8 jan. 2017

Var redo för en skakig framtid

Den svenska välfärdsstaten är byggd på ett löfte - jag som medborgare ska bli omhändertagen i varje situation av en omvårdande och förstående välfärdsstat. Staten är som en stor varm famn där våra skattepengar hjälper andra och vi själva behöver varken vara goda eller förberedda.

Även i den bästa av världar, även på "den gamla goda tiden" när allt var jättebra och sossarna hade ordning och reda, är detta en lögn.

Välfärdsstaten är som ett stort försäkringsbolag som du inte kan sluta handla av. Det finns ingen press på staten att förbättra sig, eftersom du som medborgare måste fortsätta betala. Förutsättningarna är mycket dåliga för att få ett bra försäkringsskydd.

Ett bra bevis på detta är att staten i smyg har dragit ned på försäkringsskyddet. Alla medborgare förväntas ha en beredskap på 72 timmar utan hjälp från staten. Självklart kan man inte räkna med att hjälpen väl kommer efter 72 timmar heller (Se Svensk Prepper.)

En del förbereder sig på en snabb och fullständig samhälllskollaps. Personligen tror jag inte något sådant är nära förestående. (Se gärna Jan Bolmesson på Rika Tillsammans: Står vi inför en ekonomisk kollaps?) Sverige är stökigt och har en ofullständig samhällsservice, men landet kommer finnas kvar och vi kommer kunna leva goda liv här.

Med denna insikt finns det några saker du ska göra:
  1. Börja preppa. Handla vattendunkar och andra saker du behöver. Se till att du klarar de grundläggande behoven vid vatten- eller elbrist. Det är mycket värt att förbereda sig för en "enklare" kris till att börja med. Svensk Prepper har en guide för en tur till Biltema.
  2. Lär känna dina grannar och ditt närområde. Gå med i en grannsamverkansgrupp.
  3. Börja spara. Sätt av minst 10% av din inkomst varje månad. Bloggen Rika tillsammans har en bra genomgång av vad du behöver veta: Så här blir du rik.
  4. Komplettera statens välfärdstjänster med privata försäkringar, vid behov. Det offentliga fungerar fortfarande ofta helt OK.
  5. Läs bubb.la och lyssna på radio Bubb.la. Personerna bakom tjänsten är övertygade om att en samhällskollaps pågår, och de kommer ge dig uppdaterad information om något försämras. 
  6. Skaffa dig ett personlig psykologiskt försvar. Oron och depressionen i Sverige är så stark att den är ett problem i sig. Personligen använder jag en teknik som kallas "The work", och kombinerar den med meditation.
Genom att du själv är förberedd bidrar du till ett bättre och friare samhälle. Man kan bli friare och gladare trots krackelerande välfärdsstat och idiotiska politiker.

4 kommentarer:

kristian3119 sa...

Tack! Det är få som kommer ihåg den mentala förberedelsen. Inte oviktigt ...

Herr Rübezahl sa...

Är inte "The work" främst ett verktyg för personliga problem? Alltså problem med privata relationer. Har verkligen "The work" något att erbjuda när man är orolig för sitt eget samhälle och sin egen civilisation? "Det som hade orsakat hennes depression var inte världen omkring henne, utan hennes tankar om världen omkring henne." Det låter misstänkt likt den postmodernistiska synen att var och en har sin "berättelse" och om man inte gillar den kan man välja en annan "berättelse". Om man snarare är positivist och anser att det finns en verklighet där ute och att det är den jag har att förhålla mig till, och att jag anser att jag har tillgripit relevanta källor för att förstå verkligheten, har jag verkligen då någon glädje av "The work"? Handlar inte "The work" snarare om förnekelse?

Erik sa...

Tack själv!

Erik sa...

The work är en form av egenutförd KBT. Finns ingen postmoderna i det. Snarare om att det är svårt att bevisa saker, man falsifierar de negativa antaganden som får en att må dåligt.

Kolla gärna på videoklippen, då förstår man lite bättre.