18 aug. 2011

Ekot: Israels "hämnd" viktigare än terror

Ekot rapporterade om terrordåden i Israel på följande sätt i sändningen klockan 19.00
Israel beskyllde tidigare idag palestinska Hamas för att ha utfört attacker mot flera fordon i södra Israel nära gränsen mot Egypten. Minst sju människor ska ha dödats i attackerna. En talesman för Hamas har förnekat att organisationen ligger bakom. Men tidigare ikväll har Israel hämnats i en israelisk flygattack mot Rafah, och uppges sex palestinier ha dödats.

Inslaget på hemsidan är mer balanserat. Men i det korta inslaget som går varje timme är alltså fokus på Israels "hämnd" mot Hamas som påstår sig vara oskyldiga.

Det här med terror var inte så viktigt, Israels "hämnd" var det som Ekot ville upplysa om.

Detta är inte neutral rapportering, det är vinkling som framställer Israel som blodtörstiga och hämndlystna. Medvetet eller omedvetet, resultatet blir propaganda.

UPPDATERING: Se även TTs artikel: Bomber mot Gazaremsan. En extrem vinkling som inte är värdig att kallas nyhetsförmedling.

Jämför gärna mot DN, som utgår från samma telegram men med en annan rubrik: Flera döda i attacker i Israel. Här har någon redigerat TTs vinkling.

Kalle Strokirk har skildrat hur svensk media agerar:

10 kommentarer:

Egyptiska gränsen mot Gaza faller – terrordåd inne i Israel « Kent Ekeroth sa...

[...] Israel försvarar sig blir hela fokus på ”Israels hämnd”. Läs ett inlägg om det här. Like this:GillaBli först att gilla denna [...]

Pether sa...

"förnuftet framför allt"

Yeaaaah.. right.

"..mot Hamas som påstår sig vara oskyldiga."

Har du några bevis på att Hamas skulle ligga bakom? Finns många fler organisationer där nere. Men du har väl inget förnuft?

"Detta är inte neutral rapportering, det är vinkling som framställer Israel som blodtörstiga och hämndlystna."

De enda som framställer Israel som blodtörstiga och hämndlystna är Israel själva.


"En extrem vinkling som inte är värdig att kallas nyhetsförmedling."

Jasså? Vinkling? Ska den ha hetat "Fredskramar mot Gazaremsan" istället?

Ett ord betyder så mycket: SR:s Israelrapportering – igen | Anna Ekström sa...

[...] det gick tydligen ändå att smyga in fördomar mot israeler (judiska sådana), har Erik Svansbo noterat. I sändning sades följande (min fetstilsmarkering av nyckelord): Israel beskyllde [...]

Erik Svansbo sa...

Pether, De som attackerades var Popular Resistance Committee som tagit på sig flera av raketattackerna under dagen. Detta enligt den palestinska nyhetssajten Ma'an:
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=414215

Det finns uppgifter om att de även tagit på sig de övriga attackerna, paul widén rapporterar om det: http://nyheter.paulwiden.se/?p=722

Jag tycker att en nyhetsförmedling borde ha fokuserat på terrordådet, då en buss med civila dödades. Flera barn dog. Man kan absolut rapprotera om Israels motattack, men huvudnyheten bör vara terrordådet.

Pether sa...

Så trots att du vet att Hamas inte låg bakom så insinuerar du att de skulle vara det. Är inte det just dålig 'journalistik'?


Det som attackerades var en buss med israeliska soldater på permission. Vart du fått barnen ifrån kan vi bara spekulera.

ג 'ון sa...

Hamas har som den styrande i Gaza totalt ansvar för alla terrorattacker som utgår från området oberoende av vilken islamistisk sekt som utfört dem. Så enkelt är det.
Dessutom är Hamas självt en terrororganisation.
Hamas tog ex.vis på sig ansvaret för den pansarvärnsmissil som avfyrades mot en israelisk skolbuss för en tid sedan.

Signaturen Pether sysslar med hårklyverier för att han/hon stöder Hamas.

EL sa...

Hurra för Kalle! TT är som vanligt, ingen förbättring där.
"Pet her" är bara en ignorant fjant.

Johan sa...

TT är verligen i full gång nu, och denna är väl om möjligt t.om. värre än de tidigare: http://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-egyptiska-vakter-dodade

TS sa...

”orolig över risken för en upptrappning”

Ja, och vilka som avses är väl rätt lätt att se.

Att gå upp för en trappa börjar med första steget. Men när det gäller den här trappan är det alltid den som tar det andra steget som räknas.

Fast det kanske är aningen lobbyistiskt komma med en sådan analogi antar jag. Politiskt korrekt är det i alla fall inte.

Words like violence | Mina tankar sa...

[...] Rekommenderad läsning Ekot: Israels ”hämnd” viktigare än terror [...]