11 sep. 2017

Tiggeri och äganderätt

Debatten rasar nu om staten ska eller inte ska förbjuda tiggeri efter Moderaternas senaste utspel.

Detaljerna om moderaternas tiggeriförbud är inte kända, men någon form av nationell lagstiftning ska till. Detta är fel.

Staten ska inte ha någon åsikt om vad markägare gör på sin mark.

  • Om en markägare vill ha tiggare på sin mark markägaren ha möjlighet till det.
  • Om en markägare vill förbjuda tiggeri på sin mark ska markägaren ha möjlighet till det.

Affärsidkare som vill ha tiggare utanför sin butik och tror det stärker deras verksamhet ska självklart ha möjlighet till det.

När det kommer till kommuner bör de i första hand sälja sin mark, men om de äger mark har de samma rätt som andra att bestämma över den.

Markägare ska kunna freda sin mark enkelt från folk som tigger eller bygger bosättningar otillåtet. Polisen kommer sannolikt inte att hjälpa till, och det behövs inte heller. Folk kan freda sig själva om de ges möjlighet till det.

Ett nationellt förbud stärker inte markägares ställning, det underminerar markägares ställning. Det skapar en fördummande debatt där alla ska ha åsikter om vad andra ska och inte ska göra.

Om någon trodde att moderaterna var ett parti som stod för stärkt äganderätt bör den ha kommit på andra tankar.

Detta diskuterades förtjänstfullt i Radio Bubbla:

4 kommentarer:

Chrille sa...

Mja, kanske det handlar om äganderätt. Men i Sverige handlar det om att man inte upprätthåller lagar.
Vi har fribrörlighet inom EU för tre grupper, arbetare/arbetssökanden, turister och studenter. Alla grupperna måste visa att de kan försörja sig, dvs föra in kapital i landet eller om de arbetar, tillföra uppehållslandet ett värde. Win-win.
En person som kommer utan tillgångar bryter mot detta och kan stoppas vid gränsen eller utvisas.
Men i Sverige upprätthålls inte dessa regler, alla vill vara "goda", ingen vill vara "ond".
Det är inte enda lagen som tiggarna från Rumänien bryter mot. det är inte tillåtet att campa mer än en dag på samma plats utan tillstånd, det är inte tillåtet att köra avställda bilar, det är inte tillåtet att avsiktligt starta bränder (fast media skyllde på andra), det är inte tillåtet att avsiktligt sitta ivägen, det är inte tillåtet att ljuga för att få pengar (hur många sjuka barn finns i Rumänien). Det är inte tillåtet att stjäla ens en SJ-pall. Det blir en lång lista av förseelser som "tiggarna" gör sig skyldiga till. En enda borde räcka för att bötfälla och utvisa dem. Istället har av någon anledning debatten snöat in på tiggandet, kanske den enda avvikande aktiviteten som de ägnar sig åt som inte är olaglig.
Bara den politiska och polisiära viljan finns så kan man agera mot tiggarna med existerande lagar.
Men den som driver på det skulle bli uthängd i våra tidningar som "ond", lagar gäller tydligen bara arbetande människor. Skall lagar och laglydiga människor ha en chans i Sverige måste nästa justitieminister och rikspolischef vara hårdhudade och villiga att upprätthålla lagen oavsett gärningsman och offer.

Erik sa...

Chrille, jag håller helt med dig. Det behövs inga nya lagar, vilket är ytterligare ett argument mot moderaternas förslag.

Anonym sa...

Hej.

"Staten ska inte ha någon åsikt om vad markägare gör på sin mark."

På min mark ämnar jag elda bildäck. Eftersom jag antar att du inte anser att envar person med sak mot annan person skall lösa det som på 700-talet så lär nog statens ombud få lov att även de ha en åsikt om vad markägaren gör på sin mark.

Eller kanske jag skall bygga ett vindspel av skrot i storleksordningen Nimis?

Eller plantera lupiner, jättebjörnloka och liknande växter och sedan låta dem sköta sig själva.

Eller anlägga BT Kemi mk.II och låta kemiska restprodukter sprida sig i grundvattnet - eftersom ingen får bestämma vad jag gör på min mark kan ingen heller få ha åsikter på konsekvenser som struntar i arbiträra avtal och streck på papper.

Eller så menar du att markägaren får nyttja sin mark så länge detta inte innebär olägenhet och fara för grannen, och att det är detta staten skall hjälpa till att reda i vid konflikter, huruvida en tung kemisk industri bör ligga vid BB, och liknande.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Erik sa...

Rikard, så länge det inte påverkar någon annan ska du vara fri att göra det du vill på din mark.