En svala ger ingen sommar, de här nyheterna poppar upp med jämna mellanrum, kvinnotimmar införs och försvinner efter något år, men av någon anledning skriver man inte om det när de tas bort. Anledningen till detta är att alla rörelser verkar vilja tro att "fienden" är stark, lömsk och omöjlig att besegra.

Sverige har ca trehundra kommuner, så att dåligt omdöme då och då inträffar i någon av dem är inte speciellt överraskande. Men dåligt omdöme som man inte gillar tolkas alltid som en del av ett större mönster. Att det finns en kommun i Sverige där det finns ett badhus som har ett par kvinnotimmar i veckan betyder inte att "Sverige(!) börjar få samma regler som här nere i onämnt Gulfland".

Man kan notera att det finns fler badhus i Sverige som tillåtit att kvinnor badar barbröstade de senaste fem åren än badhus som infört och hållit fast vid kvinnotimmar av kulturella skäl, men eftersom denna faktabit inte passar in i just dina farhågor kommer du förmodligen uppfatta den förändringen som irrelevant.