27 juni 2011

Ship to Gaza: faktafel eller lögn?

För ett par dagar sedan skrev ett gäng med "fredsaktivister" på SvD Brännpunkt till stöd för Ship to Gaza. Att vrida verklighetsbeskrivningen 180 grader är standard både i media och i vänsterkretsar, men rena faktafel är mer sällsynt.

I artikeln skriver de så här:
Det råder inget tvivel om att blockaden är ett brott mot folkrätten. Förenta Nationerna, Europeiska Unionen, Sveriges regering, i stort sett hela det internationella samfundet och en enig juridisk expertis, har gång på gång slagit fast att så är fallet.

IDF Spokesperson har postat ett långt blogginlägg om den legala bakgrunden till blockaden:
According to international law, it is lawful for Israel to impose a naval blockade on the Gaza Strip because it is currently in a state of armed conflict with the terrorist organization Hamas, the ruling entity of the Gaza Strip (see the law of blockadefor more information). The terrorist organization Hamas is designated as a terrorist entity by the US, UK, EU and state of Israel.

Since taking over the Gaza Strip in 2007, the terrorist organization Hamas has launched thousands of rockets into major Israeli population centers, populated by one million Israeli civilians. During the last decade, Hamas has orchestrated a long series of suicide bombings, killing hundreds of Israeli civilians. The terrorist organization Hamas continues to smuggle rockets into Gaza via the sea and underground tunnels..

Det finns en del folkrättsexperter som påstår att Israel inte har laglig rätt att stoppa flottiljen. De hävdar att Israel inte befinner sig i en väpnad konflikt med Hamas. Jag är en lekman, men jag har extremt svårt att se hur de tusentals raketer som Hamas har avlossat mot israeliska civila ska tolkas på annat sätt än som en väpnad konflikt.

Hursomhelst är det givet att det är rätt upp och ned falskt att påstå att "Förenta Nationerna, Europeiska Unionen, Sveriges regering, i stort sett hela det internationella samfundet och en enig juridisk expertis, har gång på gång slagit fast att så är fallet."

Anna Ekström kommenterar också händelsen. Se även Paul Widén.

Det finns två alternativ: antingen är Ship to Gazas medlemmar extremt okunniga och omedvetna om fakta. Eller så ljuger de medvetet.

Ship to Gaza består av många extremister. Dror Feiler t ex, han är kommunist. Hans politiska åskådningar går inte att förena med vår syn på demokrati. Det kan mycket väl vara så att han är så förblindad av sina ideologi att han inte längre kan se vad som är fakta och vad som är hans (van)föreställningar.

Utöver dem finns ett lass stjärnögda fredsvänner. De verkar sakna förmåga att tänka kritiskt. Det kan man förstå, eftersom samhället är så färgat av israelkritik som det är. Men inte ursäkta.

Sen tror jag också att det finns ett gott mått av folk som inte har det minsta problem med att medvetet ljuga, som t ex Mattias Gardell (se exempel här).

Det är dessa som bland annat mittenpolitikern Gustav Fridolin stöttar genom att skriva under artikeln.

Johan Lundberg kommenterar på Axessbloggen:
Att SvD på sin nätbilaga har "kändisarnas" upprop till stöd för Ship to Gaza som huvudnyhet talar sitt tydliga språk. Det pris som Thomas Bodström, Ulrika Knutson, Eva Brunne och Stellan Skarsgård lär få betala för sitt politiska engagemang i denna fråga är ett stort antal färre sovmorgnar och hemmakvällar. Detta på grund av att deras inbjudningar till morgonsoffor, åsiktspaneler och kulturprogram i SVT, TV4 och SR lär öka ytterligare!

5 kommentarer:

lasse sa...

Om jag vore i tex Mankells kläder skulle jag vara väldigt försiktig när konfrontationen kommer. Om den internationellt kände författaren skulle skadas eller dödas så vinner bl a Hamas en stor propagandaseger.
Vem som i så fall är ansvarig kommer nog aldrig att klaras ut men Israel kommer förstås att anklagas och anses skyldigt även om Hamas har allt att vinna på att blod flyter.

ג 'ון sa...

Vänstern rullar alltid fram det israelfientliga belätet Ove Bring när det gäller att förklara att Israel bryter mot folkrätten.
Men Brings folkrättskollega professor Göran Lysén är glasklar om att Israel enligt folkrätten som en krigförande har rätt att upprätta en sjöblockad av Gaza(utöver den rätt som Osloavtalet ger Israel att kontrollera Gazas territorialvatten).
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-kan-havda-krigstillstand_4808411.svd.

Man skall sedan också komma ihåg att införande av en sjöblockad är i sig en casus belli på samma sätt som Nassers blockad av all sjöfart till och från Israel innan 6-dagarskriget 1967.
Så om inte krigstillstånd rådde innan Israels bordande av Ship To Gaza så rådde det i.o.m. denna bordning och därmed blev aktionen en krigsförklaring och därmed legal enligt krigets lagar.

Vad gäller de kommunistiska och proislamistiska deltagarna i, och understödjarna av, Gazaflottiljen så är det uppenbart att den inte har Gazas befolknings bästa för ögonen utan önskar Israels undergång.
Det är också en stor skam att framträdande prelater i Svenska kyrkan skrivit på samma upprop för den illegala konvojen som extremisterna.

Dagen efter imorgon – Ship To Gaza | Mina tankar sa...

[...] Relaterade poster: Ship to Gaza 3, Ship to Gaza: faktafel eller lögn? [...]

lubbe ferrysson sa...

Hoppas att IDF denna gång transformerar ”Ship to Gaza” till ”Ship to bottom”.

Bosse J sa...

Blockad är i sig en krigshandling så alla försök att aktivt upprätthålla eller bryta blockaden är i sig en krigshandling.

Med andra ord, Gardell och kompani går till krig mot Israel i handling om än inte i (egna) ord om de fullföljer planerna med Ship To Gaza.