20 nov. 2010

Corren: Sd ett högerextremt parti

Östgöta Correspondenten är normalt sett en mycket bra lokaltidning. Men ibland ballar tidningen ur och bjuder på politiskt korrekta temareportage på nyhetsplats. Tidigare har vi fått ett stort reportage om klimathotet, och idag fick vi fyra uppslag om de främlingsfientliga partierna i norden. (Reportaget är ej online.)

Dessa partier är alltså Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet och våra egna Sverigedemokrater som nyligen valts in i riksdagen. Från reportaget:
Det var många som tappade fotfästet när det stod klart att Sverigedemokraterna skulle ta plats i riksdagen […] Kanske var det för att vi inbillat oss att vi var immuna mot högerextrema partier.

Corren utmålar alltså Sverigedemokraterna som högerextrema - i klass med nazister och fascister. Det är så dumt så man storknar.

Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt och främlingsfientligt parti. De har en restriktiv syn på invandring och demoniserar muslimer. Men medias skriverier kring Sverigedemokraterna blåser upp deras politik på ett sätt som inte motsvarar verkligheten.

Jag har inte tidigare sett någon som går så långt som Corren. Det är absurt att likställa Sd med nazister och fascister. Det är vilseledande och stötande mot alla de människor som har röstat in Sd i riksdagen. Och det är direkt kontraproduktivt om man vill minska främlingsfientligheten.

Jag läser Corren för att få bra bevakning av lokala nyheter - inte politiskt korrekta temareportage kring sådant som engagerar journalister. Jag vill läsa vad som händer i Kinda, inte journalisters fantasier om vad Sverigedemokraterna står för.

7 kommentarer:

z999 sa...

Jösses! Det var det mest välbalanserade jag läst om sverigedemokraterna från en som inte är sverigedemokrat.

benke sa...

SD är ett mittenparti som inte gärna ser att staten säljer av tillgångar. De har inget emot en stor stat och har därmed inte med "höger" att göra. Det är gamla såssar som glidit över till detta parti.

Om man skall vara petig, vilket man skall vara i dess sammanhang, så är både nazism och fascism vänster. Det var Italiens diktator Mussolini som grundande fascismen, denne man gjorde sig inte känd som försvarare av varesig frihet eller kapitalism (äganderätt). Vidare har vi Nationalsocialismen, Nazismen som är en socialistisk rörelse.

Läs gärna Jonah Goldbergs "Liberal Fascism"

benke sa...

En tidning som målar upp ett hotscenario vad gäller klimatet ("klimathotet") går inte att ta på allvar (Östgöta Correspondenten i detta fall). Vad betyder "klimathotet"? Hotar klimatet oss? Ja naturligtvis så måste vi anpassa oss, så därmed kan det tyckas vara ett hot, men det finns inget vi kan göra åt det. Arrogansen och den smugga självnöjdheten är bedövande bland dessa media och sk "journalister". Vad annat "Corren" skriver kommer att smutsas ned av detta och de kommer aldrig att bli trovärdiga också i andra frågor. Detta gäller tyvärr de flesta tidningar och statliga media såsom statstelevisionen.

Tack och lov så börjar denna tro vända bland allmänheten. Det är media och politiker som är fast i denna falska tro. Detta är ett sätt för politiker att införa fler regleringar och högre skatter. Politiker har fått ryggen fri och kan alltid skylla på IPCC som ju är en organisation tillsatt för att täcka politiker och deras beslut. IPCC handlar om politik och inte vetenskap som många tyvärr tror.

Jag lyssnade på en intervju med Senator Inhofe, Oklahoma, för ett par dagar sedan. Han har suttit i en mängd av utskott i amerikanska senaten där han drivit, sedan tio år tillbaks, motstånd emot denna jönsiga tro att människan kan påverka väder/klimat. Först blev han smutskastad men har på senare år vunnit alltmer kudos och fått alltfler med sig. Tack och lov.

z999 sa...

@Benke:
"SD är ett mittenparti som inte gärna ser att staten säljer av tillgångar. De har inget emot en stor stat och har därmed inte med ”höger” att göra. Det är gamla såssar som glidit över till detta parti."

Det stämmer till viss del. Men sen är det också många potentiella sosseväljare som har drabbats hårt av invandringspolitiken. Invandrare som är medlemmar i SD är däremot inte så välvilligt inställda till en stor stark stat eftersom dom kommer från länder där man misstror staten.

"Om man skall vara petig, vilket man skall vara i dess sammanhang, så är både nazism och fascism vänster."

Ja. Eftersom det handlar om gemensamt ägande av statens tillgångar. Med statens tillgångar menas allt som produceras i landet.

"Det var Italiens diktator Mussolini som grundande fascismen,"

Han var först med att sätta ett namn på det. Ungefär som när man säger att Adam Smith grundade kapitalismen.

"...denne man gjorde sig inte känd som försvarare av varesig frihet eller kapitalism (äganderätt)."

Nä, knappast. Men han själv tyckte att han stod för frihet för italienarna.

"Vidare har vi Nationalsocialismen, Nazismen som är en socialistisk rörelse."

Ja. Om du syftar på en stark stat och ett gemensamt ägande. Faktum är att rasismen inom nazismen på 30-talet var politiskt korrekt på den tiden och valsegern 1933 hade varit omöjlig om man framställt partiet som icke-rasistiskt. Rasismen var mer den tidens anda än något specifikt nazistiskt.
Läs gärna Jonah Goldbergs ”Liberal Fascism”

Feminix sa...

Med all respekt Svansbo! SD är ett invandringskritiskt parti - inte fientligt mot främlingar. Ansvaret för problemen ligger hos politikerna i de sju partierna som står bakom massinvandringen. Att islamofobin är en myt bevisar den video som du kan beskåda om du besöker min lilla blogg!

Erik Svansbo sa...

Feminix, jag respekterar att man kallar Sd för invandringskritiskt. Personligen tycker jag dock inte det är fel att kalla dem främlingsfientliga. Det finns öppet främlingsfientliga personer (Ted Ekeroth t ex) som partiet låter hållas och man demoniserar muslimer.

Mycket av den kritik som riktas mot Sd är huvudlös, men jag tycker det är rimligt att beskriva partiet som främlingsfientligt.

Ingenjören sa...

Att postmodernt definiera om begreppet 'Högerextremt' till att exkludera SD påverkar ingenting. SD är ett högerextremt parti, de är däremot inte vare sig nazister eller fascister. De är inte heller högerpopulister, vilket Danskt Folkeparti och Fremskrittspartiet är. De kommer ur och tillhör den högerextrema idetraditionen. Folk hänger upp sig på ordet 'höger' i högerextrem, lite som folk hänger upp sig på 'socialistisk' i nationalsocialistisk. Av någon anledning hänger folk inte upp sig på ordet 'demokratiskt' i 'Demokratiska Folkrepubliken Kina'.