21 aug. 2016

Svensk brain drain och krasch

Rick Falkvinge gästade för en tid sedan Radio Bubbla i ett specialavsnitt. Jag kände endast till Falkvinge i egenskap av partiledare för det avsomnade svenska piratpartiet, men det verkar finnas mer.

Hans wikipediasida ger en bra sammanfattning som bland annat visar att han är en en internationellt erkänd föreläsare inom pirat- och frihetsfrågor.

Inslaget var mycket lyssningsvärt.Rick frågades om vilken utveckling han ser för Sverige: Finns det någon chans för Sverige att återhämta sig?
Jag rör mig i entreprenörskretsar, och i princip alla jag känner har lämnat Sverige, eller har satt igång planer på att flytta från Sverige. Sverige är bankrutt, det är bara att läsa skriften på väggen. Det finns ingen krismedvetenhet så det kommer bara att bli värre. […]
Det pågår redan en brain drain från Sverige, av enorma mått. […] Om du vill ha hopp för Sverige har jag tyvärr inte mycket att ge.
Falkvinges test om brain drain verkar bekräftas av svt - aldrig har så många lämnat Sverige.

I Radio Bubbla och bland libertarianer är detta ett känt tema. Den västerländska ekonomin idag vilar på mycket skakig grund, där stater låter banker trycka pengar och riksbanker ändrar värdet på pengarna genom massiva stimulanser.

Johan Norberg har skrivit en bok vid namn Eurokrasch där han pekar på riskerna med att euron går under. Under en längre tid ägnade han sig åt att propagera för krasch, om och om igen. Men kraschen kom inte.

En känd blogg inriktad på ekonomi och samhällskollaps är zero hedge.

Det är lite som att ta ett rött piller när man börjar tänka fritt och se samhällets svaghet. För mig framstår samhällsekonomin som en humla, den borde inte kunna flyga men det gör den. Och den apokalyptiska samhällskraschen har inte kommit än.

Jag lyssnar gärna på dystoper, det är viktigt för att kunna få en seriös värdering av riskerna framöver. Men jag är skeptisk.

5 kommentarer:

Lavazza sa...

Den officiella nettoutflyttningen av svenskfödda ligger på några tusen om året, men den har pågått under mer än tio år, är förmodligen högre än officiella siffror och består i hög grad av den närande befolkningen. Sverige är inte ett land för personer som tjänar mycket och kostar litet. Pensionärer flyttar exempelvis gärna till länder med låg pensionärsskatt och flyttar tillbaka till Sverige när de blir mer vårdkrävande runt 75-80.

Utlandssvensk sa...

Det verkar ta flera dar innan kommentarerna går igenom, så jag vet inte om du vill ha någon debatt här.

Men om du nu vill argumentera emot pessimisterna, så får du väl ta dig samman och visa varför det skulle kunna finnas något troligt positivt utfall för Sverige. Att bara konstatera att du är skeptiskt tillför ingenting.

Demografin är nu sådan att Sverige i raketfart förvandlas till ett MENA land. Detta är bara ett faktum. Med all sannolikhet har vi redan EUs högsta andel av muslimer och tillväxten är absolut explosiv. Andelen helsvenska barn är troligen redan under 50% och snabbt fallande.

Varför ska det bli andra utfall för en MENA befolkning om den befinner sig i Sverige än vad som är fallet i deras hemländer? Du måste förklara detta om du nu inte är pessimist.

Utlandssvensk sa...

@ Erik,

Om vi ska prata brain drain kan jag ställa upp med en argumentation varför detta är troligt, så kan du (efter förmåga) argumentera emot detta.

Ingen i den produktiva medelklassen vill ha med mångkulturen att göra. Detta är ett uppenbart och observerbart faktum. Under de senaste 10-20 åren har vi bevittnat absolut massiv white flight inom landet, där folk är villiga att skuldsätta sig bortom alla rimliga gränser för att hålla barnen borta från berikningen.

Det som nu sker är att de sista vita reservaten snabbt håller på att avvecklas. Hittills har man kunnat ägna sig åt white flight inom Sverige, men den möjligheten är nu på väg bort i raketfart.

Om någon tvivlar på att detta kommer att ske även i ”fina” områden, går det bra att titta på antalet migranter som ska tvångsplaceras per kommun 2016. De kommuner som historiskt har tagit emot få, får nu extra tilldelning av berikare. Så kommuner som t.ex Lidingö och Danderyd får i princip sätta igång och skapa egna utanförskapsområden.

Här är antalet tvångsanvisade migranter för några M kommuner för 2016:

Täby 273
Danderyd 128
Lidingö 171
Vellinge 159

I jämförelse har många landsortskommuner som tidigare har haft extremt stort inflöde mycket lägre kvoter. Norberg och Ronneby har t.ex båda noll!

http://rkrattsbaser.gov.se/sfst?bet=2016:40

För 2017 blir det ännu fler.

Vidare gäller att man dessutom måste ta emot "ensamkommande. Om vi tittar på Lidingö, ska de 2016 ta emot 189 stycken.

https://mitti.se/nya-svenskar-flyttar-in-till-lidingo/?tag=lidingo

Detta är rent hysteriskt i relation till bostadsmarknaden. På Hemnet finns det nu 66 bostäder till salu i hela kommunen. Men tydligen har man konverterat ett äldreboende och har där plats för 100 nyanlända:

http://www.lidingo.se/toppmeny/omsorgstod/invandringochintegration/nyheter/arkivintegration/stadenstallerboendentillforfogande.5.799f63f51506b1540981c9.html

När dessa platser är fyllda, måste skäggbarnen in på öns enda kommunala gymnasium. Då lär utbudet av bostäder öka högst markant! Många på Lidingö har internationellt gångbar kompetens och en del kommer inte att acceptera att deras ungar hamnar mitt i mångkulturen. De kommer vilja lämna landet.

Kommunen kan sen stå och köpa, för det lär behövas! De migranter som placeras ut nu är nästan bara unga män och de kommer garanterat att inom kort importera fruar och/eller bilda familj med lokala kvinnor. Då krävs det många och stora bostäder! Yngre svenskar som vill bilda familj på Lidingö kommer inte att kunna tävla med kommunens skattkista och kommer väl i många fall att antingen ge upp eller också lämna landet.

Det är viktigt att inse att vi inte pratar om några små effekter här. De finns endast cirka 1.600 ungdomar mellan 16-18 på Lidingö, så de ensamkommande blir kring 10% av hela den åldersgruppen

http://kundforum.lidingo.se/org/lidingo/d/hur-manga-ensamkommande-barn-har-staden-ansvar-for/

Det här är ingenting annat än en apokalyps! Det kommer att bli ren panik att få bort ungarna från det enda kommunala gymnasiet.

På väldigt kort tid har även effekterna av inflödet blivit märkbara:

(fotsättning i nästa post)

Utlandssvensk sa...

(fortsättning på inlägget ovan)

"Det tidigare så förskonade och fina Lidingö har nu nåtts av en för ön helt ny typ av brottslighet. Den senaste veckan har Lidingöborna fått bekanta sig med bilbränder, stenkastning och en misstänkt grov mordbrand. Händelserna utspelar sig på en begränsad del av Lidingö som är mindre än 1 kvadratkilometer till ytan.

Fredag 2016-08-12 Misstänk grov mordbrand
"Tio enheter och 32 brandmän anlände och fick jobba hårt med att släcka en fullt utvecklad brand i en korridor på andra planet" Lokaltidningen Mitt i

Fredag 2016-08-05 Stenkastning
"BUSS ANGRIPEN. Strax före 09.30 idag fick polisen larm om att ungdomar kastade sten mot en buss på Läroverksvägen, i höjd med Svalvägen" Lokaltidningen Lidingösidan

Lördag 2016-08-06 Bilbränder
"Enligt polisen ska en lättantändlig vätska ha hällts på två av bilarna. Elden ska sedan ha spridit sig till en tredje bil. Omkring 20 meter därifrån ska ytterligare en bil ha satts i brand." Lokaltidningen Mitt i"


https://www.flashback.org/t2751751

Lidingö har för övrigt i princip ingen polis, trots en befolkning på 45 tusen. Enligt uppgift ska hela polishuset där stängas och poliserna flyttas till Kungsholmen:

http://www.blaljus.nu/nyhetsartikel/lidingopolisens-svanesang

Nu ser jag detta som helt rätt åt de flesta på Lidingö, givet deras historiska stöd för Reinfeldt, men man måste även inse att för Sverige utgör detta något mycket, mycket farligare än när betongförorter och byhålor fylldes upp av berikare. Den produktiva medelklassen kan nu inte längre fly inom landet. De kommer då att fly ut från landet. Effekterna av detta är troligen ganska slutgiltiga, dvs. landet lär vara permanent förlorat

Anonym sa...

Hej.

Ibland skall det till en krasch för att nytt liv skall uppstå - frågan är vilken art som dominerar livsutrymmet efteråt.

I övrigt besannas ett gammalt påstående om rikedom:
"You've got that eternal idiotic idea that if anarchy came it would come from the poor. Why should it? The poor have been rebels, but they have never been anarchists; they have more interest than any one else in there being some decent government. The poor man really has a stake in the country. The rich man hasn't; he can go away to New Guinea in a yacht. The poor have sometimes been objected to being governed badly; the rich have always objected to being governed at all. Aristocrats were always anarchists, as you can see from the barons' wars." G.K Chesterton

För övrigt skrockar jag alltid när någon använder röda/blå pillret - som om det ena upprätthöll illusionen och det andra väckte dig. Vad får någon att tro att man erbjuds något annat val än att upprätthålla illusionen med ett rött/blått piller?

Liberaler, och libertarianer, med sitt hat mot nationalstaten är lika medskyldiga som identitetspolitiska socialister. Rött/blått, men samma resultat.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare