8 aug. 2011

Demokraterna sänkte USA

Det pågår nu ett massivt spin. Finliberaler, mediefolk och vänstern är helt övertygade om att USAs ekonomiska kris beror på Tea Party-rörelsen.

Det påstås också att den politiska oenigheten var en faktor. Det stämmer inte, för om demokraterna hade fått som dom ville hade inga neddragningar alls gjorts. Läs National Review: Obama Makes History (of Our AAA Credit)
Paul Ryan’s budget proposal, which would have brought health-care entitlement spending down to sustainable levels while making key reforms to improve the performance of those programs, passed the House only to be rejected out of hand by Sen. Harry Reid and his Democratic colleagues, precisely because it contained entitlement reforms.

It would have cut some $4.4 trillion off of the deficits over a decade, well beyond the $4 trillion mark suggested by the credit-rating agencies. But Democrats would have none of it.

För er som inte vet vad entitlement reform är så innebär det reformering av bidragsystemen i USA.

Se även Johan Ingerö.

15 kommentarer:

ClaesW sa...

Internet är bra för sådana som dig. Det finns liksom alltid en källa någonstans som kan bekräfta dina förutfattade meningar. I USA måste man höja skatten, högern vägrar vilket sabbat hela processen. Även Borg är av denna åsikt. Men han har väl inte läst blaskan National Review... Men sluta inte Erik. För guds skull, sluta inte.

Bosse J sa...

ClaesW, varför måste de höja skatten i USA?
Ett skäl till varför det skulle vara tveksamt är att USAs BNP (och totala ekonomi) är till stor del konsumtionsstyrd (med 60-70% om jag får tro en del uppgifter jag sett på internet :-).
Ökade skatter drar in konsumtionsutrymme och riskerar därmed att slå på den ekonomiska tillväxten, rentav fördjupa en recession/depression.

I synnerhet om syftet är att minska underskott i budgeten.

lubbe ferrysson sa...

ClaesW: Men sluta inte Erik. För guds skull, sluta inte.

ClaesW börjar bli orolig för att missa sin enda möjlighet till självförverkligande. :-)

EL sa...

1. ClaesW

"I USA måste man höja skatten, högern vägrar vilket sabbat hela processen."
Trodde aldrig jag skulle hålla med Claes men i det här fallet gör jag delvis det.
Delvis, eftersom en del resonabla republikaner
var med pa noterna, en viss höjning är nödvändig. Men tepartiet satte käppen i hjulet. Tyvärr består det av inkompetenta
som inte har någon erfarenhet.

ג 'ון sa...

USA måste verkligen inte höja skatterna.
Det skulle helt sabba den inhemska konsumtionen som står för 60% av statsbudgeten.
ClaesW är på randen att föreslå statliga 5-årsplaner för USA.
Hur det funkade vet vi alla.

benke sa...

Obama är den som har sänkt USA:s ekonomi. Ingen annan. Obama söker ofta att skylla allt på W. Men nu är det dags att kavla upp ärmarna för Mr Barack Hussein Obama. Det är dags att ta ansvar för sitt beteende och att sluta skylla på andra. Människor börjar tröttna på denna ansvarslösa hållning som Obama framgjuter. I ett desperat försök av vänstern i USA så söker man skylla S&P's nedgradering på TeaParty rörelsen. Det är som att skylla brandkåren för att det brinner (som Rand Paul så vältaligt uttryckte det).

Obama har ökat skulden mer än alla andra Presidenter sammantaget. Amerikanska företag sitter på biljoner i dollar för att de inte vågar investera pga Obama. Ingen vågar investera eller anställa då regleringar som Obama administrationen genomför och hotar att genomföra gör det svårt för företag.

Då vi ser en början på en svår ekonomisk nedgång igen så är allt att skylla på Mr Obama. Ingen annan. När Obama lånar 40 cent på varje dollar som spenderas så går det på detta vis.

EL sa...

"Det skulle helt sabba den inhemska konsumtionen som står för 60% av statsbudgeten"
Det är nog lite förenklat. Det behövs mera siffror och detaljer och om vilka skatter det rör sig.
Om det blir lite mera skatt på det som en person tjänar utöver $250,000 så kommer inte hans/hennes konsumtion att minskas nämnvärt eller överhuvudtaget.

ג 'ון sa...

Bästa EL!
Skall statskassan få in något signifikant från skattehöjningar så räcker det inte att beskatta de "rika". Alla måste få skattehöjningar vilket kommer att drabba konsumtionen för även de fattigaste.
Skattehöjningar är sämre än besparingar i en ekonomi som bygger så mycket på inhemsk konsumtion som den amerikanska.

Bosse J sa...

Det intressanta med debatten i den här kommentarstråden är att den visar att det faktiskt finns en debatt om ifall det är rimligt eller inte att höja skatter eller om det är bättre att enbart göra nerdragningar och besparingar i statsutgifterna.

Att försöka döma ut skuld i den utdragna politiska striden i USA över dessa frågor blir då just en fråga om spinn, precis som Svansbo inledde posten med att konstatera.

EL sa...

6. Benke

Finanskrisen började under king George's regering. Projekt lancerades för vilka det inte fanns eller fortfarande inte finns täckning!
Obama har gjort mer än en blunder men man kan inte skylla honom för allt. Men det är OK att skylla nedgraderingen på Tepartiet. De fick vad de ville. S & P gömmer sig bakom felkalkuleringar. Att företagen inte vågar investera är däremot Obamas skuld.

benke sa...

Skattehöjningar på "de rika" som tjänar $250.000 för en familj (obs att det gäller för en familj), kommer att innebära färre jobb och färre anställningar. Många entreprenörer tjänar inom detta spann och kommer att sluta anställa.

Obama pratar ofta om att miljonärer och miljardärer skall betala mer skatt, men det är familjer som tjänar, tillsammans, $250.000 som blir de mest pungslagna.

Miljardärer kan såklart överleva mer skatt, men de är så få så att det inte spelar någon roll. Obama har tagit till ett retoriskt knep som inte gått hem denna gång. Ingen går på det längre. Vad sa han egentligen; "de som köper Jetplan skall betala mer skatt"; "arbetstillfällen inom bankväsendet har gått till spillo för att det finns uttagsautomater."

Skall bli intressant att följa nästa Presidentval. Det är ett ödesval. Om denna man får fyra år till så kommer världen att se väldigt annorlunda ut framöver.

EL sa...

Jag vill inte gå in mera på Benkes kommentarer för jag har en känsla av att han snackar lite i nattmössan.
Men visst ska det bli intressant som vanligt att se hur mycket pengar som kommer att slösas på valet och hur många fundamentalister
som kommer att roa tittarna i rutan:-))

EL sa...

Guys

Läs den underhållande artikeln av Warren Buffett:-))

http://www.nytimes.com/2011/08/15/opinion/stop-coddling-the-super-rich.html

Laertes sa...

Haha, vad fan vet Warren Buffet om ekonomi!?

EL sa...

Vad farao vet Laertes om ekonomi?? :-)