21 dec. 2010

Mp och V stoppar datalagringen?

Maria Ferm rapporterar på sin blogg att Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu kräver en minoritetsbordläggning av Datalagringsdirektivet:
- Det vore oacceptabelt att införa ett direktiv med så långtgående inskränkningar av integriteten och de mänskliga rättigheterna. Nu ger vi istället regeringen chansen att få direktivet prövat i Europadomstolen. Detta är något regeringen borde ha gjort för länge sedan, säger Jens Holm (V), riksdagsledamot och ersättare i Justitieutskottet.

- Vi har ett ansvar som politiker att värna demokratin, så det här beslutet är viktigt. Vi vill att regeringen agerar för att driva ärendet till Europarådets domstol, avslutar Maria Ferm (MP), ledamot i Justitieutskottet.

Vänsterpartiet är inga liberala förkämpar, men Miljöpartiet kliver nu fram med stormsteg som ett alternativ för liberala mittenväljare. Det togs upp i Folkpartiets valanalys att Mijöpartiet tar väljare för Fp, det ser ut att bli en fortsatt tendens.

Frågan om datalagringsdirektivet är ideologisk. Det är oerhört uppfriskande att se partier som tar i liberala ideologiska frågor. Att det är Miljöpartiet som känns inte kul som folkpartist - men äras den som äras bör.

I frågan om övervakning är Miljöpartiet det liberala alternativet.

3 kommentarer:

Magnus (konservativ) sa...

MP mer centralistiska än vad de vill framstå som. Ett namn de kunde ha som speglar följder av deras politik och deras självbild:

"Tillbaka till stenåldern men med förnuft"

Kan man inte se MP som socialistisk trojansk häst? Att liberaler vänder sig till MP anser jag blottar att det finns en blindhet hos liberaler/liberalism.

Även ursprungligt var FRA ett i jämförelse ovanligt integritetsskyddande regelverk för signalspaning i kabel (Internet-trafik).

Magnus (konservativ) sa...

Datalagringsdirektivet är f ö också ett bra integritetsskyddande regelverk.

Arete sa...

Att datalgaringsdirektivet skulle vara integritetsskyddande är nog årets understatemant. Integritetskyddande i den mån att det inte finns någon integritet kvar att skydda möjligen. Den fullkomliga nivelleringen av ett folk i samma öppna och jämnlika anda som i DDR.
Hur någon som uppenbarligen ser sig själv som konservativ kan stå upp för en sådan sak går bortom all sans och förnuft.

Men det är väl samma principtänk som gör sig gällande när man känner behov att skriva ut sin politiska läggning i samband med sitt namn. Öppenhet och avsaknad av integritetskänsla.
Såtillvida man inte blivit offer för ett grymt skämt och heter "Konservativ" i efternamn.
Men då skulle man nog med all säkerthet blivit socialist.