15 sep. 2015

Ljusets fiender: Kommunismens band till islamism

Ett standardverk för borgerliga

När Timbro hade rea tidigare beställde jag boken Ljusets fiender av Johan Lundberg. Boken är numer slut inbunden men finns att beställa i pocket.

I korthet handlar boken om hur "tredje ståndpunktens" ställningstaganden finns kvar i samhällsdebatten än idag. Kommunismens totalitära läror fascinerar och har sina försvarare i svensk offentlighet.

Lundberg visar också på likheterna mellan de olika totalitära lärorna kommunism, fascism och islamism. Han visar på hur den moderna islamismen uppkom, och hur dess grundare inspirerades av Lenin och andra despoter.

De olika totalitära lärorarnas förespråkare förenas i sin kamp mot det öppna samhället. Dessa försvarare innehar höga offentliga positioner och deras verksamhet finansieras av statliga medel.

Han visar hur personer som Mattias Gardell, Rashid Musa, Pia Laskar och andra verkar för att förstöra samhället. Ett bra exempel på ett projekt där de sammanstrålar är Ship to Gaza.

Det är verkligen skrämmande hur ljusets fiender har kunnat äta sig in i offentligheten och där leva gott på oss skattebetalare. Det är ett argument så gott som något för skattesänkningar och minskade offentliga bidrag.

För mig som är engagerad i debatten kring islam var Lundbergs text verkligen en ögonöppnare. Lundberg undviker också klädsamt att land i vanliga plattityder om islam som en fredens religion. Det gör hans argumentation starkare.

(En relaterad text är Sam Harris och Majid Nawaaz som skriver på the Daily Beast: We Need to Talk About Islam's Jihad Problem.)

Johan Lundberg är generellt en förebild. Kunnig och inte rädd för att ta ställning. Han har dragit sig undan från offentligheten sen han skrev sin bok, vilket jag personligen beklagar. Hursomhelst är hans bok utmärkt.

Jag trodde nog att boken skulle vara mer konfrontativ än den var. Det är en stillsam bok, som är mycket väl underbyggd i sin argumentation.

Det är verkligen ovant att läsa en politisk text som är ett debattinlägg men så långt och väl belagt med källor. Boken väcker många tankar och jag kan mycket väl tänka mig att läsa den en andra gång. 

6 kommentarer:

Anonym sa...

När du säger att det är klädsamt att Lundberg inte landar i plattityden "fredens religion", förväntade du dig detta sagt på allvar à la vänster, eller ironiskt à la counter-jihad?

Anonym sa...

Hej.
Jag har inte läst boken än, men har själv ofta funderat över varför muslimer, socialister och fascister verkar komma samman så naturligt. Min egen hobby-hypotes är att det från svensk infallsvinkel har med socialdemokratins (och avgrundsvänsterns) mångåriga allianser med diverse terroristgrupper (rebeller, frihetskämpar osv) vilka fick stöd av Sovjetunionen.

De grupper som dessutom var och är som fiender till Israel, och därmed Store Satan, var därför naturliga allierade. Den svenska vänsterns okritiska vurmande för terrorgrupperna i Libanon och Palestina är väl bara det tydligaste exemplet.

Som lärare i Malmö är det här åsikter som inte kan framföras högt, varken vid Lärarhögskolan eller i kommunala skolor. Falska jämförelser och 'what-aboutism' är dagens melodi.

Jag blir obehagligt påmind om vad mina far- och morföräldrar berättat om hur tyskvänliga många av dåtidens akademiker var, tills krigslyckan vände.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare i engelska och samhällsvetenskap

Erik sa...

Anonym 21:17: Hade ingen förväntan. Det var mest en reflektion från mitt eget perspektiv.

Rikard: Du är på samma spår som Lundberg. Jag rekommenderar dig varmt att läsa boken. Tack för kommentaren.

Anonym sa...

Jag har alltid varit förundrad över varför svensk vänster är så positivt inställt till något som egentligen är så högerextremt och rasistiskt som islamism.

//Mahmoud Azari

Henry Larsson sa...

Hej,

läs också gärna Paul Bermans Terror och liberalism och De intellektuellas flykt (för övrigt med förord av Johan Lundberg). Där framgår i en historisk kontext kopplingarna mellan Muslimska brödraskapet och nazismen,

Michnik

Anonym sa...

https://monskrabbe.wordpress.com/2014/02/06/den-oheliga-alliansen-mellan-extremvanstern-och-islamismen-2/