13 dec. 2010

Islam, terror och islamofobi

Mathias Sundin skriver på sin blogg att vi behöver mer kunskap om islamism. Jag håller helt med. Timothy Garthon Ash skriver i DN idag att vi bör kalla terroristerna för jihadister. Det tycker jag är bra, så jag kommer använda det från och med nu.

Som jag tidigare tar många muslimska ledare avstånd från terrordådet i Stockholm. Det är utmärkt. Många av dom menar också att det är emot islam att utföra självmordsdåd. Det är ganska många jihadister världen över som inte håller med dem. Hur tänker de?

Sajten thereligionofpeace.com är en islamkritisk sajt som har en omfattande sammanställning över vad de islamska texterna säger. Linjen är i korthet samma som t ex Ayaan Hirsi Ali driver. Eller som de själva säger:
Islam is inseparable from a set of rules that establish a social hierarchy in which Muslims submit to Allah, women submit to men and all non-Muslims submit to Islamic rule.

(Läs mer här.)

Så här säger de om muslimer:
Muslims are individuals.  We passionately believe that no Muslim should be harmed, harassed, stereotyped or treated any differently anywhere in the world solely on account of their status as a Muslim. [...]

Prejudging an individual by their group identity (or presumed group identity) is not only unethical, it is blatantly irrational, since group identity reveals absolutely nothing about a person.  Every individual should be judged only on the basis of their own words and deeds.

Det tycker jag är en mycket sund hållning - kritik av religion/ideologi men respekt för varje enskild människa och dess tolkning av religion/ideologi. Att människor har olika uppfattningar om en ideologi hindrar dock inte vad ideologin egentligen är - en text är en text och för det mesta finns endast en rimlig tolkning.

Ett exempel: Jag kanske själv tycker att kommunism är förenligt med demokrati, men det hindrar inte att verkligheten är en helt annan.

Thereligionofpeace.com har en sammanställning om vad Koranen och andra islamska texter säger om självmordsdåd. Även här finns talrika referenser till källor:
Qur'an (4:74)"Let those fight in the way of Allah who sell the life of this world for the other. Whoso fighteth in the way of Allah, be he slain or be he victorious, on him We shall bestow a vast reward."

Qur'an (9:111) - "Allah hath purchased of the believers their persons and their goods; for theirs (in return) is the garden (of Paradise): they fight in His cause, and slay and are slain: a promise binding on Him in truth, through the Law, the Gospel, and the Qur'an: and who is more faithful to his covenant than Allah? then rejoice in the bargain which ye have concluded: that is the achievement supreme."

Qur'an (2:207)"And there is the type of man who gives his life to earn the pleasure of Allah..."

Qur'an (61:10-12) "O ye who believe! Shall I lead you to a bargain that will save you from a grievous Penalty? That ye believe in Allah and His Messenger, and that ye strive (your utmost) in the Cause of Allah, with your property and your persons: That will be best for you, if ye but knew! He will forgive you your sins, and admit you to Gardens beneath which Rivers flow, and to beautiful mansions in Gardens of Eternity: that is indeed the Supreme Achievement."

För den som vill se mer finns även Hadhitherna, mer länkar hos thereligionofpeace.com. Utöver martyrskap finns sammanställningar om uppmaningarna till våld mot otrogna, till och med att döda otrogna.

Såvitt jag kan se, med utgångspunkt från islams egna skrifter, verkar stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab ha läst in sig rejält på Koranen, följt instruktionerna och bör nu hamna i himmelriket med sina utlovade jungfrur. Efter vad jag har läst om profeten Muhammed borde han vara rätt nöjd med Taimours bedrifter.

Jag kan helt klart ha fått fel bild, men det verkar vara rätt mycket jihadister världen över som drar samma slutsatser som jag. Och rimligtvis kommer fler at fortsätta dra de här slutsatserna när de läser Koranen och berättelsen om Muhammeds liv.

Det har debatterats en hel del om muslimer borde ta avstånd från terror eller inte. Jag tycker inte att sekulära muslimer har det minsta att förklara. Men de som är praktiserande muslimer bör gärna förklara hur det här går ihop.

Jag är helt övertygad om att människor kan göra anpassningar av islam och leva som troende muslimer och demokrater. Men det hindrar inte att de religiösa skrifterna är problematiska och kan inspirera andra att tolka dem på ett annat sätt.

Det är en liberals plikt att kritisera antidemokratiska tendenser, oberoende om det kallas islam eller kommunism eller vad som helst. Att kalla något för religion gör inte detta fridlyst från kritik.

Jag är helt öppen för att jag kan ha fel. Jag lyssnar gärna på den som säger emot. Men jag vägrar att bli uthängd som rasist för att ställa kritiska frågor om en religion/ideologi baserat på dess egna skrifter.

Islams texter är en bra utgångspunkt för debatt om jihadister och deras hot mot vår demokrati.

20 kommentarer:

sven sa...

Det finns mycket som är problematiskt i bibeln
också.Vill man vara elak mot judarna finns det hur mycket som hällst i bibeln där judarna framställs som mycket grymma mot andra folk.
Men jag gillar judarna ändå.
Skall man gå efter nya testamentet hur de kristna ser på andra folk som inte är kristna så är det inga trevliga saker som säges där.

Svennebanan sa...

Hej Erik
Du verkar utan förutfattade meningar och med öppet sinne närmat dig och studerat "islams texter"... Du torde alltså vara ganska påläst tycks det som. Relevant fråga: har du i allt detta läsande och studerande av koranen, hittat något positivt i dessa "islams texter"?

EL sa...

Sven

Vad som gäller är vad som sker idag.

Bosse J sa...

Ja just det, kålsuparteorin. Inget fel på muslimska jihadister, de är inte värre än kristna, judar, buddhister och hinduer som mördar folk för att de inte har den egna religionen. Jepp, det dräller av dom.
Fullständigt normalt beteende, ingen anledning att racka ner på nån särskild. Ska islamska jihadister straffas ska också kristna fanatiker det. Annars är det orättvist, eller hur Sven?

Catarina sa...

Kloka ord. Just benämningen jihadister är bra, det separerar dem från sekulära muslimer.

Är själv förvånad över att företrädare för muslimska grupper inte ställs mot väggen. Frågor jag vill ha svar på:

-Rapporterar de till polisen om någon medlem/muslim utrycker sin beundran och önskan att bli jihadist?
- Kommer de samarbeta med polisen fortsättningsvis?
- Tolkningar av Koranen och haditerna, kan det debatteras med både troende muslimer och avhoppare som förstår och kan budskapet? Lyssna på Wafa Sultan och Ayan Hirsi Ali, de är ju insatta.

Erik Svansbo sa...

Svenne, jag har inte fokuserat på de positiva aspekterna. Men det finns säkert sådana.

Niklas sa...

Catarinas inlägg är bra. Jag har i ett annat forum tryckt på för mer tips till polisen. Övervakning som de politiska partierna vill ha är inget som de svenska folket vill ha och det hade inte heller fungerat. Den sida på Facebook som bombaren uttryckte sina islamska åsikter var fullt tillgänglig för alla och ändå missade Säpo den...

Nej, det enda som fungerar är som sagt att rapportera till polisen om man ser något misstänkt. Religiösa centra bör tipsa polisen om de hör något misstänkt, oavsett religion. Tullen har en tipstelefon för narkotika. Inrätta en sådan hos Säpo för misstänkta terrorhot.

Laertes sa...

Erik

Ditt förhållningssätt till islam är ointellektuellt, för att inte säga antiintellektuellt. Du väljer en liten del av helheten och gör tendentiösa tolkningar av delen istället för att försöka göra en rättvis tolkning av helheten. Så gör många som har en viss agenda, man väljer några citat och ställer sig sedan och pekar finger. Du erkänner att du också gör så ("Svenne, jag har inte fokuserat på de positiva aspekterna. Men det finns säkert sådana.") men verkar inte förstå det problematiska i ett sådant beteende. Det är som att skapa sig en bild av andra världskriget genom att endast läsa samtida tyska källor.

Individen sa...

@Laerts:

Menar du att man hela tiden måsta nämna tyska folkets goda egenskaper när man diskuterar Nazismen?

Svennebanan sa...

Produktivt?
Muslimska ledare nu står på rad för att fördöma och ta avstånd från terrorn. Men Erik vill istället tala om för dem att de borde de inte alls göra, inte enligt vad han läst om deras religion. Visserligen har han inte gjort vad han själv förordar och studerat tex koranen ("Islams texter är en bra utgångspunkt för debatt"). Men han har via sajten "religionofpeace" valt att ta del av det han innan hade valt att "fokusera" på.

Erik Svansbo sa...

Svenne, jag har läst Koranen och publicerat Korancitat här på bloggen. Det var det som var själva poängen i mitt blogginlägg.

Laertes sa...

Individen

Vad tror du att jag menade? Jag menade att man behöver ta till sig information från fler håll än ett om man vill skaffa sig en relevant uppfattning om någonting. Om man baserar sin bild av islam på vad man läser på thereligionofpeace.com är ens uppfattning inte relevant i ett seriöst samtal.

Individen sa...

@Laerts:

Ok-naturligtvis är det så.
Men tror du verkligen att Eriks uppfattning om Islam enbart baserar sig på dessa citat?

Bara för att man väljer att fokusera på en enskildhet så betyder det inte automatiskt att man gör anspråk på hela svaret. Men kanske att det är en viktig pusselbit.

Laertes sa...

Individen

Nej, inte enbart. Men det här är tydligt nog anser jag; "Svenne, jag har inte fokuserat på de positiva aspekterna. Men det finns säkert sådana.”

Det är inte ett uttalande av någon som kommit fram till en slutsats efter ett intellektuellt tillvägagångsätt.

Individen sa...

@Laerts:

Men dina slutsatser om Eriks syn på Islam har du kommit fram till efter ett "intellektuellt tillvägagångssätt"?

Har faktiskt svårt att se det.

Laertes sa...

Seriöst individen, nu blir det lite löjligt faktiskt. Erik själv hävdar att han inte tagit till sig hela bilden eftersom han, enligt egen utsago, fokuserat på vissa delar och format sin uppfattning utifrån dessa. Detta är inte ett intellektuellt hållbart förhållningssätt till någonting så komplext som ett helt trossystem. Inser du inte det? På vilket sätt menar du att min bedömning inte håller? Och försök hålla dig ovanför dagisnivån tack.

Individen sa...

@Laerts:

Erik intresserar sig i detta inlägg för kopplingen mellan texter i Koranen och terrorhandlingar.

Jag har frågat det tidigare och jag frågar igen:
Tror du att dessa Koran-citat är det enda han bygger sin uppfattning om Islam på?

Du skriver till Erik:
"Du väljer en liten del av helheten och gör tendentiösa tolkningar av delen istället för att försöka göra en rättvis tolkning av helheten."

Att göra anspråk på att tolka helheten i ett "helt trossystem" är inget Erik har gjort.

Istället för att ägna dig åt att tala om vad han borde göra och inte göra kan du väl bidra konkret till själva sakfrågan.
Eller konkret kritisera eventuella slutsatser.
Du gör inget av detta och har sedan mage att klaga på Eriks intellektuella hederlighet....

Avis Maxwell sa...

@Laerts: Men dina slutsatser om Eriks syn på Islam har du kommit fram till efter ett "intellektuellt tillvägagångssätt"? Har faktiskt svårt att se det.

Ibrahim sa...

Hej allihopa , Gott nytt år :) önskar er en härlig 2011 och
ett år med fred , Jag vill delta i diskussionen kring terror och
islam , Jag är själv muslim , har studerat islam och koranen i 13
år men ändå har jag inte nått den nivå som tycks vara okej för att
predikera eller ge svar på alla frågor , men låt mig prata om vad
islam säger om den som dödar sig själv oavsett anledning , Det är
helt förbjudet att en muslim ta sitt liv och en som gör ska hämna i
helvetet :: "O ye who believe!... [do not] kill yourselves, for
truly Allah has been to you Most Merciful. If any do that in
rancour and injustice, soon shall We cast him into the Fire..."
(Qur'an 4:29-30). Nu har problem att grupper som alQaieda har
legitima självmörd(sucidebombare) utan bevis , Nu använder dom sig
och verser som våra bror Erik har citerat från koranen , Nu dom
finns på riktigt i Koranen men det som ni inte vet är dom där
verser har kommit för anledning och har historia bakom sig , Det
var nämligen när Otrogna from Stammen Quraish krigade mot muslimer
1400 år sen var så att muslimerna inte kunde kriga i början pga att
det inte fanns en koran vers som legitima för dom att kriga och vi
har en Hadith som visar muslimerna som kom till profeten Muhammed
(saw) och bett honom om att tillåta de bara försvarar Madina city
och han sa nej , jag skulle aldrig gå in i ett krig utan Allah
välja och tillålelse , Sedan kom dom verserna vi såg ovan som erik
citerat och gav muslimer rätten till att kriga och döda de som
dödar muslimerna , detta upphör när muslimerna kom tillbaka till
mekka och tog över makten och idag kan ingen muslim använder dom
där verserna för att legitima ett krig som byggades på lögn och
terror , Bröder och syster , det är sorgligt att dom som utför såna
hemska oacceptabla terror aktioner är muslimer , Dom blev
hjärntvättade av ledare som egentilgen är kriminella , många av dom
terrorister hade haft en dåligt uppvuxit , dom var drog missbrukare
och annat och sedan utnyttjas genom att säga att deras synder
kommer att upphöra om dom dö i slagfält för allah skull , och dom
nya terrorister behövde inte dö läsa som jag eller andra i många
många år att studera koranen eller så nej , de terroristerna har
redan ordernat dom STORA bevis nämligen att klippa verser från
Koranen som uppmanar till krig mot dom otrogna, Mina bröder och
syster , det är inte på ni som har svårt att förstå hur i helvete
ska en person sränger sig själv i luften för allah skull , det är
vi också är chokad över, våra religion har blivit kapad av
Terroristerna, Jag hoppas verkligen att ni läsa sanningen om islam
och så klart så finns det alltid dom svarta får mellan dom vita ,
tyvärr tyvärr, Jag är älskar Sverige och är därmed en Svensk muslim
, jag ska försvara sverige som allah och profeten har lärt oss , Vi
har ägnat många år att studera islam och än så behöver vi mer och
mer , Må allah leda oss till fred, och ursäkta mig för mitt långa
inlägg

Erik Svansbo sa...

Ibrahim, tack för ditt inlägg. Intressant att höra dina åsikter. Min förhoppning är att kunna starta en kulturdebatt kring islam och islams texter på samma sätt som vi diskuterar kristendomen. Jag är inte mannen att debattera religion i detalj, men jag skulle gärna se en debatt mellan personer med din kunskap och olika islamkritiker. Varma hälsningar Erik