29 sep. 2011

Trött på dysterkvistar

HAX skriver på Nyheter24: Det här kommer gå åt helvete
 EU:s ledare bygger vidare på ett politiskt lappverk för att få ordning på euro-krisen. Det kan de fortsätta med för evigt – utan att lyckas.

Problemet är nämligen valutasamarbetet (EMU) och den gemensamma valutan (euron) i sig.

Man skapade ett system där länder med olika ekonomier, olika förutsättningar och olika politiska prioriteringar måste ha samma ränta och samma valutakurs. Den idén var dömd att misslyckas redan från första dagen.

Men, nu är vi alltså där. Och allt politikerna kan göra är att pumpa in mer och mer skattepengar i ett svart hål. Är det inte Grekland, så handlar det om Italien, Spanien, Portugal eller kanske Belgien. Det går inte att se något slut på eländet.

Men även om EU klarar biffen går det åt skogen, enligt The Economist:
First, for all the breathless headlines from the IMF/World Bank meetings in Washington, DC, Europe’s leaders are a long way from a deal on how to save the euro. The best that can be said is that they now have a plan to have a plan, probably by early November. Second, even if a catastrophe in Europe is avoided, the prospects for the world economy are darkening, as the rich world’s fiscal austerity intensifies and slowing emerging economies provide less of a cushion for global growth. Third, America’s politicians are, once again, threatening to wreck the recovery with irresponsible fiscal brinkmanship. Together, these developments point to a perilous period ahead.

Johan Norberg skriver också om EU och menar att vi står på gränsen till en avgrund.

Det känns som alla tävlar i att måla fan på väggen just nu. För liberaler tycker jag det är lite besvärande, särskilt Johan Norberg. Han var tidigare optimismens fanbärare - nu liknar han mer en cynisk besserwisser.

Jag säger inte att han har fel. Men det är en del av den liberala själen att se positivt. Jag är faktiskt lite besviken på Johan Norberg. Tänker jag fel?

3 kommentarer:

Stefan Lundin sa...

Ja, nu är kören av dysterkvistar nästan full och dödsmässan kan begynna. Jag tror att det är nu som tonarten ska skifta nere i kryptan och dirigenten genomgå en moll till durtransformation.

Ingenjören sa...

"Jag säger inte att han har fel. Men det är en del av den liberala själen att se positivt. Jag är faktiskt lite besviken på Johan Norberg. Tänker jag fel?"

Det beror på vad du anser att Norbergs uppgift är. Om det är Norbergs uppgift att säga sin ärliga mening, eller ifall det är hans uppgift att vara en propagandist. Jag anser inte att det nödvändigtvis är omoraliskt av en propagandist att ljuga, ifall Sveriges försvarsminister sa någonting annat än "vår beredskap är god", t ex: "Seriöst, kommer ryssen nu så är vi körda, hemvärnet är odugligt och våra tanks är wellpappattrapper, ser du en ryss, spring för livet." så skulle han göra sig skyldig till landsförräderi även om hans påstående skulle vara 100% sant. Men jag tror inte du anser det vara Norbergs uppgift att vara liberalismens Bagdad Bob.

Det man däremot kan anklaga Norberg för, är en brist på ett genomfört positivt program. Han föreslår en besk medicin med kraftiga biverkningar som har precis lika osäker verkan som de åtgärder han kritiserar, vilket göra det föga underligt att han är tveksam till att den medicinen kommer att tas. Men eftersom ingen annan heller verkar sitta inne med något bra svar så är detta en aningen futtig kritik.

I efterhand är vi alla experter, att man nu riskerar att tvingas erkänna att Pagrotsky & co genom sitt fasta EMU-motstånd i opposition mot S-toppen förmodligen räddade Sverige undan EMU-fiaskot innebär inte att Pagrotsky genom en skarpare begåvning än andra förutsåg kollapsen. I det läge som uppstått är det klokt att vara försiktig med sina förutseelser och ordinationer, så jag ser det snarare som en styrka att Norberg inte säger att EMUs beredskap är god eller skisserar ett enkelt genomförbart program som garanterat skulle lösa alla problem utöver hur man bäst ska lyckas med munnen fånga alla helstekta sparvar som flaxar runt i utopia.

Johan Norberg sa...

Hej Erik,

Jag är också trött på att vara dysterkvist. Det passar inte alls min personlighet. Men tyvärr måste jag anpassa mina bedömningar efter de verkliga händelserna, och jag ser inga skäl att vara annat än dysterkvist i det korta loppet. Jag tror att mitt förslag till lösning gör minst skada, men det kommer som Ingenjören påpekar inte heller vara någon trevlig kur. Jag vet inte hur jag skulle kunna få det hela att låta mer entusiasmerande utan att gå våld på min verklighetsbedömning.

Däremot är jag fortsatt optimist i det långa loppet. Jag tror fortsatt att vetenskap, teknik och entreprenörskap gör världen allt bättre - mycket bättre än vi kan föreställa oss i dag. Trenden är klar, men det kommer att bli ett par obehagliga hack i kurvan.