27 sep. 2010

Stoppa hetsen mot Sd!

Igår när jag bloggade om sverigedemokraten Issa Issa kom jag in på Sd:aren Markus Wiechels blogg. Han skriver om att journalisterna bär en stor skuld i attacken på Issa. Det stämmer, men det handlar inte bara om journalister.

När Fredrik Reinfeldt talade i Malmö innan valet tog han upp våldet mot Sd:are med en mycket olycklig formulering:
Efter den senaste tidens attacker mot SD-politiker och störningar av partiets valmöten tar han avstånd från alla former av våld och hot. Han tillägger samtidigt att SD inte ska bli förvånade:

— Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.

Det kan tolkas som att Sd:are får skylla sig själva om de blir utsatta för våld. Mycket beklagligt och helt fel.

Efter valet har hatet mot Sd exploderat. När etablissemanget inte längre kunde trycka bort Sd:arnas fula åsikter från tidningar, SVT-debatter och annat är det som att man försökt demonstrera bort dem. Stämningen är extremt obehaglig.

Helena von Schantz skriver om samma ämne:
Är det bara jag som får en isande känsla i magen av allt det här? Innan ett enda förslag är lagt all denna fientlighet, hotfullhet och våldsamhet? Är det Jimmie Åkesson och hans anhang som är våra nya hackkycklingar och mobboffer? Håll er borta från kvinnor, bögar och invandrare, men vare sig de är klädda i kostym eller bombarjacka, vare sig de är gamla eller nya svenskar är Sverigedemokrater fritt villebråd. Ju mer du jävlas med dem desto mer är du en av oss - en av oss riktiga svenskar.

Schwedendemokraten Raus!

Sverigedemokratem Marcus Wiechel berättar vidare att till och med företag gått ut och sagt att Sd:are inte är välkomna som kunder hos dem. Skoföretaget Brandos har gjort en film där man uppmanar Sd:are att inte handla hos dem:


Sd-anknutna Politiskt inkorrekt har skrivit ett brev till Brandos, som tydligen har tagit sitt förnuft till fånga och backat från sin film.

Bloggen medborgarperspektiv ställer en högst relevant fråga: När mördas den första Sverigedemokraten? Han passar även på att citera Voltaire:


"Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem."

Sverigedemokraterna har fört in främlingsfientligheten i demokratins finrum. Det är oroväckande och skrämmande. Men det som skrämmer mig mest just nu är hatet mot människor som har lagt sin röst på ett demokratiskt parti.

Läs även Alice Teodorescu i Aftonbladet: Naivt att kalla Sd-väljare onda.

9 kommentarer:

Niklas Lindgren sa...

Undra om Reinfeldt tycker det är okej med våld mot moderater eftersom de står för ett vi- och dom-tänkade: vi med fina åsikter och dom med onda åsikter. Eller vi som är friska och har jobb och dom som är sjuka och tär på samhället och därför måste utförsäkras.

Som landets mäktigaste person har han ett extra ansvar för att sätta tonen och föregå med gott exempel. Det är en stor skam att han inte klarade det.

Utlandssvensk sa...

Det är kul att du står upp för att även SD väljarna har en rätt att få uttrycka sina åsikter utan att bli hotade och förföljda.

Några kommentarer:
1. Inser du att ALLA valrörelser efter 1994 har präglats av liknande våld, hot och trakasserier? Förra valet, 2006, var om något värre än detta.
(Jag har massor av länkar om du är interesserad)

2. Du säger om reinfeldt uttalande att "det kan tolkas som att Sd:are får skylla sig själva om de blir utsatta för våld".
Kan det tolkas på något annat sätt? I så fall, hur?

3. Hur stort ansvar anser du att Fp har för dagens läge?

Min uppfattning är att det knappast finns något annat parti de senaste 20 åren som har varit lika ivrigt som Fp vad gäller att utmåla folk med avvikande uppfattning om t.ex asylpolitik som rasister. Utan tvekan går det en klar röd tråd från när Bengt Westerberg reste sig ur soffan till dagens totala avhumanisering av SD politiker.

Utlandssvensk sa...

Erik,
Mig veteligen är du den enda borgerliga bloggaren som tar avsånd från Reinfeldts uttalande.

Jag har frågat ett antal framstående moderata politiker vad de anser:

1. Mary X Jensen, Mina Moderata Karameller
"Fredrik Reinfeldt försöker problematisera det hela. Det är inte samma sak som att vara antidemokratisk"

2. Paul Lindquist, Sverige-Lidingö-Världen
"I sak har Fredrik Reinfeldt naturligtvis helt rätt."

3. Maria Abrahamsson
Inget svar.

4. Gunnar Hökmark,
Inget svar.

Markus Wiechel sa...

Bra skrivet! Kul att det finns sanna liberala själar kvar där ute som tillåter alla åsikter. Citatet från Voltaire, som förövrigt är ett av mina favoritcitat, passar tyvärr inte in på en majoritet av dagens politiska elit.

Laertes sa...

Haha... din blogg bygger på att du hittar en mening som enligt dig "kan tolkas" på ett särskilt sätt. Förutopm när du snor andras inlägg rakt av förstås. Reinfeldt har helt rätt, SD:s hatpropaganda driver fram ett hårdare samhälle och vi-och-dem-tänket leder alltid till konflikt. Detta innebär inte att överfall är ok, men det vore bra om folk visste vad som ledde till våld. Och SD gör allting rätt om de (rent hypotetiskt förstås) vill ha mer våld i samhället.

Micke sa...

SD är i grunden ett parti som verkar för att Sverige ska bli en etniskt ren arisk stat och har en klart nazistisk grund samt en partiledning som bevisligen ordgrant klarat av att sjunga den svenska nationalsocialismens främsta hymn på sin fritid och det är väldigt roande att se medlemmar i det partiet hänvisa till Voltaire.

Det blir inte mer motsägelsefullt än så.

Utlandssvensk sa...

Erik,

Jag får tacka för att du har stått ut med mig och jag kan glädja dig med att jag nu ger upp.

Bakgrunden är att jag röstade på NyD 1991 och blev mycket lycklig när de kom in i riksdagen. Sen såg jag med fasa hur Westerberg införde de mest absurda asylregler som någonsin har skådats i västvärlden.

Nu, 20 år senare, ser jag historien upprepa sig. Helt klart kommer de gamla riksdagspartierna att göra någon form av överenskommelse som innebär ökad immigration. Det verkar helt enkelt vara så att Sverige fungerar tvärtom jämfört med alla andra länder vad gäller immigrationspolitik. Grundregeln är:

Ökat folkligt missnöje med invandring = ökad invandring.

Men nu är det sista varvet på ett lång lopp. Om det blir som jag tror, dvs. att man lättar ytterligare på asyl och immigrationsreglerna, då passerar Sverige TVEKLÖST the point of no return (anser jag). Sammanbrott är då garanterat och inbördeskrig fullt möjligt.

Jag orkar faktiskt inte se eländet längre och tänker nu helt sluta följa svensk debatt.

Jag hoppas att jag har fel och önskar dig lycka till med ditt bloggande.

Kim sa...

Det Reinfeldt sa var att man inte skall bli förvånad att sådant händer - inte att sådant händer just sverigedemokrater. I dag är det sverigedemokrater som drabbas, i morgon är det kanske svennar i största allmänhet. Han försöker peka på att ett vi-mot-dom-tänkande leder oss alla i fördärvet.

lubbe ferrysson sa...

Ett av SD:s huvudnummer är faran med islamiseringen av Sverige. Då är det naturligt att vänster blir ifrån sig. Vänsters drivkraft är nämligen hat mot västvärlden och dess grundläggande värderingar. Därför är deras välvilja och vänskap med politisk islam helt rationell och förståeligt. Denna politiska ideologi och dess företrädare är nämligen också fanatiska hatare till själva kärnan i den västliga civilisationen, individuell frihet, fri ekonomi och marknad och sekulariserat samhälle. I sin enkelhet, marxistiska kvasiteorier ersattes med Koran som slutlösning på problem med kapitalet. Och därför att totalitära ideologier mera än gärna föredrar våld framför diskussionen, har vi inte sett någon debatt där SD argument skulle omkullkastas, däremot används våld. Detta oavsett om offer, eller bättre sagt en ”främlingsfientlig” individ är svart, vit, sekulariserat troende, eller ateist. Gazafiering av landet fortsätter.