6 juni 2011

Inte bara brutal diktatur - nyhetsförmedlare också!

Just nu pågår en blodig aktion mot syriska medborgare som slaktas av sin regering. Den syriska regimen är en brutal förtryckarregim, men har också en annan funktion - nyhetsförmedlare till svenska nyhetsbyråer!

De syriska uppgifterna om 23 döda i den syriska aktionen mot Israel citeras nu vitt och brett, bland annat i DN.
Den statliga syriska nyhetsbyrån Sana skriver på söndagskvällen att de israeliska skotten lämnade ”23 martyrer, inklusive ett barn, en kvinna och en journalist" efter sig.

Syriens hälsominister Dr Wael al-Halqi säger till nyhetsbyrån att 350 personer dessutom skottskadats.

Siffrorna över döda och skadade har inte bekräftats från några andra källor än Sana

JPost citerar IDF:
“When the demonstrators continued toward the Israeli fence, shots were fired at their lower bodies. We know of 12 injuries,” an IDF spokeswoman told The Jerusalem Post at noon.

Nu visar det sig också att de syriska demonstranterna fått betalt av Assadregimen. Från the Guardian:
One demonstrator who was wounded that day told the Guardian the Lebanese militia Hezbollah had given him $50 to turn up at the border and $900 to have his gunshot wounds treated by physicians.

Assadregimen bussar folk till gränsen och betalar dem för att storma och bli skadade. Bredvid står journalisterna och rapporterar Assads nyheter världen över.

Så skapas smaskiga nyheter med anti-israelisk vinkel! Men de syriska aktionern är inte nog, Ekot passar på att gå ännu längre:
För tre veckor sen dödades nio människor vid demonstrationer mot Israel på den så kallade Nakba-dagen, till minne av att fördrivningen av palestinier då Israel bildades 1948.

Bloggen Mina Tankar har kommenterat:
För att verkligen banka in i radiopubliken att det är Israels fel, använder man ett färgat språk när man skriver ”fördrivningen av palestinier då staten israel bildades”. Skickligt undviker man att skriva att orsaken var att Israel blev anfallet av 11 arméer samtidigt, dvs ett krig på alla fronter. Detta orsakade flyktingströmmarna.

Visst stämmer det. Men att beskriva Nakbafirandet som ett firande av "fördrivningen av palestinier" är inte korrekt. Nakba handlar framför allt om att sörja Israels bildande, och att kriget mot Israel misslyckades. Kriget som var ett utrotningskrig som startades av alla arabstater mot den judiska staten.

Ekot rapporterar inte nyheter, men trumpetar ut en propagandabild som satts av de arabiska diktaturerna.

 

3 kommentarer:

olis sa...

Tack så mycket, Jag är glad att se att det finns Svenskar som låter inte den här löjliga median att blinda de.

Michael sa...

Bra skrivet, man får hoppas att fler svenskar ser detta och blir mer nyanserade i sin åsikt kring Israel.

Michael sa...

DN och andra svenska mediers plikt är inte att sprida nyheter. De ska sprida "nyheter" där det alltid är så att Israel ställs i dålig dager. Självklart ska man inte kontrollera uppgifter som nu kommer från Syriska myndigheter. Enligt dem har ju inte en enda civil person dött i demokratidemonstrationerna i Syrien. Svälj dyngan bara, med hull och hår.