3 sep. 2011

DN: Nej till ensidig palestinsk stat

Briljant ledare från DN om palestiniernas FN-bud: Skadlig plakatpolitik:
Byter palestinierna fot och försöker trumfa igenom sin linje med plakatpolitik i FN väntar bara problem. Hökarna i Israel får vatten på sin kvarn, palestinska extremister ges en förevändning att starta nya våldsamheter.

De går även i polemik med Ove Bring (!):
Folkrättsprofessorn Ove Bring argumenterar på fredagens DN Debatt för ett svenskt erkännande. FN-principen om folkens självbestämmanderätt gäller även palestinierna, skriver han, och eftersom Israels ockupation av Västbanken är olaglig är det bara för Sverige att säga ja. Dessvärre får verkligheten ingen plats i hans kalkyl.

Det är spännande att se verkliga politiska diskussioner om mellanöstern. Annars brukar den svenska debatten mer handla om svenskarnas förvridna uppfattning om läget i mellanöstern.

Nästa steg är att det svenska etablissemanget ska se det som är så tydligt om man följer arabisk media: Det palestinska ledarskapet är inte det minsta intresserade av fred. Deras definition av ockuperad mark inbegriper hela Israel. Tyvärr har också stora delar av det palestinska folket denna inställning.

Det är detta som är orsaken till mellanösternkonflikten.

4 kommentarer:

HC sa...

"Deras definition ockuperad mark inbegriper hela Israel".
Så sant! Tack för den formuleringen.

Erik Svansbo sa...

HC: Tack!

Stefan Karlsson sa...

"Deras definition av ockuperad mark inbegriper hela Israel. Tyvärr har också stora delar av det palestinska folket denna inställning."

"Stor majoritet" är en ännu mer korrekt beskrivning än "stora delar". Och den minoritet som inte delar den inställningen vågar oftast inte uttrycka det eftersom de palestinaarabiska rörelserna sedan Haj Amin al-Husseini på 1920-talet lade grunden för dem (och skapade informella versioner av dem) systematiskt mördat nästan alla palestinaaraber som öppet förespråkat konstruktiv fredlig samexistens med judarna.

lasse sa...

@Stefan Karlsson. Det gäller nog också de palestinska ledarna. Skulle någon av dem föra fram uppfattningen att man borde erkänna Israel i syfte att få till stånd en egen erkänd stat så finns det inget försäkringsbolag i världen som skulle vilja teckna en livförsäkring för den mannen eller kvinnan. Det finns för mycket skjutglada fanatiker och fundamentalister på västbanken och Gaza för att någon skulle vilja ta den risken.
Därför är jag pessimist och tror inte att den halvsekelgamla konflikten kommer att lösas under min livstid.