2 sep. 2011

Björklund/Ohlsson: Erkänn inte Palestina

Igår hände något fantastiskt - svenska politiker ryckte ut till stöd för Israel. Och det var Folkpartiet som gjorde det.

Läs artikeln av Jan Björklund och Birgitta Ohlsson: Därför bör EU inte erkänna Palestina:
Konflikten i Mellersta östern framstår ofta som olöslig, men har också lärt oss något. Det finns inga enkla lösningar. Att Israel lämnade södra Libanon år 2000 och Gazaremsan 2005 var i grunden bra. Men det var ett ensidigt israeliskt tillbaka­dragande. Eftersom det inte föregicks av förhandlingar fanns det ingen på motsatt sida som hade några förpliktelser att följa. I stället följde raket­beskjutning från Gaza och en förstärkning av den extremistiska rörelsen Hizbollah i Libanon.
Ett utropande av en palestinsk stat i detta läge skulle ta bort ett av de viktigaste incitamenten för parterna att fortsätta med en förhandlingslösning. Det skulle också undergräva Osloavtalet och allt det samarbete mellan parterna som mödosamt byggts upp de senaste 15 åren på en rad områden som till exempel vatten,säkerhet och skattesystem.

Vi i Folkpartiet tog som ett av de första partierna i Västeuropa ställning för en tvåstatslösning där Israel kan leva i fred och säkerhet och där en palestinsk stat bildas på Västbanken och Gazaremsan. Frågan som nu ska av­göras handlar inte om ett ja eller nej till en palestinsk nationalstat, utan om en sådan stat ska utropas före eller efter det finns ett fredsavtal med Israel. En fredlig tvåstatslösning byggs genom ett fredsavtal, inte genom att FN väljer sida i konflikten.

 

2 kommentarer:

Virtus sa...

Det krävs väl inte mycket för att Birgitta Ohlsson INTE ska erkänna ett område/nation. Det är väl knappt så hon erkänner Sverige, fast det kanske man måste, för att kunna plädera för ett avskaffande av densamme.

I detta enskilda fall gör folkpartiet rätt, men maken till udda figurer det finns inom detta parti. Fast det kanske är generellt för hela riksdagen. Knappt så man tror svenska politiker företräder svenska intressen längre!

Martin F sa...

(Fp) är väl det mest Israelvänliga parti som finns i Riksdagen, möjligen undantaget (Sd), så att de kommer sätta sig på tvären för varje möjlighet att få igång någon form av process i området är givet.

Jag förstår dock inte vilken fredsprocess de talar om. Den har ju varit stendöd sen -93. Idag finns det inga ledare i varken Israel eller på den palestinska sidan som är intresserade av att få till en lösning heller.

Huvudproblemet är att ingen av sidorna litar på varandra, en högst rimlig inställning, samt att Israel inte har något att vinna på en fred. Oavsett hur lite mark en palestinsk stat skulle få så är det ju så att säga förlorad mark för Israel vilket är oacceptabelt för såväl Likud som de mer högerextrema partierna som tyvärr dominerar Israelisk politik.