15 juli 2011

Kvinnor stympar sina bröst i Kamerun

I dagens SvD står idag att läsa något så oerhört skrämmande - kvinnor i Kamerun bränner bort sina döttrars bröst för att skydda dem från våldtäkter.

Våldtäktstalen skjuter i höjden i Kamerun och de som utsätts blir allt yngre. Men i ett samhälle där förövarna går fria faller ansvaret på offret, och nu sprider sig en ny form av könsstympning. ”Vi gör det för att skydda våra flickor”, säger Azoche Veronica som har bränt sönder flera flickors bröst.


Så vidrigt att läsa om den rättslöshet kvinnor i Kamerun upplever. Frågan är vad man kan göra åt det, men att sprida medvetenhet är ett första steg.

2 kommentarer:

Daniel Andersson sa...

Jag reagerar starkt över en sak i artikeln:

"Men problemet är att Kameruns kvinnor inte förstår att ­endast de själva äger rätten till sina egna kroppar."

Vadå problemet är att kvinnorna inte förstår att de äger rätten till sina kroppar? Problemet är väl ändå att våldtäktsmännen inte förstår att kvinnorna äger rätten till sina kroppar. Att skylla våldtäktspreventionen på att kvinnor inte förstår juridiken känns helt vansinnigt.

Bosse J sa...

Det avslöjar mer om författarens/journalistens världsbild/verklighetsuppfattning (obefintlig) än det säger nåt om Kameruns kvinnor. Jag håller med Daniel till 100% här.

Det verkar på beskrivningen som att Kamerun är ett land i social upplösning. Varför beter sig så många män som vilda djur, utan hänsyn och moral? Var finns de goda männen, de som beskyddar kvinnorna och bestraffar våldtäktsmännen?